Početna » Fun » Vikend automobil »

"Tesla roudster" stigao u Beograd

 
Detalji

Kada bude došlo do ekspanzije u upotrebi takvih automobila, prema njegovim rečima, uređaji za napajanje - na mreži sa naponom od 220 volti biće postavljeni svuda po gradu i EDB zbog toga neće imati nikakvih problema u svojoj distributivnoj mreži.

 
 

Automobil na električnu pogon "Tesla roudster" ili brzi automobil stigao je danas u Beograd, u okviru promotivne turneje koja je počela 16. septembra u nemačkom gradu Esenu, a završiće se 28. septembra u Istanbulu.

Zahvaljujući EPS - u, Beograd se našao na ruti koja povezuje 18 evropskih prestonica kulture, od Esena do Istanbula.
Specijalne baterije malog električnog sportskog automobila biće potpuno napunjene u toku osam sati na posebnim uređajima, koje je ispred Skupštine grada postavila Elektrodistribucija Beograd (EDB).

Ti uređaji su dobijeni od inicijatora ove atraktivne turneje - nemačke kompanije RWE i sutra će vozilo nastaviti put prema Nišu i Skoplju.

Jedan od vozača automobila, mladić Aleksander Vinends, je rekao Tanjugu da to sportsko vozilo može da razviju maksimalnu brzinu od 210 kilometara na sat i da ima 255 konjskih snaga.

Vinends je rekao da će put do Istanbula proći, u brzom sportskom automobilu, zajedno sa svojom koleginicom Juale Mercan.

On je kazao da novi automobil "Tesla roudster" košta 135.000 evra i da može svako da ga kupi ko ima dovoljno novca.

"Tesla roudster" je jedini automobil na svetu koji ima vrhunske performanse bez emisije izduvnih gasova - ne koristi benzin, puni se na specijalnim električnim uređajima, a ubrzanje do 100 kilometara na sat postiže za svega četiri sekunde i može da pređe 380 kilometara bez dodatnog punjenja.

Proizvođač ovog automobila je kompanija "Tesla motors" iz Los Anđelesa. Ta firma je dobila značajnu pomoć američke vlade za razvoj i proizvodnju "čistog" ekološkog automobila.

Direktor Direkcije EDB - a za planiranje i investicije Nebojša Radovanović je izjavio novinarima da je uređaj za napajanje baterija elektroautomobila samo privremeno postavljen ispred Starod dvora i najavio da će EDB vrlo brzo postaviti sličan aparat u blizini "Plavog mosta" u ulici Milana Toplice bb, gde se nalaze pogoni tog preduzeća.

On je kazao da će EDB uskoro dobiti od RWE četiri automobila na električni pogon na poklon.

Kada bude došlo do ekspanzije u upotrebi takvih automobila, prema njegovim rečima, uređaji za napajanje - na mreži sa naponom od 220 volti biće postavljeni svuda po gradu i EDB zbog toga neće imati nikakvih problema u svojoj distributivnoj mreži.

Direktor sektora za zaštitu životne sredine u Elektroprivredi (EPS) Srbije Mihajlo Gavrić je izjavio novinarima da će upotrebom takvih automobila u skoroj budućnosti značajno biti smanjena emisija štetnih gasova.

Zahvaljujući EPS - u, Beograd se našao na ruti koja povezuje 18 evropskih prestonica kulture, od Esena do Istanbula.

EPS je uspeo da sa kompanijom RWE dogovori da se uređaji za punjenje postave u Beogradu i Nišu, sa idejom da dva srpska grada budu među stanicama na turneji automobila koji nosi ime našeg najvećeg naučnika Nikole Tesle.

U periodu od 16. do 28. septembra, "Tesla roudster" treba da pređe oko 4.000 kilometara, a njegove stanice su i Frankfurt na Majni, Štutgart, Augzburg i Minhen u Nemačkoj, Salcburg i Klagenfurt u Austriji, Balaton i Budimpešta u Mađarskoj, Ljubljana u Sloveniji, Rijeka i Zagreb u Hrvatskoj, Skoplje u Makedoniji, Sofija i Plovdiv u Bugarskoj i Edirne u Turskoj.

Organizator turneje i vlasnik elektromobila, nemačka energetska kompanija RWE, bavi se proizvodnjom, distribucijom, prodajom i snabdevanjem električnom energijom i plinom.

U sklopu priprema za predstavljanje "Tesla roudstera", ekipa EDB je juče položila kabl za napajanje, postavila temelje, montirala i povezala specijalni uređaj za punjenje ovog automobila.

Kuriozitet je da je betonski temelj, na koji je položen elektro-punjač za "Tesla roudster", težak više od 150 kilograma, pa je za njegovo polaganje bilo angažovano i specijalno vozilo, navedeno je u saopštenju.

U Nemačkoj i drugim EU zemaljama RWE je instalirao više od hiljadu punionica.

(Tanjug) 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Osama - Kasaba u Njujorku
Živopisna i ekspresivna priča o odrastanju, prijateljstvu, ljubavi i ratu u formi romana......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Beograd sve stariji

Usled doseljavanja ljudi i upisivanja osoba iz inostranstva u knjige državljana, prestonica danas ima oko 1.710.000 stanovni...

Koncert Mileta Kitića

Mile Kitić, jedna od najvećih zvezda savremene folk muzike, održaće veliki koncert u Beogradskoj areni 7. maja. Čovek ko...

Stihovi & duhovi

Izložba crteža i instalacija inspirisanih stihovima i muzikom benda I Duhovi...