Početna » Fun » Vikend automobil »

Zabava na tri točka

 
Zabava na tri točka
Vikend automobil | dodato 25.08.2009.
Detalji

Dovoljno za odlaganje jedne velike i jedne pomoćne torbe, manje kaciga.

 
 

Kanadska kompanija BRP (Bombardier Recreational Products) pronašla je rešenje za vozače koji žele više od zabave koju pružaju automobila, a pri tome nisu sigurni da su motocikli prava mera za njih.

„Spajder”, i pored sportski agresivnog izgleda, nudi udobnu vožnju za dve osobe na komotnim sedištima.
Odgovor se zove „kan-am spajder roudster” i predstavlja kompromis između dvotočkaša i četvorotočkaša.
Tačnije, „kan-am spajder” je trocikl sa dva prednja i jednim zadnjim pogonskim točkom postavljenim u obliku slova Y. Rešenje je pozajmljeno od motornih sanki za sneg, s kojima ima dosta sličnosti. „Spajder”, inače samo centimetar kraći od „smarta fortu”, namenjen je avanturistima, ljudima slobodnog duha između 25 i 45 godina, koji su pri tom i dobrostojeći, jer zabava na tri točka u Srbiji počinje od 16.700 evra.

Rastojanje između prednjih točkova je čak metar i po (1.506 mm), što je ujedno i najveća širina trocikla čiji je prvi primerak sa serijskim brojem 001 isporučen komičaru Džeju Lenou. Prednji točkovi služe samo za upravljanje, a za kostur su povezani čeličnom konstrukcijom. Snaga se na zadnji točak prenosi pomoću kaiša postavljenog s leve strane. Čitava konstrukcija je urađena od laganih, ali čvrstih i otpornih materijala. Centar težišta je postavljen nisko zbog bolje stabilnosti i lakšeg, odnosno zabavnijeg upravljanja.

Srce kanadskog „spajdera” je dvocilindrični „Rotaksov” benzinski agregat u V rasporedu sa električnim ubrizgavanjem goriva. Motor zapremine 998 kubika razvija 98 KS pri 8.500 obrtaja u minuti, što je dovoljno da „spajder” težak 317 kilograma do 100 kilometara na sat poleti za 4,7 sekundi. Maksimalna brzina je približno 200 km/h. „Kan-am spajder” se serijski isporučuje sa petostepenim ručnim menjačem (četiri brzine, plus rikverc), dok kao opcija može da se poruči i skuplji (razlika u ceni oko 2.000 evra) automatski sekvencijalni menjač (bez kvačila) s takođe pet brzina.

Pedala kočnice nalazi se pod desnom nogom, identično kao kod automobila, a pritiskom se zaustavljaju svi točkovi. Na prednjim točkovima se nalaze četvoroklipne čeljusti na diskovima prečnika 260 mm (pozadi disk istih dimenzija i jednoklipna čeljust). „Spajder”, za razliku od drugih motocikala, može da se pohvali sistemima kompletno prenetim sa automobila. Tako se za pravovremeno zaustavljanje brinu ABS (Antilock Braking System) i EBD (Electronic Brake Distribution), dok prevrtanje u krivinama, uz fantastičnu stabilnost, sprečavaju VSS (Vehicle Stability System) i SCS (Stability Control System). Stabilnost trotočkaša je na najvišem nivou, o čemu brini TCS (Traction Control System) i DPS (Dinamic Power Steering), tako da je „kan-am spajder” gotovo nemoguće (samo u slučaju profesionalno ekstremne vožnje) podići na dva točka, odnosno podignuti u krivini tako da jedan točak bude u vazduhu. Sami sistemi čim osete da točkovi gube podlogu usporavaju i kontrolišu vozilo u krivinama.

„Spajder”, i pored sportski agresivnog izgleda, nudi udobnu vožnju za dve osobe na komotnim sedištima. Iskusniji motociklisti kažu da je položaj za volanom idealan i da ne umara vozača. Broj točkova diktira da se „spajder” ne vozi kao motor (nema obaranja), već više kao kvad ili motorne sanke. Kompletno se upravlja rukama i balansiranjem telom, bez straha od prevrtanja. Ipak, u oštrijim krivinama nije nemoguće da se spoljni točak lagano odigne od površine, što može da se spreči pravovremenom korekcijom položaja tela. Pregradni prostor za odlaganje kaciga i manjih torbi i sitnica nalazi se u njegovom prednjem delu (nosu) i zapremine je 44 litara. Dovoljno za odlaganje jedne velike i jedne pomoćne torbe, manje kaciga. Takođe, postoji opcija dodatne opreme koja podrazumeva naslon za leđa putnika pozadi (pored udobnosti, daje mu izuzetnu liniju i agresivan izgled), mogućnost izbora alu-felni, „acrapovic” izduvnog sistema (dodaje pet KS na postojećih 98), kao i mogućnost dodatnih „spajder” kofera sa strane. (Blic)
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Crna kutija
Koliko poznajemo one najbliže sa kojima i pored kojih živimo? Šta je istina, a šta tajna?...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

"Leksus" se povlači iz prodaje

Najveća japanska autokompanija "Tojota" (Toyota) je saopštila u subotu da obustavlja prodaju hibridnog modela "leksus" (lex...

Nova A-Klasa

Svetska premijera nove A-Klase u martu na sajmu automobila u Ženevi....

Fiesta Fabrika ljubavi

Očarani novom Fiestom, radnici su odlučili da kompletno postrojenje „obuku“ u vesele ljubavne motive. Erupcija crvenih,...