Početna » Fun » Vikend automobil »

U Srbiji bonus malus sistem osiguranja vozila

 
Detalji

Prosečna polisa osiguranja vozila u 2010. godini, prema podacima Narodne banke Srbije, bila je 8.300 dinara.

 
 

U Srbiji je od danas uveden sistem umanjenja i uvećanja premije osiguranja vozila (bonus malus) u zavisnosti od toga da li je vlasnik prouzrokovao štetu.

Ako vozač u jednoj godini nije prouzrokovao štetu, platiće pet odsto manju cenu polise.
Prema novom sistemu, maksimalno umanjenje premije (bonus) biće 15 odsto za vlasnike vozila koji ne naprave štetu tri godine uzastopno, dok će vozači koji budu prouzrokovali tri i više šteta u jednoj godini plaćati polisu (malus) 2,5 puta veću od osnovne.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Vlada Manić kazao je agenciji Beta da bonus malus malus sistem znači da će od danas visina premije obaveznog osiguranja zavisiti od toga da li je osiguranik u prethodnom periodu imao prijavljenu štetu po osnovu osiguranja tog vozila, za koju je on odgovoran.

"Suština je da će taj sistem preventivno uticati na svest vozača, jer će sada svi znati da će biti kažnjeni i kroz cenu polise osnovnog osiguranja, ako vozilom izazovu ili pričine štetu", kazao je Manić.

Kako je naglasio, najveću korist imaće savesni vozači, kojih je 97 odsto, jer će biti nagrađeni nižom cenom osnovnog osiguranja, dok će se veće cene osiguranja primenjivati na tri odsto vozača koji izazivaju štete.

Prosečna polisa osiguranja vozila u 2010. godini, prema podacima Narodne banke Srbije, bila je 8.300 dinara.

Ako vozač u jednoj godini nije prouzrokovao štetu, platiće pet odsto manju cenu polise, umanjenje za dve godine bez štete je 10 odsto, a za tri godine bez štete dostiže maksimalih 15 odsto umanjenja.

Za vozača koji za godinu dana prouzrokuje jedan sudar ili bude prijavljen za izazivanje jedne štete, naredno osiguranje će platiti 50 odsto skuplje. Dve štete nesavesnog vozača će koštati dvostruko više od osnovne cene polise, a tri i više šteta poskupljuju osiguranje 2,5 puta. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
“Best Buy Automobil u Evropi 2020.”: Opel Corsa
Opel Corsa osvojio prestižnu nagradu „Best Buy Automobil godine u Evropi 2020.”...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Belgrade 24h race

U periodu od 25. do 27. juna 2010. godine odrzaće se Belgrade 24h race - prva međunarodna trka GT automobila po ugledu na s...

"Audi A1" od 15.800 evra

Nemački "Audi", koji je početkom ove nedelje zvanično krenuo sa proizvodnjom najmanjeg novog modela "audi A1" u fabrici u ...

Za vozačku 48.000 dinara?

Prema računici Zajednice auto-škola Srbije, nova i realna cena treba da bude najmanje 1.200 dinara po času za obuku vozač...