Početna » Fun » Vikend automobil »

Španac s nemačkim pedigreom

 
Detalji

Položaj vozača je idealan, isto važi i za suvozača, dok na zadnjoj klupi u punom komformu mogu da uživaju dve odrasle osobe ili troje dece.

 
 

Zamislite da stanovnici Majorke požele da letovanje provedu u Kilu.

Prednja maska „eksea” dosta podseća na onu s nove „ibice”, što je karakteristično za „Seat” da svaki naredni model preuzima identitet prethodnog.
Dosta nam je sunca i toplog mora, idemo na sever Nemačke. Isto tako zamislite da je za prethodni modela „audija A4” reklamni slogan bio „auto emotion”.
Mislite da nije moguće? Dobro, u turizmu verovatno nije, ali u auto-industriji jeste. „Folksvagen” grupacija se poslužila platformom prethodne generacije „audija A4” (od 2000. do 2008. godine) i svetu je predstavila „potpuno” novi „seat ekseo”. Šta je bilo potrebno da se „audi A4” iz klasičnog „nemca” pretvori u strastvenog „španca”? Redizajnirani prednji i zadnji deo, drugačije rešenje svetala, novi upravljač i „Seatovo” S umesto „Audijevih” prstenova. Međutim, ni to nije bilo dovoljno, pa umesto da dobijemo „el audi A4” nastao je „das ekseo”. I rešenje uopšte nije loše.
Uspeo eksperiment
„Seat” je transplantacijom konačno dobio ono što je Špancima nedostajalo - limuzinu srednje klase, nemačke preciznosti s kojom može da stane pred konkurente. Gigantu iz Volfsburga nije strano prepakivanje starog u novo, a pravi primer je prva „škoda oktavija” koja je nastala po koncepciji „golfa IV”. „Ekseo” je udario u segment gde ime i imidž znače dosta, ali s devojačkim prezimenom „Audi” mislim da ima kvalitetan gen za proboj.
Prednja maska „eksea” dosta podseća na onu s nove „ibice”, što je karakteristično za „Seat” da svaki naredni model preuzima identitet prethodnog. Novitet je i dizajn svetala, kao i zadnjeg dela sa znakom S i jasno ispisanim imenom „ekseo”. Pogled s boka, međutim, otkriva maskirani A4 (serija B7). „Audijev” pečat još se više primećuje u kabini, gde samo S na upravljaču govori da ste u „Seatu”. Sve ostalo, od A do Š, jeste nemački izmereno, proračunato i odrađeno. Enterijer je naravno identičan onom u „audiju”, dok je centralna konzola preneta iz kabrioletske verzije A4. Vlasnicima „ibice”, „leona” ili „kordobe” neće biti lako da se snađu u moru dugmića i prekidača, ali će im se sigurno svideti kvalitet materijala i završna obrada. Takođe, dovoljno je samo i da čujete „pun” zvuk prilikom zatvaranja vrata i da umesto Hulija Iglesijasa pustite „Skorpionse”. Položaj vozača je idealan, isto važi i za suvozača, dok na zadnjoj klupi u punom komformu mogu da uživaju dve odrasle osobe ili troje dece. Prtljažnik od 460 litara dovoljan je da zadovolji sve potrebe višečlane porodice, a kome je potrebno još prostora, odgovor je „seat ekseo karavan”. Veliki pomak u odnosu na prethodne modela španskog proizvođača napravljen je i po pitanju smanjena buke u kabini, zahvaljujući boljoj zvučnoj izolaciji.
Pet motora
„Ekseo” do punog izražaja dolazi na otvorenom putu, gde „u cugu” pređenih 200 kilometara ne ostavljaju traga na vozaču. Upravo je izostanak umora posle višečasovnog sedenja za volanom jedan od glavnih parametara prilikom izbora limuzine srednje klase. Mehanizacija je doterana u odnosu na sve preuzeto iz „audija A4”. Osećaj je, rekao bih, negde tačno na sredini. „Ekseo” je dovoljno „mekan” da putnicima pruži udobnu vožnju, a po potrebi može da postane dinamična, sportska limuzina. Motorizacija je dobro poznata i čine je tri benzinska (1,6 MPI /102 KS/, 1.8 TSI /150 KS/ i 2.0 TSI /200 KS/) i dva dizel agregata koji ispunjavaju evro 5 norme. Po prvi put u „seatove” automobile se ugrađuje „folksvagenov” dvolitarski komon-rejl dizel motor sa 143, odnosno 170 konja. Testirani „ekseo” pokretao je slabiji sa 143 KS, uparen sa šestostepenim ručnim menjačem (automatski DSG kao opcija), koji bi mogao da bude precizniji. Kao i svaki moderan i tehnološki savršen TDI, agregat je elastičan i sa dobrim međuubrzanjem, a pored skromne prosečne potrošnje (oko 9 litara) odlikuje se i karakterističnim reskim zvukom. (Blic)
 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Manje štetnog uticaja na životnu sredinu

Toyota Motor Corporation je ovog meseca nagrađena za izuzetne napore u promovisanju održivog društva, a kroz smanjenje, po...

Šabac dobija tunel za pranje vozila

Kompletan tunel isporučuje čuveni nemački VošTek /WashTec/, najveći evropski proizvođač mašina za automatsko pranje v...

"Ili voziš ili piješ" - Beer Fest

U okviru ovogodišnjeg Beer Festa, Kancelarija za mlade Grada Beograda će raznim interaktivnim sadržajima promovisati bezbe...