Početna » Fun » Vikend automobil »

Ni polovnjake niko ne kupuje

 
Detalji

I u "Auto Čačku" potvrđuju da je tržište polovnih automobila u Srbiji gotovo zamrlo.

 
 

Promet na auto-placevima dvostruko manji nego pre dve godine. "Punto","fabija" i "pežo 206" do osam godina starosti koštaju između 2.000 i 3.000 evra.

Niže cene od ovih nismo mogli da ponudimo, međutim, ni to nije urodilo plodom, jer narod očigledno nema para. Imam utisak da ekonomska kriza tek sada dostiže zenit...
Prodaja polovnih automobila u Srbiji je prepolovljena u poslednje dve godine, iako su i cene upola niže nego 2008. Tako se na auto-placevima i preko oglasa gradski automobili ("punto", "fabija", "pežo 206"...), starosti do osam godina, mogu kupiti za 2.000 do 3.000 evra, ali kupaca nema, piše "Press".

"U odnosu na prošlu godinu prodaja je oko 20 odsto manja, dok je u odnosu na 2008. bukvalno prepolovljena", kaže za "Press" Dragan Topalov, prodavac iz Auto-centra "Karuzo" u Novom Sadu.

On kaže da su cene većine modela snižene i do 50 odsto, ali da ni to ne pomaže da se poboljša prodaja.

"Niže cene od ovih nismo mogli da ponudimo, međutim, ni to nije urodilo plodom, jer narod očigledno nema para. Imam utisak da ekonomska kriza tek sada dostiže zenit. Prošle godine se o krizi više pisalo i pričalo, ali se sada u punoj meri odrazila na promet", ističe Topalov.

Ipak, ima i izuzetaka. Auto kuća "Verona moto" iz Čačka povećala je prodaju polovnih automobila u odnosu na prošlu godinu za oko 20 odsto.

"S obzirom na to da je konkurencija velika, a potražnja za polovnim automobilima sve manja, morali smo da spustimo cene na minimum. Pošto vozila nikada nisu bila jeftinija, uspeli smo da povećamo prodaju za 20 odsto ", rekao je za "Press" menadžer ove auto-kuće Vladimir Belić.

Sudeći po oglasima i situaciji na auto-placevima, neki od najtraženijih modela gradskih automobila sada se prodaju po cenama koje su do pre samo godinu dana bile nezamislive. Tako se za 2.000 evra može kupiti "fijat punto" star sedam godina, dok je "škoda fabija" tek nešto malo skuplja, ali sa dodatnom opremom i klimom. Jedan od najtraženijih modela je "pežo 206", čija se cena, za 2002. godište kreće od 2.800 do 3.000 evra, a za 2003. i 2004. od 3.000 do 3.500 evra. "Sitroen sakso" je još jeftiniji, dok se "reno megan" iz 2003. godine može naći i za 3.200 evra.

I u "Auto Čačku" potvrđuju da je tržište polovnih automobila u Srbiji gotovo zamrlo.

"Činjenica je da su cene polovnih automobila znatno pale, a razlog je, uz krizu, velika ponuda tih kola. Ipak, tražnja je veoma mala. Iako se, recimo, 'punto' star sedam godina u odličnom stanju može kupiti već za 2.500 evra, niko neće da ga kupi", kaže za "Press" rukovodilac prodaje polovnih vozila "Auto Čačka" Rade Ljujić.

Po Ljujićevim rečima, na povećanje ponude polovnih automobila uticao je i njihov povraćaj iz lizing kuća, koje su ih oduzimale klijentima koji nisu mogli da plaćaju.

Vladimir Radović, direktor kancelarije auto-placa "Nju balkan"u Beogradu, kaže da ne pamti da je tražnja bila ovako mala kao sada.

"Imamo na lageru veliki broj polovnih kola koja se mogu kupiti po izuzetno povoljnim cenama, međutim, kupci su retki", kaže Radović.

Ni u "Mercedes-Bencu" ne mogu da budu zadovoljni prodajom polovnih vozila u ovoj godini.

"I nama je prodaja smanjena, i to za oko 20 odsto u odnosu na 2009. godinu, iako smo cene snižavali u dva navrata, prvo 25 odsto prošle godine, a sada još dodatnih 15 odsto", naveli su u toj kompaniji. 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Salaš Kucora

KUD "BARTOK BELA" je Društvo osnovano 1937 godine, na udaljenosti 7 km od centra Horgoša poseduje Salaš "KUCORA" koji se p...

Olovni benzin uskoro prošlost

Upotreba olovnog benzina u Srbiji polako postaje prošlost....

Kralj Dvora u Teatro baru

Uživajte u galeriji fotografija!...