Početna » Fun » Vikend automobil »

Opelova vozila vide

 
Opelova vozila vide
Vikend automobil | dodato 19.06.2008.
Detalji

Opelova vozila vide: Opel Eye kamera čita znakove, unapređuje sigurnost

 
 

Opel predstavlja novinu: kamera koja pomaže vozačima na dva različita načina. Funkcija prepoznavanja saobraćajnih znakova čita ograničenja brzine i znake za zabranjeno preticanje i prikazuje ih na instrument tabli.

Zavisno od osvetljenosti, sistem počinje da prepoznaje i ponavljajući očitava znake na udaljenosti od 100 metara.
Upozorenje za napuštanje trake upozorava vozače kada nenamerno napuste svoju traku. Ova dva sistema zajedno poboljšavaju sigurnost u vožnji, smanjuju stres i čak mogu da spreče plaćanje skupih kazni za brzu vožnju.

“Ove nove osobine slede Opelovu filosofiju pojačanog uzbuđenja vožnje, pomažući vozačima a pri tom ne smanjujući nivo njihove kontrole nad vozilom”, ističe Hans Demant, generalni direktor Opela. “To znači da sistem vozačima daje informacije ali ne interveniše”.

Poznata kao Opel Eye (Opelovo oko), kamera visoke rezolucije sa širokim vidnim poljem i procesorima je izvedena od strane Opelovih i GM-ovih inženjera u Rüsselsheimu uz saradnju sa specijalistima dobavljača, kompanije Hella. Kamera koja se nalazi između vetrobrana i retrovizora uočava znakove na putu i oznake traka. Nije mnogo veća od mobilnog telefona ali ipak pravi trideset snimaka u sekundi. Dva signal procesora, čitaju fotografije uz podršku softvera i filtera razvijenih od strane GM-a.

Pažnja: Ovo je novo ograničenje brzine!

Prepoznavanje sobraćajnih znaka očitava ograničenja brzine i znake zabrane i čak obaveštava vozače o prekidu važenja ograničenja brzine. Zavisno od osvetljenosti, sistem počinje da prepoznaje i ponavljajući očitava znake na udaljenosti od 100 metara. Započinje fokusiranjem na kružne oblike, potom identifikuje brojeve unutar njih konturnim poređenjem. Ukoliko slika odgovara slici saobraćajnog znaka pohranjenoj u softver automobila, znak se prikazuje na instrument tabli.

Sistem uvek prikazuje najznačajnije podatke za bezbednu vožnju, filtrirajući veliki broj znakova koji mogu zatrpati vozače. Ukoliko se prepoznaju 2 znaka u neposrednoj blizini onda će posebni znaci upozorenja, kao što je “zabranjeno preticanje” imati prednost u odnosu na ograničenje brzine.

Obaveštenja se pojavljuju na nekoliko sekundi u vidu simbola u centru instrument table između dva glavna kružna pokazivača. Pored toga, vozači mogu da pozovu sliku u bilo koje vreme pritiskom na taster na upravljaču. Prepoznavanje saobraćajnih znaka se može uključiti preko podstranice na kompjuterskom meniju računara ugrađenog u automobil.

Opelovo oko daje preciznije podatke u odnosu na prenosive navigacione sisteme sa pohranjenim ograničenjima brzine, zato što kamera radi u stvarnom vremenu. Ukoliko dođe do promene ograničenja brzine, usled radova na putu, recimo, Opelovo oko to opaža.

Procesori su u stanju da prepoznaju saobraćajne znake pošto ih je većina iednoobrazno dizajnirana u skladu sa Bečkom Konvencijom o saobraćajnim znacima i signalima. Donet 1968. godine, ovaj sporazum standardizuje saobraćajne znake u više od 80 zemalja (za više podataka pogledajte poglavlje Spotlight - U središtu pažnje).

„Radeći na Opelovom oku, podigli smo mogućnosti sistema na impresivan nivo. Na nemačkim autoputevima, na primer, na trakama su nekad prisutna različita ograničenja brzina. Opelovo oko je u stanju da svaki put ispravno opazi odgovarajuće ograničenje“, ističe Dr. Christoph Schmidt, Direktor Odseka za Inženjering pri GME Electronics.

.

Upozorenje o napuštanju trake: Alarm upozorava na nenamerno menjanje traka

Kamera Opelovog oka ujedno proverava i da li vozači prilikom vožnje ostaju u traci koju su odabrali. Na ovaj način se sprečavaju opasne situacije, kao što je, na primer, da vozač zaspi tokom vožnje. Upozorenje za napuštanje trake se može uključiti ili isključiti pomoću odgovarajućeg tastera. Kada je uključeno, upozorava vozača zvukom zvona i trepćućim signalom na instrument tabli.

Upozorenje za napuštanje trake koristi drugi signal procesor i softver radi filtriranja linija i uzdužnih oznaka pri brzinama većim od 50 km/h. Ovo omogućava sistemu prepoznavanje saobraćajne trake. Korištenjem naročitih algoritama koji definišu uslove u kojima se daju upozorenja i opažajući pokrete upravljača i ručice pokazivača pravca – javljajući o nenamernoj promeni trake – sistem je izveden tako da interveniše samo u odgovarajućem trenutku.

“Automobil koji vidi i upozorava vozača o mogućim opasnostima znatno unapred, predstavlja još jedan važan korak u našoj dugoročnoj strategiji sprečavanja udesa” ističe Demant, dodajući da GM Europe radi i na komunikaciji između vozila, u kojoj automobili mogu da razmenjuju podatke poput onih o položaju i brzini kretanja (videti V2V).

Vozači mogu biti upozoreni unapred ukoliko se drugi automobil kreće u mrtvom uglu, ukoliko se zaustavi na delu gde ga je teško videti, ili ukoliko se približava istom ukrštanju puteva. Pilot projekat se trenutno razvija u nemačkoj državi Hessen u saradnji sa vladom.

Opelovo oko, sa prepoznavanjem saobraćajnih znaka će, u vidu opcije, biti dostupno kod kod nove Opel Insignije. Drugi modeli će ove sisteme nuditi u budućnosti, u skladu sa Opelovom filosofijom demokratske upotrebe tehnologija.

2003. godine, Opel je bio prvi proizvođač automobila koji je na srednjoj klasi automobila primenio inovativni sistem prilagodljivog prednjeg osvetljenja sa dinamičnom krivom i ugaonim svetlom pod 90 stepeni. Iste te godine, Opel je elektronsku kontrolu kontinualnog vlaženja učinio dostupnom za vozače Astri. Pre toga, ova funkcija je bila osobena samo luksuznim automobilima i ekskluzivnim sportskim automobilima.Pogledaj i:

opel eye

,

opelovo oko

,

oko

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Crna kutija
Koliko poznajemo one najbliže sa kojima i pored kojih živimo? Šta je istina, a šta tajna?...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Opel Astra GTC osvojila ‘’Red dot’’ nagradu za dizajn

Kompaktni kupe osvojio poene za upečatljiv dizajn i panoramsku šoferšajbnu....

Opel Ampera

Vožnja na električni pogon više nije deo budućnosti: Od danas, Opel će početi sa primanjem porudžbina za 2011 Amperu, ...

Opel X-gama sa X faktorom

Opel Mokka X, Opel Crossland X i Opel Grandland X – to su tri člana nove Opel familije modernih SUV i krosover modela....