Početna » Fun » Vikend automobil »

Automobilski kompjuteri na meti

 
Detalji

Podaci su dobijeni preko porta za komunikacije koji se standardno ugrađuje u većinu modernih automobila za potrebe servisiranja i popravki.

 
 

Kompjuterski sistemi koji kontrilišu najnovije modele automobila, mogu biti osjetljivi na hakerske napade, upozoravaju stručnjaci.

Hakeri su cudo :-)
Istragom koju su sproveli istraživači iz oblasti bezbednosti, utvrđeno je da ovi sistemi mogu postati meta diverzije, piše na sajtu BBC-ija.

Stručnjaci su pokazali kako se motor automobila isključuje daljinskom komandom, kako se blokira rad kočnica ili kako se remeti rad kontrolne table, zbog čega ona počinje da daje netačne podatke.

Istraživači Univerziteta u San Dijegu ipak napominju da zlonamernim hakerima ne bi bilo lako da ponove njihov rad, ali da sami kompjuterski sistemi u automobilima ne poseduju skoro nikakvu zaštitu od hakerskih napada.

Naučnici su napravili program koji je pratio komunikaciju između kompjuterske kontrolne jedinice i mnogih komponenti automobila. Nakon dekodiranja signala oni su mogli da izvrše napad i poremete rad motora i ostalih ključnih automobilskih sistema.

Testovi su obavljeni dok je automobil stajao u mestu i tokom vožnje, a istraživači su uspeli da po svojoj želji isključe kočnice ili ih aktiviraju tokom kretanja vozila.

Stručnjaci su zaključili da je automobilski softver ranjiv i da se u nekim slučajevima normalan rad automobila može poremetiti čak i slanjem nepravilno formiranog koda, a ne konkretnim zlonamernim komandama. (Srna) 
 
 
Za Vašu pažnju
 
“Best Buy Automobil u Evropi 2020.”: Opel Corsa
Opel Corsa osvojio prestižnu nagradu „Best Buy Automobil godine u Evropi 2020.”...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

KIA Optima

KIA Optima biće jedan od favorita u svom segmentu, posebno na tržištu SAD, gde će uz očekivano nisku cenu, u samom vrhu ...

Zadužbina Karađorđevića na Oplencu

Oplenac je brdo pored Topole na kome se nalazi Mauzolej dinastije Karađorđevića....

Barnabi Džek pobedio bankomate

Jedan američki stručnjak za "provaljivanje" u kompjuterske programe u stanju je da "natera" bankomate da mu izbace sav nova...