Početna » Fun » Vikend automobil »

Uvek čista stakla i dobri brisači

 
Detalji

Da biste, bar delimično, otklonili rizik od raznih udesa zbog smanjene vidljivosti, takođe dobro treba prekontrolisati da li su brisači ispravni.

 
 

Smanjena vidljivost prilikom vožnje tokom jeseni i zime znatno može da utiče na bezbednost u saobraćaju.

Pre nego što krenete negde, upalite automobil i pustite ga da radi i da se zagreje nekih pet minuta.
Zato je neophodno da se vozači pridržavaju svih pravila u situacijama kada se spusti magla ili kada je put klizav i mokar. To, naravno, nije samo puki savet, jer su saobraćajne nezgode mnogo češće kada je smanjena vidljivost na putu.
I u novom Za­­­­k­onu o bezbednosti u saobraćaju stoji da u slučaju smanjene vidljivosti moraju da budu uključena zadnja poziciona svetla.

Zato, prema rečima Milenka Stevanovića, šefa servisa u auto centru „Anđelković“, pre nego što krenete negde, upalite automobil i pustite ga da radi i da se zagreje nekih pet minuta. Tako će se prozori odmagliti s unutrašnje strane, a vozač će za to vreme, na primer, očistiti led i sneg. Pustite i ventilaciju da radi i, ako je moguće, okrenite je da duva i na bočne prozore.

– Najbolje bi bilo da se automobilski prozori pred zimu operu, na primer, tečnošću za stakla, ali onom koja se koristi za kućne prozore. Posle toga uzmite dve krpe i dobro ih izglancajte – savetuje Stevanović.

Da biste, bar delimično, otklonili rizik od raznih udesa zbog smanjene vidljivosti, takođe dobro treba prekontrolisati da li su brisači ispravni. Ukoliko ne funkcionišu kako treba, oni će prljavštinu samo razmazivati po prozorima. Pre nego što se oni upale, naravno, treba skinuti veću prljavštinu ili led sa šoferšajbne.

– Sada se proizvodi tečnost za brisanje šoferšajbni koja se ne ledi na minus 20 stepeni Celzijusa. Važno je samo na vreme staviti ovakvu tečnost, odnosno redovno sipati ovaj koncentrat kako se ne bi zaledio ceo sistem od obične vode – kaže naš sagovornik.

Takođe, za bolju vidljivost na putu, a pogotovo noću, treba prekontrolisati farove. Kako kaže Stevanović, treba ih dobro podesiti, a to košta svega oko 300 dinara u auto-servisima. Nije na odmet proveriti i da li radi trepteće, upozoravajuće svetlo.

– U gotovo svim novijim automobilima postoje grejalice na zadnjem staklu i one bi trebalo da rade sve vreme tokom vožnje. To je posebno važno ako u vozilu ima više osoba jer se tada prozori više magle – kaže Stevanović. (Blic)
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Etno selo Babina Reka
Etno selo Babina Reka se nalazi u lazarevačkoj opštini u sklopu sela Trbušnica......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Uvek čista stakla i dobri brisači

Smanjena vidljivost prilikom vožnje tokom jeseni i zime znatno može da utiče na bezbednost u saobraćaju. ...

Pljušte prijave zbog tamnih stakala

Saobraćajna policija podnela 1.549 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, dok je 937 vozila isključila iz saobraćaja...