Početna » Fun » Vikend automobil »

Budućnost pripada svima

 
Detalji

Ofanziva novih modela: Insignia, Crossland X, Grandland X svečano debituju

Fantastičan start: Opel hvata zalet pod okriljem PSA grupacije

Pripreme za budućnost: Uskoro električna verzija svih modela u ponudi

 
 

Budućnost pripada svima - novi je moto Opel brenda, koji svoje obećanje održava.

Nikada ranije Opel nije predstavio tako puno novih modela i inovativnih tehnologoja kao u proteklih 12 meseci. 2017. godina je bila godina promena i najveće ofanzive novih modela u istoriji Opela. Vrhunac ove godine je definitivno bio Salon automobila u Frankfurtu, gde je prvi čovek Opela Michael Lohscheller predstavio tri svetske premijere – kompaktni SUV Grandalnd X, sportsku limuzinu Insignia GSi i avanturistički model Insignia Country Tourer. “Trenutno smo u najvećoj ofanzivi u istoriji. Dopunili smo svoj portfolio novim krosover modelom Crossland X, tu je rekreativno vozilo Vivaro Life i veći SUV Grandland X”, objasnio Lohscheller u Frankfurtu. “Zajedno sa PSA grupacijom mi kreiramo evropskog šampiona. To ćemo raditi i u budućnosti, kreirajući tehnologiju sa “Made in Germany” potpisom koja će biti dostupna što većem broju kupaca, a sve u skladu sa našim sloganom koji kaže da budućnost pripada svima.

Nova generacija lidera u SUV i krosover klasi

Jedan od najznačajnijih modela ove godine bio je Opel Crossland X, prvi automobil razvijen u kooperacoji sa PSA grupacijom. Ovaj model naglašenog stila, ali i praktičnosti, je premijeru imao u neobičnom okruženju u Berlinu. Drugi član X porodice, posle bestseler modela Mokka X, ima sve gene potrebne uspešnom krosoveru: ozbiljan SUV izgled sa opcijom dvobojne karoserije, tradicionalne Opel napredne tehnologije, uzdignutu poziciju sedenja, prostran i fleksibilan enterijer, a sve to je “upakovano” u veoma kompaktnu karoseriju ukupne dužine 4,21 metar. Sve ove osobine pomogle su ovom urbanom krosoveru da postane jedan od favorita na tržištu, a Opel je već dobio 75.000 porudžbina širom Evrope.

Tokom 2017. godine predstavljeno je mnogo robustnih, ali elegantnih modela. Klasu malih automobila uskomešao je Karl Rocks, koji je u prodajne salone većine evropskih tržišta stigao tokom proleća. U potpuno drugom delu tržišnog segmenta, kada su klasa i cena u pitanju, bilo je lansiranje druge generacije modela Insignia. Kupe oblik sedan verzije Insignia Grand Sport je pretodilo jednako elegantnim i veoma prostranim modelima Insignia Sports Tourer i Insignia Country Tourer. Sve tri verzije imaju mnogo zajedničkih osobina: atraktivan dizajn, laku konstrukciju za veoma agilne vozne karakteristike, kao i neke veoma napredne tehnologije poput poslednje generacije IntelliLux LED® matrix svetala sa sistemom protiv zaslepljivanja, kao i adaptivni Twinster pogon na sva četiri točka sa raspodelom obrtnog momenta. Sve ovo moglo bi da se opiše kao fuzija nemačke preciznosti i umetnosti u najčistijoj formi. Sve tri verzije modela Insignia već su potvrdile svoj potencijal, jer Opel je već primio 90.000 porudžbina za drugu generaciju najvećeg modela.

Sa svim ovom kvalitetima nova Insignia nastavlja tradiciju velikih Opel automobila , koja ove godine beleži značajan jubilej. Pre osamdeset godina prvi najluksuzniji model u ponudi, Opel Admiral, napustio je pogone u Riselhajmu. Dizajnom inspirisanim Art Deco motivima, visokim nivoom upotrebljivosti i u to vreme veoma pristupačnom cenom, model Admiral je veoma brzo postao lider u klasi.

Svakodnevna upotrebljivost i praktičnost po pristupačnoj ceni ostali su do danas osnovni aduti svakog Opel modela. Očigledno se ova filozofija odnosi i na Vivaro Combi+, Vivaro Tourer i Vivaro Life venove, lansirane tokom jeseni. Ovaj trio pleni premijum karakterom i fleksibilnošću, što ih čini idealnim za poslovne prilike, ali i uživanje u slobodnom vremenu.

Poslednji na ovom spisku, ali ne i najmanje važni su Opel Insignia GSi, a kao i izazivač u rastućem SUV segmentu, tu je novi Opel Grandland X, a oba modela su promovisana na Salonu automobila u Frankfurtu. Insignia GSi je sportski model bez kompromisa, izuzetno oštrih karakteristika, precizan, ali i efikasan. On obećava maksimum vozačkog iskustva, sa snažnim motorima, kraćim oprugama koje snižavaju karoseriju za 10 milimetara i dinamičnim stajlingom kako spolja, tako i unutra. A vozne karakteristike su dovedene do perfekcije na najzahtevnijem poligonu – legendarnoj stazi Nirburgring.
Model Grandland X je privukao mnogo pažnje u Frankfurtu zahvaljujući atraktivnom “off road” izgledu, dok je istovremeno postao već treći član Opelove X familije. Stilski i tehnički doveden do savršenstva, drugi model razvijen u partnerstvu sa PSA grupacijom, čini svakodnevnu vožnju opet uzbudljivom. Kupci su morali sa se strpe do oktobra da Grandland X stigne u prodajne salone, a Opel je za to vreme ubeležio čak 50.000 porudžbina. “Ovo je samo jedan od primera kakve prednosti donosi ulazak u PSA grupaciju. Pratićemo ovu putanju i u budućnosti” rekao je prvi čeovek Opela, Michael Lohscheller, na Salonu automobila u Frankfurtu.

Elektrifikovana budućnost

Opel je modelom Ampera-e već najavio kako će izgledati put ove kompanije u budućnosti. Nije slučajno ovaj revolucionarni električni model sa putnom autonomijom bez konkurencije u klasi, uspeo da se pridruži grupi “Golden Steering Wheel” pobednika. Ipak, ovo je samo početak. Svi Opel putnički automobili će biti ponuđeni i u električnoj verziji već od 2014. godine, u verziji elektičnog vozila sa baterijom, ili kao visoko efikasni “plug in” hibrid. Opel će već do 2020. godine u ponudi imati četiri elektrifikovana modela. Tu se nalaze Grandland X PHEV i električna verzija sledeće verzije modela Corsa. A Opelova ofanziva novih modela se nastavlja sa novim komercijalnim modelom Opel Combo, koji će biti lansiran već za par meseci. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
63. MEĐUNARODNI BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA
U kalendaru kulturnih dešavanja jugoistočne Evrope centralno mesto krajem oktobra već decenijama pripada Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Corsa E - idealna za grad i put

U udobnoj vožnji, u kojoj smo i mi uživali, prepunoj zabave, uživaće i mladi vozači, a samouvereno će odgovoriti i potr...

Opel Ampera-e prevalila 750 km sa jednim punjenjem

Opel Ampera-e prevalila 750 kilometara sa jednim punjenjem...

Opel Insignia - promocija u Beogradu

Opel Insignia predstavljen domaćoj publici......