Početna » Fun » Vikend automobil »

Opel se vraća u moto-sport

 
Detalji


- Reli takmičenja i razvoj novih talenata
- Međunarodno orijentisan reli program sa novim Opel ADAM kupom
- Trkački program sa novim Astra OPC kupom, fokusiran na Nemačku

 
Opel se vraća u moto-sportOpel se vraća u moto-sportOpel se vraća u moto-sportOpel se vraća u moto-sportOpel se vraća u moto-sportOpel se vraća u moto-sportOpel se vraća u moto-sport
 

Cilj kompanije je da stvori novo takmičenje koje je tehnički sofisticirano, cenovno prisupačno, a koje u isto vreme obezbeđuje osnovu da mladi, ambiciozni vozači kontinuirano razvijaju svoj talenat.

Sa novim Opel ADAM-om i novom trkačkom Astrom OPC, Opel se vraća moto-trkama kroz međunarodno orijentisani reli program.
Proizvođač automobila iz Riselshajma može se pohvaliti dugom i uspešnom tradicijom u popularnim sportovima. Cilj kompanije je da stvori novo takmičenje koje je tehnički sofisticirano, cenovno prisupačno, a koje u isto vreme obezbeđuje osnovu da mladi, ambiciozni vozači kontinuirano razvijaju svoj talenat.

Pored osnovnog nemačkog tržišta, jako interesovanje za reli postoji i na svim Opelovim ključnim evropskim tržištima. Štaviše, Svetsko rukovodstvo moto-sporta (World Motor Sport Authority, FIA) ima fiksne propise koji mladim vozačima obezbeđuju polaznu osnovu i mogućnosti za napredovanje. Reli verzija novog Opel ADAM-a, detaljno je prilagođena FIA R2 standardima i koristiće se u sezoni 2013. Kao deo "ADAC Rally Masters" takmičenja ova vozila će se takmičiti u brendiranom kupu ("ADAC Opel Reli Kup"). Atraktivnost takmičenja je još veća zahvaljujući činjenici da će najuspešniji vozači osvojiti novčane nagrade. Pored toga, tu je poseban "junior reli" bodovni sistem za vozače mlađe od 27 godina. Krajnji pobednik dobiće specijalnu obuku u narednoj sezoni.

Opel je na stazi prisutan sa novom Astrom OPC. Ona je dostupna kao trkačka verzija od sezone 2013. pa nadalje. Automobili za Kup su konstruisani tako da zadovoljavaju standarde "VLN prvenstva u izdržljivosti", najpopularnijeg trkačkog šampionata u Evropi. Automobili će se takmičiti za brend trofej u svojoj klasi ("Astra OPC Kup"). Očekuje se da vrhunac sezone bude 24-časovna trka na stazi Nirburgring.

Najuspešnije doba u reli-istoriji kompanije počelo je sredinom sedamdesetih. Pokrenuo ga je nemački vozač, Walter Roehrl, jedan od najboljih reli vozača svih vremena. Tokom vremena provedenog u Opelu, Roehrl je osvojio evropsku titulu 1974. godine sa Asconom A, a zatim ponovo i sa Asconom B 1979. godine. Kruna uspeha bila je svetska šampionska titula 1982. godine. Roehrl je ovo postigao sa svojom legendarnom Asconom 400. Brend sa čuvenom munjom postiže bezbrojne uspehe na domaćem terenu - severnoj petlji na Nirburgring stazi. Od 1993. godine pa nadalje Manuel Reuter je postao miljenik navijača zahvaljujući Calibri V6 sa kojom se profesionalno takmičio. Calibru je prvi put vozio u DTM takmičenju sa kojom je na kraju i osvojio titulu u narednom ITC takmičenju. Uz pomoć Vectre, dalje se istakao u prvenstvu proizvođača automobila DTM/ITC 1998. godine u STV seriji. Konačna pobeda u 24-časovnoj Nirburgring trci 2003. godine, ostvarena je sa Astrom V8 kupe. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
64. Međunarodni beogradski sajm knjiga
Beogradski sajam knjiga, 64. po redu, uz učešće oko 500 izlagača, održan je od 20. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Pismo=Glava“. ...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Matorani

"Matorani", sa Adamom Sendlerom je komedija o petorici prijatelja i nekadašnjih saigrača koji se okupljaju posle mnogo godi...

Opel Astra Copocabana

Opel Astra Copacabana preneće magiju brazilskog sunca i strasti na evropske ulice....

Priznanje za Opel IntelliLux LED® Matrix Light

Novoj Astri je pripala nagrada „SAFETYBEST 2015“ za adaptivni IntelliLux LED® matriks sistem osvetljenja......