Početna » Fun » Vikend automobil »

Ispumpane gume, veća potrošnja

 
Detalji

Kada polazite na duži put, napumpajte gume za 0,2 bara iznad propisanog.

 
 

Pritisak vazduha u gumama utiče na životni vek gume, na bezbednost vozača i potrošnju goriva.

Važno je pomenuti i da potrošnja goriva zavisi od pritiska u gumama jer ukoliko on nije odgovarajući, energija se prekomerno troši.
Međutim, i pored toga što se ispravnost pritiska vazduha u gumama često naglašava, vozači uglavnom zanemaruju njegov značaj.
Kao o jednom od najvažnijih delova vozila, o gumama bi trebalo voditi računa redovno. Nažalost, vozači se provere sete tek kada uoče da su gume izduvane.

– Gume su jedine dodirne tačke vozila s putem. Sva elektronika koja pomaže vozaču nije od koristi prilikom kočenja i upravljanja ako su gume nedovoljno naduvane. Tada im se drastično smanjuje životni vek, a ako su preduvane, može doći do proklizavanja. Može se dogoditi i da eksplodiraju. Pametno je pritisak proveravati bar jednom nedeljno i pred svaki veći put – kaže Nenad Jovanović, direktor kvaliteta u Centru za motorna vozila pri AMSS-u.

Ukoliko pneumatik nije dovoljno naduvan, to dovodi do njegovog bržeg habanja. Prilikom vožnje se zbog deformacije gazećeg sloja više troše spoljne ivice, a stvara se i više toplote, što utiče i na samu strukturu gume. Osim toga, kada je pritisak manji od propisanog, guma se deformiše i ne naleže na asfalt kao što bi trebalo. To za posledicu ima lošije performanse ali i teže upravljanje vozilom, naročito u kritičnim situacijama, kada neželjene efekte u ovom slučaju ne mogu ispraviti ni elektronski sistemi za kontrolu vozila.
Previsok pritisak dovodi do većeg trošenja sredine gazećeg sloja i lošije udobnosti. Blago povećanje pritiska neće imati negativnog uticaja, osim na udobnost.

Važno je pomenuti i da potrošnja goriva zavisi od pritiska u gumama jer ukoliko on nije odgovarajući, energija se prekomerno troši. Iako su nekada na benzinskim pumpama postojali radnici koji bi prišli automobilu kako bi obrisali stakla, proverili ulje i pritisak u gumama, vozači danas uglavnom sve to sami obavljaju. Kako biste ovo uradili pravilno, važno je zapamtiti da se u toku vožnje gume zagrevaju, što dovodi do povećanja pritiska. Zbog toga se pritisak meri samo onda kada su pneumatici hladni, dakle, najmanje sat vremena posle završetka vožnje. Takođe je proveru preporučljivo raditi kod vulkanizera, a gume napumpavati do propisane vrednosti. Kada polazite na duži put, napumpajte gume za 0,2 bara iznad propisanog. (Blic)
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
“Best Buy Automobil u Evropi 2020.”: Opel Corsa
Opel Corsa osvojio prestižnu nagradu „Best Buy Automobil godine u Evropi 2020.”...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Otvoren Sajam automobila

Sajam automobila "Delta Đenerali BG kar šou" i sajam moticikala i bicikala otvoren je u ponedeljak....

Dajmler gradi fabriku u Mađarskoj

Dajmler je danas počeo gradnju fabrike automobila u vrednosti od 800 miliona evra u Kečkemetu, u blizini Budimpešte, saop...

BMW otkrio "gran kupe" koncept

Kompanija BMW predstavila je na Salonu automobila u Pekingu svoj novi koncept, atraktivni "gran kupe"....