Početna » Fun » Vikend automobil »

Šta sve možete sa 260 konja

 
Detalji

Na raznolikim putevima u okolini Hamburga novinarima iz Srbije je bilo omogućeno da se upoznaju novu „trojkom MPS” koja dizajnom i tehnologijom u korak prati „Mazdinu” filozofiju.

 
 

„Mazda 3 MPS” je i u svojoj drugoj reinkarnaciji ostala jedan od najsnažnijih hedžbekova s pogonom na prednje točkove.

Da se vratimo 2,3-litarskom turbo DISI benzincu čija je snaga ostala ista - 260 konja pri 5.500 obrtaja u minutu.
Japanci su čak bili najavljivali da će motor dodatno pojačati na 300 konja, kao i da će koristiti skuplji pogon na sve točkove, ali - nisu. I dobro je što su odustali jer kome je potrebna viša cena automobila i snaga koju nemate gde da iskoristite.

Na raznolikim putevima u okolini Hamburga novinarima iz Srbije je bilo omogućeno da se upoznaju novu „trojkom MPS” koja dizajnom i tehnologijom u korak prati „Mazdinu” filozofiju.
Izgled „uličnog borca” pojačan je otvorom na haubi koji, verujte na reč, nije samo modni detalj. Otvor je potpuno funkcionalan i povećava dotok vazduha u interkuler. Da se vratimo 2,3-litarskom turbo DISI benzincu čija je snaga ostala ista - 260 konja pri 5.500 obrtaja u minutu. Prethodna generacija „mazde 3 MPS” imala je dosta problema da 380 Nm obrtnog momenta sa točkova prenese na asfalt. Zato je „Mazda” ograničila snagu koja se isporučuje prednjim točkovima u prva tri stepena kako bi olakšala i, pre svega, umirila start. Amerikanci su izračunali da zbog toga nova „mazda 3 MPS” tri desetinke sporija ubrzava do 60 milja na sat, ali da četvrt milje (iz mirovanja) prelazi za identično vreme - 14,4 sekunde. Takođe, izlazna brzina na četvrtini milje je za 3,5 milja na sat veća (99,5 mph). Znači, nova „mazda 3 MPS” je u isto vreme i sporija, ali i brža.

Naravno, vremena su izmerena na stazi, koja nije od velike važnosti ljudima iz „Mazde”. Oni jasno stavljaju do znanja želju da svoj MPS predstave kao svakodnevni, gradski automobil. „Mazda 3 MPS” je dobila ekskluzivne branike koji zajedno s ostalim aerodinamičkim dodacima i detaljima pojačavaju ionako upečatljiv vizuelni doživljaj. Bočna silueta se od klasične „mazde 3” razlikuje po „suknjicama”, dok sportsku stranu zadnjeg dela ističu krovni spojler i dvostruki završetak izduvne cevi. Zadnja LED svetla imaju unutrašnja sočiva koja pojačavaju transparentnost kada sijalica nije upaljena. Jedinstvenu crtu pružaju i nove aluminijumske felne od 18 inča, uređene u maniru „mazde RX-8”, sa jakom, trodimenzionalnom formom. (Blic)
 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Ugasi motor na semaforu

"Ključ je u tvojim rukama - Ugasi motor ako stojiš duže od 30 sekundi"....

SUV godine 2014.

Subaru Forester osvojio titulu "SUV GODINE 2014" magazina Motor Trend....

Povezanost budućnosti

Efikasnost i povezanost su dve ključne tačke na koje će biti usredsređen razvoj sledeće generacije automobila. ...