Početna » Fun » Vikend automobil »

Sportski automobil u budućnosti

 
Detalji

: Napred, središno pozicioniran motor, sekvencijalna menjačka kutija, zadnji pogon.

: Tradicija Opela GT i Monza Concepta.

 
 

Opel GT Concept - Ovaj sportski automobil koji postavlja trendove, izraz je konstantne inovativne snage Opela.

Svetska premijera na 86. Salonu automobila u Ženevi.
Ovaj rasni atleta sa prednje-središnje postavljenim motorom i zadnjim pogonom je direktan potomak Opela GT i Monza Concepta, dok u isto vreme skulpturalnu filozofiju dizajna dovodi na viši nivo.

U najboljoj tradiciji GT Concept nastavlja filozofiju Opel Experimentala GT Opel GT Concept će slediti stope čuvenog Opel Experimentala GT na Salonu automobila u Ženevi. Daleke 1965., samo godinu dana nakon osnivanja prvog dizajnerskog studija jednog evropskog proizvođača automobila, Opel je predstavio ovaj elegantan i izražajan kupe sa pouzdanom tehnologijom Kadetta B, na Salonu automobila u Frankfurtu. Međutim, on nije bio inovativan samo zbog toga što je bio prvi koncept kojeg je predstavio jedan evropski proizvođač. GT su već krasile brojne inovacije poput farova koji su se uvlačili i izvlačili iz karoserije, pored tanane forme sa savršenim proporcijama, bez nepotrebnih dekoracija. Beskompromisni koncept Erharda Šnela je prevashodno težio jedno stvari – da bude dizajnerski izraz. Reakcije javnosti su bile toliko pozitivne da se Opel GT našao u prodajnim salonima samo tri godine kasnije. Ostatak je istorija – uspešna priča jedne automobilske ikone.

GT Concept ponovo demonstrira Opelov pionirski duh. Dinamičnu vozačku mašinu već sada simbolizuje potpisujuća crvena linija, koja horizontalno deli karoseriju i daje joj prepoznatljive proporcije. Karakteristični crveni prednji pneumatici, postavljeni na naplatke odvažnog dizajna, koji podsećaju na točkiće rolšua, evociraju na Opelov Motoclub 500 motocikl, koji je takođe bio avangardan u svoje vreme i ponosan nosilac dve crvene gume, davne 1928. godine. Pored toga, GT Concept nema puno veze s prošlošću. Duga hauba, nedostatak poklopca prtljažnika, centralni dvostruki izduv, i naravno naziv, sve to ukazuje na originalni GT. Osim navedenih detalja, Opel GT oncept je nezavisan model bez bilo kakvog naginjanja ka retro dizajnu.

Ključnu inovaciju Opel GT Concepta čine velika vrata sa integrisanim bočnim prozorima, čija se staklena površina tečno uliva u karoseriju. Vozač i suvozač pristupaju neočekivano prostranom kabinskom prostoru, tako što električna vrata otvaraju pritiskom na platformu osetljivu na dodir, integrisanu u potpisujuću crvenu liniju krova. Čak i za visoke vozače ima dosta prostora. Vrata se u velikoj meri „uranjaju“ u prednje lukove točkova prilikom otvaranja. Ovo patentirano rešenje koje štedi prostor, omogućava veliki ugao otvaranja, što je korisno u relativno tesnim parkinzima. Ovaj kompaktni atleta je iz tog razloga posebno optimizovan za urbanu eksploataciju. Dve kamere postavljene iza lukova točkova obezbeđuju preglednost koja značajno doprinosi bezbednosti, posebno kada se vozi u gradu. Ono što vidi oko kamere se šalje na dva monitora sa leve desne strane kokpita, tako da su dani bočnih retrovizora i „mrtvih uglova“ stvar prošlosti. Vetrobran se uliva u stakleni panoramski krov, omogućavajući putnicima da uživaju u iskustvu sličnom onom koje pruža targa konfiguracija sa uklonjivim krovom.

Istinski sportski automobil: Prednje-središnje pozicioniran turbo motor, pogon na zadnje točkove. Izdužena hauba motora otkriva pogonski prototip GT Concepta: Baš kao što prvi Opel GT i američka sportska ikona Corvette, takođe proizvod GM-a, imaju prednje-središnje pozicioniran motor, tako ga ima i GT Concept. Centar težišta vozila je iz tog razloga nizak i centralno postavljen, što je idealno za sportsku upravljivost i izuzetnu dinamiku vožnje u krivinama. Opel GT Concept poseduje moćni 1,0-litarski, trocilindarski turbo agregat, baziran na ultramodernom aluminijumskom motoru iz ADAM-a, Corse i Astre. Ekstremno efikasni benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva isporučuje 107 kW/145 ks i maksimalni obrtni moment od 205 Nm. Turbo snaga se šalje na zadnju osovinu sa mehaničkom blokadom diferencijala preko šestostepene sekvencijalne transmisije, kojom se upravlja preko polugica na upravljaču. Na taj način, Opel GT Concept poseduje tradicionalan pogon na zadnje točkove, omiljen među automobilskim entuzijastima.

Performanse ovog dvoseda, ukupne mase ispod 1.000 kilograma, takođe su u skladu s navedenim. Od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od osam sekundi, uz maksimalnu brzinu od 215 km/h. Još jedna atrakcija Opel GT Concepta su glavni farovi sa integrisanim pokazivačima pravca. Zahvaljujući ultramodernoj tehnologiji projektovanja svetlosti, oni sijaju trodimenzionalno. Sledeća generacija adaptivnog, potpunog LED osvetljenja je očigledno u savršenom skladu s ovom tehnologijom. Opel IntelliLux LED® matrično svetlo, koje obezbeđuje snop dugih svetala bez zaslepljivanja ostalih učesnika u saobraćaju, već je debitovalo u novoj Astri 2015. i osvojilo „SAFETYBEST Award“ priznanje. Opel GT Concept će biti nosilac nove etape razvoja ovog inteligentnog sistema osvetljenja. Stajling svetala je zaokružen trodimenzionalnim dizajnom zadnje signalne grupe, što novog GT-a čini prepoznatljivim tokom noćne vožnje.
 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Opel ADAM nudi interaktivnu kontrolu glasom

Opel ADAM sa "The IntelliLink" sistemom za informisanje i zabavu sada je dostupan sa kompletnom integracijom za Siri Eyes Fre...

50 godina Opelovog kompaktnog sedana

Od Kadeta iz 1962., preko Kadeta B (1965-1973), koji je čuven po svom avangardnom reklamnom sloganu "Opel Kadett: Das Auto"....

Potpuno nov Opel: Insignia Grand Sport

Napravite mesta za Opel Insigniju Grand Sport! ...