Početna » Fun » Vikend automobil »

Volkswagen Golf 1.6 TDI Flash

 
Detalji

zapremina motora 1598 ccm
snaga 77 kW (105 KS) pri 4400 o/min
rezervoar 55 l
maks. brzina 189 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,3 s
potrošnja (otvoreni put/kombinovano/grad) 3,9/4,5/5,7 l/100 km

 
 

Sa vrlo bogatom opremom i 1.6 TDI motorom od 105 ks košta 15.999 evra sa PDV-om ukoliko se kupovina obavlja preko Porsche Mobility-ja.

Alkohol i vožnja ne idu zajedno ali, za svaki slučaj, VW je postavio otvarač za flaše, zlu ne trebalo, da se nađe.
Borba za kupce u poslednje vreme svodi se na utrkivanje ko će ponuditi što više opreme za što manje para. Volkswagen je po tom pitanju uvek imao jasnu politiku i zna se da viši nivo kvaliteta mora da prati i nešto veća cena.

Interesantno je da konkurencija nikada nije osporavala lidersku poziciju Golfa u C segmentu, a jedini način da mu se suprotstave je upravo niža cena i bogatija oprema.

Međutim, menadžement firme Porsche SCG je kod principala uspeo da izdejstvuje značajnu uštedu za svoje kupce, tako da je ovih dana napravio pometnju na tržištu - Golf 1.6 TDI Flash na akciji ima nižu cenu za čak nekoliko hiljada evra u odnosu na redovnu.

Iako je spisak dodatne opreme poduži, sve to je uključeno u cenu od 15.999 evra sa PDV-om. Na žalost, ekipa Auto magazina testirala je Golfa pre ove akcije, tako da auto koji vam prikazujemo ima Trendline paket opreme koji je nešto slabiji od akcijskog Flash-a.

Sve u svemu, Flash ima sve što je neophodno za vrlo udobnu i bezbednu vožnju – sistem za kontrolu proklizavanja pogonskih točkova (ASR) je više nego koristan u vožnji na klizavoj podlozi, a lepo je što su svih sedam vazdušnih jastuka standard, uključujući i jastuk za kolena vozača.

Automatski klima uređaj takođe se nalazi na spisku opreme, kao i veoma kvalitetno ozvučenje sa osam zvučnika i AUX priključkom.

U odnosu na Trendline, Flash ima još i aluminijumske felne prečnika 16 inča, kožni volan, indikator pritiska u pneumaticima, dodatno zatamnjena zadnja bočna i zadnja stakla, unutrašnji retrovizor sa automatskim zatamnjenjem (elektrohormatski), elektro-podizače zadnjih prozora, senzor za kišu i senzor za automatsko aktiviranje srednjih svetala.

Neko će se sigurno pitati šta će mu senzor za svetla kad su obavezna tokom celog dana, ali podsećamo da Golf ima dnevna svetla. Senzor u stvari aktivira ne samo srednja svetla, već i osvetljenje komandne table koje preko dana ne radi.

Jedino što bismo ovom spisku dodali je tempomat koji košta 198 evra.

Iako se na tržištu pojavio pre tri godine, Golf šeste generacije je i dalje među najelegantnijim ali i najkonzervativnijim modelima kada je estetika u pitanju.

Akcenat je na jednostavnosti koja je nastala kao rezultat istraživanja među kupcima u Zapadnoj Evropi.

Možda i nije baš po ukusu naših kupaca koji vole da za svoje pare dobiju što više lampica, displeja i krivudavih fluidnih linija na instrument tabli, ali su zato tu kvalitetni materijali u kabini.

Komandna tabla je od mekane plastike, a od istog materijala su gornje obloge tapacirunga u vratima što i dalje nije čest slučaj u klasi.

Koliko se vodilo računa o premijum kvalitetu govori i to da su pregrade u vratima tapacirane tkaninom tako da ništa ne može da čangrlja tokom vožnje.

Sve u svemu, ukupan utisak solidnosti je nešto što dominira atmosferom u Golfu.

