Početna » Fun » Vikend automobil »

Zimske gume odložene do maja 2011.

 
Detalji

Odluku donosim imajući u vidu da se bliže zimski uslovi u saobraćaju i da su proizvođači i distributeri guma izrazili zabrinutost da svi građani možda neće moći da obezbede sigurne i skupe gume.

 
 

Ove zime striktno će se primenjivati odredbe iz starog Pravilnika. Biće vam potrebne najmanje dve zimske gume na pogonskim točkovima ili letnje gume sa najmanje četiri milimetra dubine šare.

Jedino ispravana i bezbedna oprema - zimske gume u zimskim uslovima će doprineti da se broj nastradalih na našim putevima dodatno smanji.
Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić doneo je u ponedeljak odluku da se primena pravilnika o obaveznom posedovanju sve četiri zimske gume na vozilima odloži do 1. maja 2011, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, koji je u nedelju stupio na snagu, predviđeno je obavezno korišćenje sve četiri gume u zimskom periodu, odnosno od 1. novembra do 1. aprila.

Mrkonjić je pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova da se, do stupanja na snagu te odredbe pravilnika do 1. maja 2011, striktno primenjuju odredbe starog pravilnika, kojim se predviđa obaveza upotrebe najmanje dve zimske gume na pogonskim točkovima ili letnjih guma sa najmanje četiri milimetra dubine šare, kao i upotreba lanaca na pogonskim točkovima.

"Odluku donosim imajući u vidu da se bliže zimski uslovi u saobraćaju i da su proizvođači i distributeri guma izrazili zabrinutost da svi građani možda neće moći da obezbede sigurne i skupe gume, čime bi doveli u pitanje i samu primenu pravilnika", naveo je Mrkonjić u saopštenju.

On je naglasio "da ćemo jedino doslednom primenom pravilnika dodatno smanjiti broj nastradalih na našim putevima".

"Jedino ispravana i bezbedna oprema - zimske gume u zimskim uslovima će doprineti da se broj nastradalih na našim putevima dodatno smanji", kazao je ministar.

"Imajući sve navedeno u vidu apelujemo na proizvođače i distributere guma da obezbede opremu koja je potrebna za zimske uslove, na medije da promovišu bezbednost i tako doprinesu bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a na građane da vozila opreme zimskom opremom", navedeno je u saopštenju.

(Tanjug) 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Osama - Kasaba u Njujorku
Živopisna i ekspresivna priča o odrastanju, prijateljstvu, ljubavi i ratu u formi romana......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Zaštita dece na internetu

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić, 10. februara proglasila je 2009. godinom zaštite dece ...

Hrana leči zimsku tugu

Zimsku depresiju nije tako teško pobediti. Naime, većina ljudi osećaće se bolje ako samo malo pripazi na ishranu i poveć...

Za vozačku 48.000 dinara?

Prema računici Zajednice auto-škola Srbije, nova i realna cena treba da bude najmanje 1.200 dinara po času za obuku vozač...