Početna » Fun » Vikend automobil »

Zabrana upotrebe mobilnog u vožnji

 
Detalji

Osim toga, policajci neće više dolaziti u kontakt sa novcem, već će vozači koji naprave saobraćajni prekršaj dobiti nalog koji će uplaćivati u pošti ili banci.

 
 

Vozači koji poštuju saobraćajne propise nemaju razloga za strah zbog novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju.

Novi zakon stupa na snagu 10. decembra i najveći deo posla već je obavljen.
Ovaj zakon koncipiran je tako da natera nesavesne vozače da stave prst na čelo i da shvate da svojim ponašanjem dovode i sebe i druge učesnike u saobraćaju u veliku opasnost - kaže general Stojadin Jovanović, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije.

Do početka primene novog zakona na čije usvajanje se čekalo godinama ostalo je još nešto više od mesec dana. Podsetimo, u njemu ima mnogo novina, poput strožih kazni za saobraćajne prekršaje, uvođenje sistema kaznenih bodova, promene u obuci i načinu polaganja vozačkih ispita, zabranu upotrebe radar detektora, kao i telefoniranje u toku vožnje sem uz pomoć „hends fri“ uređaja. Osim toga, policajci neće više dolaziti u kontakt sa novcem, već će vozači koji naprave saobraćajni prekršaj dobiti nalog koji će uplaćivati u pošti ili banci.

- Novi zakon stupa na snagu 10. decembra i najveći deo posla već je obavljen. Sve pripreme odnose se na donošenje podzakonskih akata, odnosno posebnih pravilnika vezani za kontrolu i regulisanje saobraćaja, za tehnički pregled vozila, kao i pravilnici vezani za centre za obuku vozača. Sada nam predstoji finale, odnosno uvezivanje poslova sa ministarstvima zdravlja, pravde, finansija i infrastrukture - objašnjava general Jovanović.
On je potvrdio da se kasni za formiranjem Agencije za bezbednost saobraćaja, telom koje zaduženo da analizira, prati i unapređuje sistem bezbednosti kroz jedinstvenu bazu podataka, ali da to neće odložiti primenu Novog zakona.

- Formiranje Agencije je u punom jeku i Ministarstvo za infrastrukturu je podnelo predlog za budžet koji je potreban za njen rad. Ona nije ranije mogla da zaživi jer je bilo poteškoća zbog finansija i izabira kadrova, ali ćemo sve završiti na vreme. Agencija će se samo prve godine finansirati iz budžeta, a kasnije će se sama izdržavati - navodi Jovanović.
Saobraćajna policija će desetak dana pre stupanja novog zakona na snagu sprovesti akciju u kojoj će upoznavati vozače sa najvažnijim novinama u zakonu, kao i o početku njegove primene. (Blic)Pogledaj i:

saobracaj

,

mobilni

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Opel Insignia sa najmodernijim IntelliLux LED® Pixel svetlima
Nova adaptivna IntelliLux LED® Pixel svetla sada imaju 84 LED elementa po jednom faru...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

"Versaće" telefon

Modna kuća "Versaće" lansirala je luksuzni multimedijalni uređaj osetljiv na dodir....

U EU mnogo strože kazne

Prema najavama nadležnih, uskoro će i naši građani moći bez viza da putuju po Evropi. ...

Da ti nešto šapnem!

"Spajsica" i očajna domaćica snimile su reklamu za novi telefon "LG Fashion touch"....