Početna » Fun » Vikend automobil »

Prvi susret RKS

 
Prvi susret RKS
Vikend automobil | dodato 09.04.2008.
Detalji

Mesto održavanja: Ada huja

 
 

Prvi ovogodišnji susret u duhu sporta i elegancije.

Sportski takmičarski duh, karakterističan za Renault i njegove poklonike došao je do punog izražaja.
Prvi lepi prolećni dani omogućili su susret članova Renault klub Srbija na karting stazi Ada Huja u Beogradu čime je započela treća godinu postojanja ovog kluba.
S obzirom na program i podršku Renault Nissan Srbija bili su pozvani svi članovi Kluba - i punopravni i internet iz cele Srbije, kojih ima nešto preko pet stotina. Došlo ih je oko sto pedeset. Većina od je stigla u automobilima svoje omiljene marke, ali su neki stigli i autobusom i automobilima druge marke, jer ipak je bilo najvažnije da se učestvuje u druženju i predviđenom programu.

Milan Belin, generalni direktor Renault Nissan Srbija je toplim rečima pozdravio članove Renault kluba i poželeo im prijatnu vožnju nove Lagune i skori susret. Nadovezujući se na njegove reči i izražavajući zadovoljstvo novim susretom, Srđan Markotić, potpredsednik Kluba je u kraćim crtama podsetio na plan Kluba za ovu godinu, koji je početkom godine poslat svim članovima. Pored ovog susreta predlog je da se u prvoj polovini maja organizuje reli na Fruškoj gori, a početkom semptembra u okolini Niša, od ambicioznijih projekata to je odlazak u Budimpeštu na trku Formule 1 i poseta Salonu automobila u Parizu. Naveo je i promocije novih modela Renault koji treba da stignu na naše tržište, kao i posete i učestvovanje u manifestacijama koje organizuju ili su im pokrovitelji prijatelji i partneri među kojima je i Francuski kulturni centar.

Zatim se izašlo na karting stazu gde se nalazila Nova Laguna Estate Dynamique 2.0 16V spremna da se pokaže u pravom svetlu i moći.

Njeni tvorci su je ovako opisali: "Moćni bokovi, profilisani optički blokovi: dizajn Nove Lagune predstavlja novu dinamičnost. Njene fluidne linije prenose njen karakter sigurnog porodičnog automobila s odličnim performansama. Verzija Estate naglašava novi stil, izražajan i dinamičan, predstavljen nagnutim zadnjim vetrobranom i izduženim bočnim staklima. S Novom Lagunom dizajn postaje najvažniji prilikom uživanja u vožnji.

Kabina Nove Lagune je u savršenom skladu s njenim elegantnim linijama. Prefinjeni materijali i kvalitetna završna obrada naglašavaju utisak kvaliteta kojim odiše Nova Laguna Estate. Unutrašnjost je jednostavno elegantna. Uživanje za oči i sva ostala čula. U verziji Dynamique završna obrada kože i alcantara u kontrastu je s metalik ukrasima dajući energičniji utisak. Svojom reaktivnom šasijom garantuje neponovljive osećaje. Upravljač je precizan, sposobnost virage à plat je iznenađujuć, a udubljenja na putu kao da su poravnata…
Nova Laguna Estate spretno prati svoju putanju na najkrivudavijim putevima. Pruža izvrstan osećaj prilikom upravljanja. Usklađenost između vozačevih zahteva i njenih reakcija čini savršen sklad. Udružujući udobno korišćenje i visoku efikasnost, kočni sistem koristi najnovije tehnologije. "

Veliki broj članova se raspitivao, pre nego što je seo za volan, o tehničkim karakteritikama: motor je benzinski Euro 4 sa 16 ventila, zapremine 1997 cm3, ubrizgavanje je sekvencijalno multipoint, maksimalna snaga 140 KS pri 6000
o/min, maksimalni obrtni moment 195 Nm pri 3750 o/min, maksimalna brzina 210 km/h, ubrzanje 0 - 100 km/h postiže za 9 sekundi, prosečna potrošnja je 8 l/100 km, masa praznog automobila spremnog za vožnju je 1390 kg, zapremina rezerovara za gorivo je 66 litara... Međutim, svi su mogli i da vide i da se uvere, da je ovaj automobil podoban za sve stilove vožnje, pa čak i za one koji su preporučljivi samo za trkačku stazu. Neki su verovatno vozili na način kako ne voze svoje automobile, tako da ih je Laguna impresionirala i na taj način. Bilo je i onih koji su po dva puta sedali za volan!

