Početna » Fun » Vikend automobil »

Ekološka kola uskoro iz Nissana

 
Detalji

Ukupna prodaja na američkom, najvećem tržištu vozila na svetu, na kome Nissan i Tojota tradicionalno ostvaruju veliki profit, pala je ove godine 37 odsto.

 
 

Nissan je najavio da će od 2010. godine započeti proizvodnju vozila nulte emisije štetnih gasova, koja će biti opremljena litijum-jonskim baterijama, u fabrici u Jokosuki, u regionu Kanagava.

U periodu januar-mart, kompanija čijih 44 odsto akcija drži francuski Reno zabeležila je operativni gubitak od 1,7 milijardi evra, za oko 15 odsto manje od očekivanja analitičara.
Nisan se nada da će ponudom električnih vozila uspeti da popravi finansijske prilike i da smanji razliku u odnosu na rivalske kompanije, Tojotu i Hondu, koje obezbeđuju solidnu zaradu prodajom hibridnih vozila, prenela je japanska agencija Kjodo.
Treći po snazi japanski proizvođač automobila u početku će proizvoditi 50.000 komada električnih vozila, ali računa na povećanje proizvodnje već od 2012. godine, očekujući da će potražnja za ekološkim vozilima sve više rasti.
Nisan je objavio gubitak od 2,4 milijarde dolara u četvrtom tromsečju 2008. poslovne godine zbog pada prodaje vozila u svetu i predviđa još jednu lošu poslovnu godinu.
U periodu januar-mart, kompanija čijih 44 odsto akcija drži francuski Reno zabeležila je operativni gubitak od 1,7 milijardi evra, za oko 15 odsto manje od očekivanja analitičara.
Nisan bi morao hitno da ponudi nova vozila kako bi se mogao nadmetati sa Tojotom i Hondom, ali pad globalne prodaje i nedostatak svežeg novca prinudili su kompaniju da odlaže proizvodne projekte i lansiranje novih modela.
Uprava firme očekuje da će drugu uzastopunu godinu poslovati sa gubicima, zbog krize u kojoj se našlo auto-tržište SAD, ali i zbog jakog jena koji otežava izvoz.
Izvršni direktor Nisana Karlos Gon planira da otpusti oko 20.000 radnika u ovoj fiskalnoj godini kako bi se izborio sa nezapamćenom krizom koja je već prinudila Tojotu da drugu godinu zaredom predviđa finansijski manjak, a američki Dženeral Motors da zatraži sudsku zaštitu od bankrota.
Ukupna prodaja na američkom, najvećem tržištu vozila na svetu, na kome Nissan i Tojota tradicionalno ostvaruju veliki profit, pala je ove godine 37 odsto.
Katastrofalan pad prodaje prinudio je neke zemlje - Nemačku, Francusku i Italiju, na primer - da uvedu poreske olakšice i ponude subvencije za podsticanje isporuka vozila, kako bi oživele potražnju.
Nisan je najavio da će na određeno vreme zaposliti 150 radnika, pošto je vlada u Londonu objavila plan prodaje vozila „staro za novo”, koji bi trebalo da podstakne tražnju. (B92)
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
“Best Buy Automobil u Evropi 2020.”: Opel Corsa
Opel Corsa osvojio prestižnu nagradu „Best Buy Automobil godine u Evropi 2020.”...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Legenda ponovo među nama

Fijat” je svetsku popularnost retro stilova iskoristio da ponudi model 500 u kabriolet verziji. ...

Hyundai - Besplatan kontrolni pregled

Hyundai auto Beograd je 9. juna počeo veliku letnju servisnu akciju, tokom koje se do kraja jula svim dosadašnjim kupcima o...

Priznanje za Opel IntelliLux LED® Matrix Light

Novoj Astri je pripala nagrada „SAFETYBEST 2015“ za adaptivni IntelliLux LED® matriks sistem osvetljenja......