Osim što pruža obilje prostora za glavu i noge putnika na zadnjoj klupi, Golf je jedan od automobila koji se može pohvaliti činjenicom da se sa zadnjeg sedišta lako ustaje i izlazi iz automobila.

Prednja sedišta su posebna priča – i dalje su u samom vrhu po pitanju udobnosti, a ništa manje superiorna nije ni ergonomija.

Kao retko koji automobil u klasi, Golf ima veoma udobnu poziciju vozača svih gabarita.

Za razliku od većine modela, sedište se može vrlo nisko spustiti, tako da i najviši vozači neće imati problem sa preglednošću. Istovremeno, volan ima veliki hod po dubini što omogućava zavaljenu poziciju po ugledu na limuzine.

Na mesto nekadašnjeg 1.9 TDI došao je 1.6 TDI sa 90 i 105 konjskih snaga.

Testirani auto je opremljen jačom verzijom koja se odlikuje veoma niskom potrošnjom. Po gradu smo izmerili prosek od oko 6,0 l/100 km, a ukoliko volite nagla ubrzanja, prosek će porasti za svega pola litre.

Vožnja na otvorenom dodatno smanjuje ovu cifru, osim ako ste na autoputu i vozite sa punim gasom. Čak i tada, Golf neće trošiti više od 7,0 l/100 km.

Ipak, za nas je važnije to da pri 130 km/h putni kompjuter pokazuje svega 5,5 l/100 km, dok pri 80 km/h može da troši i litar i po manje.

Testirani Golf 1.6 TDI opremljen je petostepenim ručnim menjačem, a stepeni prenosa su vrlo dugi, tako da se po gradu peta uglavnom i ne koristi.

Čak je prenosni odnos pete duži u odnosu na šestu kod 2.0 TDI motora, pa ekonometar predlaže peti stepen prenosa tek pri 70 km/h.

Zbog svega ovoga trpi elasitčnost, tako da su za snažnija ubrzanja ipak potrebni nešto viši obrtaji. Manje iskusnim vozačima će delovati kao da motor nema dovoljno snage, a jedini krivac za takav osećaj su predugi prenosni odnosi menjača.

Ipak, kada se naviknete na drugačiji stil vožnje u odnosu na neke druge slične dizelaše (praktično vozite u stepenu prenosa niže nego što ste navikli), problemi sa rezervom snage nestaju.

Napominjemo da takav režim vožnje sa nešto višim obrtajima u cilju snažnijih ubrzanja ne povećava značajnije potrošnju, a gore navedene vrednosti se odnose baš na ovakvu, žustriju vožnju.

Ipak, kada se naviknete na drugačiji stil vožnje u odnosu na neke druge slične dizelaše (praktično vozite u stepenu prenosa niže nego što ste navikli), problemi sa rezervom snage nestaju.

Napominjemo da takav režim vožnje sa nešto višim obrtajima u cilju snažnijih ubrzanja ne povećava značajnije potrošnju, a gore navedene vrednosti se odnose baš na ovakvu, žustriju vožnju.

Ušteda na akcijskoj ceni Golfa 1.6 TDI Flash nije mala, pa bi za mnoge san mogao da postane stvarnost.

Porsche Mobility omogućio je kupcima Golfa finansiranje kupovine bez depozita što je prvi takav slučaj kod nas, a u prvoj godini zakupa kasko osiguranje i troškovi registracije su gratis.

(Izvor:B92, Auto Magazin, text: Aleksandar Bursać) 
 
 
Za Vašu pažnju
 
57.Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije
Najznačajniji regionalni i evropski događaj u sferi dizajna, proizvodnje i distribucije nameštaja, drvne industrije i pratećih grana u jugoistočnoj Evropi...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Best buy automobil u Evropi 2019

Stručni žiri koji čini 31 novinar iz isto toliko zemalja doneo je odluku da je Opel Combo pobednik na izboru AUTOBEST 201...

"Suzuki alto" od juna

Tokom ovog meseca na tržištu Srbije pojaviće se sasvim novi model - "suzuki alto"....

KIA Optima

KIA Optima biće jedan od favorita u svom segmentu, posebno na tržištu SAD, gde će uz očekivano nisku cenu, u samom vrhu ...