I dok je vožnja uveliko trajala, a pored staze se sređivali utisci i razmenjivala iskustva, stigao je i dragi gost Renault kluba i promoter Nove Lagune, poznati beogradski glumac Dragan Nikolić. Većina se setila njegovih vozačkih avantura iz kultnog filma Nacionalna klasa, u kojem je glumio glavnog junaka Flojda, ali je ovog puta on elegantno i sigurno provozao Lagunu krivudavom karting stazom bez škripe guma. Na zadovoljstvo mnogih fotografisao se pored Lagune kao i sa svima onima koji su poželeli da jedna od uspomena sa ovog događaja bude i fotografija sa Draganom Nikolićem.

Prisutnima se obratio i Slobodan Popović, koordinator programa preventive i bezbednosti saobraćaja u Auto-moto savezu Srbije i sekretar Državnog tima za bezbednost dece u saobraćaju, koji je rekao: " U ime Auto-moto saveza Srbije želim da vam prenesem nekoliko osnovnih činjenica i utisaka o saradnji sa vašim Klubom. Zadovoljstvo nam je što u sistemu naših auto-moto klubova egzistira i klub vlasnika Renault vozila. Na našim prostorima poznato je da "ko jednom sedne u Renault vozilo više ne menja marku, već samo modele istog proizvođača". Drugo, prema podacima našeg Operativnog centra, koji prati sve intervencije na putu tehničkih ekipa AMSS - Renault vozila imaju ubedljivo najmanje kvarova, što je najbolji dokaz njihove pouzdanosti i kvaliteta. Oni koji vole bržu vožnju, pre svega iskusni automobilski takmičari znaju šta to znači: dobro je biti brz, ali važnije je bezbedno stići na cilj.Treće, sa gospodinom Belinom uspešno sarađujemo i u oblasti preventive i bezbednosti najmlađih učesnika u saobraćaju - nadamo se da će tako biti i u narednom periodu.

Verovatno ste imali prilike da saznate da je Auto-moto savez Srbije započeo pripreme za realizaciju projekta modernog autodroma na teritoriji Beograda. U okviru tog kompleksa biće i specijalna test staza, za simulaciju vožnje u različitim vremenskim uslovima i na različitim konfiguracijama terena, namenjena pre svega za specijalne obuke profesionalnih vozača, ali i za promocije novih modela vozila renomiranih svetskih proizvođača sa kojima sarađujemo. Sasvim je izvesno da će biti prilike za ovakva druženja članova Renault kluba Srbija i na budućem autodromu AMSS."
Dugotrajnim i srdačnim aplauzom svi prisutni pozdravili su veoma inspirativno obraćanje gosta iz AMSS.

Na kraju je održana karting trka i to je bio pravi trenutak da se povede reč o trkama, takmičenjima, automobilima, adrenalinu... I ko bi bio kompetentniji da o tome i veštini sportske vožnje bolje ispriča nego Čedomir Brkić, najtrofejniji srpski automobilski šampion. Razgovor sa njim vodio je poznati stručnjak za auto-moto sport Petar-Peca Živković novinar lista Sport i - član Renault kluba Srbija. Čedina priča je bila toliko interesantna da je start odložen. Oni koji ga dugo poznaju, kažu da se ne sećaju da su ga videli tako dobro raspoloženog i ornog za priču.

Epilog je da je sportski takmičarski duh, karakterističan za Renault i njegove poklonike došao do punog izražaja, svi su vozili svim srcem i sa zadovoljstvom. Ovakav ishod imao je još jednu dobru stranu, poklone svim učesnicima obezbedili su Renault Nissan Srbija, AMSS, Laguna, Merkur i Metro Market.
U svakom slučaju svi su otišli sa osmehom na licu uz pitanje kada će ponovo da se vide.Pogledaj i:

renault

,

ada huja

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
64. Međunarodni beogradski sajm knjiga
Beogradski sajam knjiga, 64. po redu, uz učešće oko 500 izlagača, održan je od 20. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Pismo=Glava“. ...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Ruska "lada" se vraća u Britaniju

Model "lada" najveće ruske fabrike automobila "Avtovaz" se posle trinaestogodišnje pauze vraća na tržište Velike Britani...

X caffe

„X caffe“ se nalazi na Adi Huji, pokraj dunavskog šetališta. Otvoren je u decembru 2009. godine. Idealan je za piće u ...

Radak

Riblji restoran „Radak“ se nalazi na Adi Huji, nekadašnjem ostrvu, a danas poluostrvu, na desnoj obali Dunava....