Početna » Fun » Vikend automobil »

Štedljivac u sportskom odelu

 
Detalji

Prvi utisak - "hjundai i30" je od "rođenja" trebalo da izgleda poput verzije sa "sport paketom".

 
 

"Hjundai" je pre 2007. godine modelom i30 predstavio novu "i generaciju" koja se u međuvremenu proširila za četiri člana - i10, i20, ix35 i ix55.

Jedan od proverenih poteza da se modelu produži život jeste "fejslifting", odnosno takozvano zatezanje bora.
Logično, "hjundai i30" je ostao glava porodice, a potražnja u Evropi za 4,245 metara dugačkim hedžbekom porasla je otvaranjem savremene fabrike u Češkoj. Dve godine su dugačak period u C segmentu, što potvrđuje "Folksvagen" koji je samo 12 meseci od lansiranja "golfa VI" najavio da "sedmica" izlazi 2012. "Hjundai i30" se još dobro drži na tržištu i za sada nema vesti kada će se pojaviti druga generacija.

Jedan od proverenih poteza da se modelu produži život jeste "fejslifting", odnosno takozvano zatezanje bora. Prema (ne)zvaničnim informacijama iz Južne Koreje, redizajnirani i30 bi trebalo da se u salonima nađe već 2010. Do tada, rešenje za osveženje je "sport paket" s kojim "hjundai i30" izgleda mlađe, atraktivnije i dinamičnije. Sportski look u Srbiji košta 990 evra i može da se poruči kao dodatak na paket opreme "sun EU". Vizuelne razlike u odnosu na standardni i30 su očigledne, a u cenu je uključena i oznaka "sport" na zadnjim vratima.

Prvi utisak - "hjundai i30" je od "rođenja" trebalo da izgleda poput verzije sa "sport paketom". Kao da su se Korejci uplašili nešto smelijeg dizajna iako je i30 praktično stvoren u Nemačkoj. Prednjim delom dominira nisko postavljeni branik sa "zavesicama" i novim svetlima za maglu i hromirana rešetka hladnjaka. Pogled sa strane privlače izraženi pragovi, kao i pokazivači pravca integrisani u spoljne retrovizore. Zadnji, robusniji branik je dobio difuzor i imitaciju dvostrukog završetka izduvnog sistema. Petougaoni, hromirani otvori su, nažalost, samo lepa varka sa plastičnim poklopcima.

Unutrašnjost je prekopirana iz standardne verzije i jedino se razlikuje po aluminijumskim papučicama. Šteta. S nešto više uloženog truda, a pretpostavljamo i novca, enterijer je mogao, odnosno trebalo da izgleda privlačnije. U "Hjundaiju" su ponovo odlučili da se zaustave na polovini puta. Kada kažemo da je kabina preslikana, ne mislimo ništa loše, već da jednostavno ne odgovara znaku "sport". Sve ostalo, osim nekoliko detalja, zaslužuje pohvalu. Instrumenti su pregledni, sedišta su nemački tvrda, oprema je bogata i korišćeni su kvalitetni materijali. Kao zamerka može da se izdvoji položaj vozača. Koliko god da spustite sedište, ne može dovoljno da se približite asfaltu. Jednostavno, u "hjundaiju i30" se sedi previsoko.

Na kraju, stigli smo i do motora. Testirani model pokreće četvorocilindrični 1,6 CRDi dizel agregat sa 90 konja. Tako je! Ne 150, ne 200 ili 250, već 90 KS. Trebalo bi da vas pod­se­timo da se sport u imenu odnosi samo na izgled, ne i na snagu. Sa 90 konja i 14 sekundi do 100 km/h jasno je da nema ni reči o sportskim karakteristikama. Međutim, zbog čega ne biste vozili automobil koji izgleda atraktivno i koji troši manje od sedam litara u gradu? Zaslugom nove fabrike u Češkoj, motor je sada uparen sa šestostepenim ručnim menjačem uz čiju pomoć potrošnju na otvorenom putu možete da spustite ispod pet litara. Agregat je lenj do 1.800 o/min, a pri višim obrtajima do izražaja dolazi maksimalni obrtni momenat od 240 Nm. Možda ne bi bilo loše da se ispred oznake "sport" dopišu tri slova - eko. (Blic)
 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Evrodizel na "Petrol" pumpama

Grupa "Petrol" počela je od četvrtka da na svojim benzinskim stanicama u Srbiji distribuira novu generaciju pogonskog goriv...

Garancija cetiri godine

Garantni rok za sva vozila dvostruko duzi, produzeni i servisni intervali
Permanentno podizanje kvaliteta proizvodnje ...

Prolecna akcija - Mercedes Benz

Kompanija DaimlerChrysler SCG.org anizuje Prolecnu servisnu akciju za putnicki program vozila Mercedes-Benz od 12. do 23. mar...