Početna » Fun » Vikend automobil »

Jaguar XK 75 - proslava godišnjice

 
Detalji

Specijalnu XKR 75 ediciju obeležiće aluminijumske felne od 20 inča i sportski auspuh.

 
 

"Jaguar" ove godine proslavlja 75. godišnjicu.

Model "jaguar XK 75" će tim povodom biti proizveden u ograničenoj seriji od prigodnih 75 automobila.
"U 2010. slavimo našu istoriju i 75 godina umetnosti pravljenja automobila", kaže Majk O'Driskol, direktor firme Jaguar Cars.

Vilijam Lajons je 1922. osnovao kompaniju Swallow Sidecars, koja je proizvodila automobile i motore sa oznakom SS. Kada je 1935. godine trebalo da se pusti u prodaju SS100, Lajons je želeo da modelu da novo i zanimljivo ime. Predlog reklamne agencije je bilo ime "jaguar", a ostalo je istorija.

"Jaguar" je oličenje mačje gracioznosti i elegancije, ali i snage i agilnosti koja izdvaja modele ove kompanije. Tokom svih ovih godina, "Jaguar" je napravio neke od najpoznatijih modela. XK120 predstavljen nakon II svetskog rata bio je jedan od najglamuroznijih automobila tog vremena. Tip C i D su dominirali trkama tokom '50, a E-Type napravljen '60. godina važi za jedan od najlepših automobila svih vremena.


VIDEO:
http://www.youtube.com/watch?v=mE_gHJbtS-w&feature=player_embedded

Kompanija godišnjicu obeležava u velikom stilu - model "jaguar XK 75" će tim povodom biti proizveden u ograničenoj seriji od prigodnih 75 automobila.

Ispod haube "jaguara XK 75" prede petolitarski motor standardnog XKR modela, dodatno pojačan na 523 konjske snage. Maksimalna brzina je 280 kilonetara na sat, a ovaj model do stotke stiže za 4,4 sekunde.

Specijalnu XKR 75 ediciju obeležiće aluminijumske felne od 20 inča, sportski auspuh, a automobil će biti dostupan u tri nijanse - indigoplavoj, crnoj i srebrnoj. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Opel Insignia sa najmodernijim IntelliLux LED® Pixel svetlima
Nova adaptivna IntelliLux LED® Pixel svetla sada imaju 84 LED elementa po jednom faru...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

San Diego Auto Show - I deo

Predstavljamo Vam ekskluzivne fotografije sa Sajma Automobila "San Diego Auto Show"...

Toyota predstavlja 'FT-1' Coupe

Toyota predstavlja 'FT-1' Coupe koncept premijerno u Detroitu na salonu "Auto Show 2014".
...

Koncert Iranskkog orkestra "Ava"

Iranski orkestar "Ava" nastupiće u četvrtak, 13. februara u Beogradu na Visokoj turističkoj školi (VTŠ) sa programom tra...