Početna » Fun » Vikend automobil »

Prodaju se falš kompleti za prvu pomoć

 
Detalji

Demir Hadžić, šef Odseka za bezbednost u saobraćaju u Ministarstvu za infrastrukturu, apelovao je na vozače da ne kupuju setove prve pomoći dok ne stupi na snagu novi pravilnik.

 
 

Vozači u Srbiji ne bi trebalo da kupuju komplete za prvu pomoć dok za dvadesetak dana ne stupi na snagu novi pravilnik o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju.

Već od oktobra sledeće godine, međutim, vozači koji ne budu imali odgovarajući set prve pomoći neće moći da prođu tehnički pregled ili će biti kažnjavani.
U suprotnom, moglo bi da se desi da dva puta zavlače ruku u džep, jer je naše tržište preplavljeno neodgovarajućim setovima za prvu pomoć.

Od trenutka kada pravilnik stupi na snagu, oko 2,3 miliona vlasnika motornih vozila u Srbiji imaće rok od godinu dana, do oktobra 2011, da stare komplete za prvu pomoć zameni novim, čija će cena biti od 2.400 dinara, koliko košta "Galenikin" set, do 3.500 dinara. Do sada su samo četiri distributera dobila dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva, piše "Press".

Tržište u Srbiji trenutno je preplavljeno raznim kompletima koji ne ispunjavaju važeće standarde. Pored starih, mogu se kupiti i novi, ali oni nemaju dozvolu Agencije za lekove. Ima i onih koji na kutiji imaju oznaku novog standarda SRPS Z. B2. 001, ali u njima nema odgovarajućeg materijala. Takođe, na tržištu su i kompleti čiji su proizvodi deklarisani na slovenačkom jeziku, iako je jasno definisano da sve mora da piše na srpskom.

Demir Hadžić, šef Odseka za bezbednost u saobraćaju u Ministarstvu za infrastrukturu, apelovao je na vozače da ne kupuju setove prve pomoći dok ne stupi na snagu novi pravilnik.

"Bolje je da koriste setove koje već imaju. Do septembra 2011. niko neće biti kažnjavan, a ako se desi da i posle stupanja pravilnika na snagu neko od distributera proda vozaču komplet koji ne odgovara standardu, ovaj treba da se obrati tržišnoj inspekciji. Ona će naplatiti kaznu od distributera i obeštetiti vlasnika vozila", objasnio je Hadžić za "Press".

Već od oktobra sledeće godine, međutim, vozači koji ne budu imali odgovarajući set prve pomoći neće moći da prođu tehnički pregled ili će biti kažnjavani.

"Kao i danas, kada vozač ode na tehnički pregled, utvrđivaće se da li vozilo ima svu opremu. Ukoliko toga nema, neće se ni sprovesti kontrola tehničke ispravnosti. Takođe, ako policija zatekne u saobraćaju vozilo sa neodgovarajućim setom prve pomoći, naplatiće kaznu od 3.000 dinara", rekao je Hadžić.

Među četiri distributera koji su dobili dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva je i "Galenika". Direktor Nenad Ognjenović naglašava da ova firma jedina ima i komplete za A kategoriju.

"Naši kompleti su usklađeni sa svim standardima. Ono što ih izdvaja jeste da jedini predstavljaju domaću proizvodnju. Čak se i torbice rade u 'Galenici'. Mi smo izbacili više od milion kompleta za B i 100.000 setova za A kategoriju. Cena kompleta u maloprodaji biće oko 2.400 dinara", rekao je Ognjenović za "Press". 
 
 
Za Vašu pažnju
 
“Best Buy Automobil u Evropi 2020.”: Opel Corsa
Opel Corsa osvojio prestižnu nagradu „Best Buy Automobil godine u Evropi 2020.”...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Novi Chrysler 300C

Pogledajte sta je Chrysler spremio za novi model 300C...

Kako izgleda kada imate sudar

Na mnogo načina možete biti umešani u saobraćajnu nesreću; možete biti krivac isključivo vi, a može se desiti da potp...

Električni automobili opasni

Ti automobili predstavljaju budućnost prevoza u velikim gradovima jer su mali i ekološki, ali su i bešumni....