Početna » Fun » Vikend automobil »

Realan izbor srpskih kupaca

 
Detalji

Trebalo bi reći da je zapremina prtljažnika „dastera“ sa 4x4 pogonom skromnih 408 litara (4x2 je 475 litara), što je za 100 litara manje nego kod „logana“. Početna cena mu je 9.315 evra, za šta ćete dobiti 1,6-litarski benzinac (105 KS) bez grama opreme.

 
 

U „Dačiji“ su shvatili da sve što izbace iz svojih fabrika automatski postaje bestseler, bez obzira na to da li se radi o bogatom nemačkom ili siromašnom srpskom tržištu. Glavni razlog je svakako niska cena rumunskih automobila nastalih iz braka

„Prašinar“ je, kao i prethodnici „logan“ i „sandero“, upola jeftiniji od rivala poput „tojote rav 4“ ili „folksvagen tiguana“.
Sigurni u pobedu, u „Dačiji“ ne žele ni da razmišljaju o imenima, pa je tako novi model na koji se u Zapadnoj Evropi na isporuku čeka između četiri i šest meseci - nazvan „daster“. Zamislite vlasnika koji bi platio pola miliona evra za, recimo, „bugati daster“?

„Prašinar“ je, kao i prethodnici „logan“ i „sandero“, upola jeftiniji od rivala poput „tojote rav 4“ ili „folksvagen tiguana“. Tačnije, „dasteru“ s pogonom na sve točkove u ring jedino može da uđe „lada niva“, koju - priznaćete - koriste lovci i čuvari, a ne urbane porodice. Rađanju „dastera“ pomogao je i „Nisan“ sa svojim prepoznatljivim 4x4 pogonom, dok motore, naravno, isporučuje „Reno“. Sve ostalo je već viđeno i dobro isprobano, što znači da je „daster“ i pre izlaska iz porodilišta preležao sve dečje bolesti.


Hrabar izgled

„Dačija daster“ je automobil o kojem kupci u Srbiji realno mogu da razmišljaju, zbog čega se nisam začudio kada je na semaforu privukao više pogleda od „leksusa rx 450h“. Prolaznici su ga u početku mešali sa „sanderom stepvej“, ali tek posle poštenog odmeravanja svima je bilo jasno da je reč o pravom krosoveru, SUV-u, odnosno poluterencu, koji god vam termin više odgovara. Dizajnerima je bilo važno da „daster“ ostavi snažan prvi utisak sa širokim prednjim i zadnjim tragovima, ali i siluetom „sandera“ na steroidima. Čak su se potrudili i da mu pruže dozu stilske originalnosti, po kojoj će se razlikovati od kao jajeta jajetu sličnih konkurenata.


Bezidejna kabina

Nažalost, u kabini nema ni „o“ od originalnosti jer, ako se izuzme visoki položaj sedenja, imate osećaj da ste u dobrom starom „sanderu“. Razlog je, naravno, cena zbog koje su u „Dačiji“ morali da štede na svakom koraku. Enterijer je ostao neinspirativan, s tvrdom plastikom koja je, ruku na srce, čvrsto spojena. Jedina razlika u odnosu na sve dosadašnje modele „Dačije“ jeste okrugla kontrola pogona, koji se nalazi na dnu centralne konzole. U skupljim paketima opreme vozač će moći da uživa u kožom obloženom multifunkcionalnom volanu. Sedišta su premekana za automobil sa „off-road“ ambicijom i dešavaće se da bez kontrole klizite levo-desno. Zadnja klupa je bogata prostorom i, što je retkost za urbane krosovere, postavljanjem dva sedišta za decu u sredini ostaje dovoljno mesta za odraslu osobu. Preglednost je u okvirima klase, ali će vozaču i putnicima sigurno smetati buka u kabini. Nažalost, zvučna izolacija kao da ne postoji, a najviše buke dolazi iz prednjeg dela, gde je na testiranom „dasteru“ bio „Renoov“ 1,5-litarski dCi dizelaš sa 110 konja. Gotovo je neverovatno da se taj agregat praktično ne čuje u „meganu“ ili „seniku“.


Start iz druge

Prvo na šta bi trebalo da se naviknete u vožnji jeste da prva brzina nije prva, već služi kao lakša i jeftinija zamena za reduktor. U normalnim uslovima, trudite se da startujete iz druge brzine šestostepenog menjača, a prvu koristite samo kada se nađete na lošijem terenu. Takođe, u svakodnevnoj vožnji izaberite 2WD opciju zbog mirnijeg rada i niže potrošnje. U „off-road“ uslovima rešenje je opcija „auto“, kada se, po potrebi, pogon prenosi i na zadnje točkove. Za čupanje iz blata koristi se opcija „4WD lock“ sa blokadom diferencijala. Pogon 4x4 i klirens od 21 cm dovoljni su za rešavanje 90 odsto problema s kojima mogu da se suoče vozači. Za preostalih 10 odsto služe pravi terenci. Trebalo bi reći da je zapremina prtljažnika „dastera“ sa 4x4 pogonom skromnih 408 litara (4x2 je 475 litara), što je za 100 litara manje nego kod „logana“. Početna cena mu je 9.315 evra, za šta ćete dobiti 1,6-litarski benzinac (105 KS) bez grama opreme. Testirani „daster 1,5 dci laureat“ sa dodatnom opremom košta oko 17.500 evra. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Crna kutija
Koliko poznajemo one najbliže sa kojima i pored kojih živimo? Šta je istina, a šta tajna?...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Bondov "Aston martin"

"Aston martin DB5" kojim je upravljao Šon Koneri u filmovima "Goldfinger" i "Operacija grom" biće ponuđen na aukciji u okt...

Polovni "nemci" najbolje se prodaju

Zašto Srbi i dalje imaju najveće poverenje u nemačke automobile?...

San Diego Auto Show - II deo

Uživajte u galeriji fotografija...