Početna » Fun » Vikend automobil »

Ruska "lada" se vraća u Britaniju

 
Detalji

U borbi za tržište jeftinih automobila u Britaniji pobedu će, međutim, najverovatnije odneti indijska kompanija "Tata".

 
 

Model "lada" najveće ruske fabrike automobila "Avtovaz" se posle trinaestogodišnje pauze vraća na tržište Velike Britanije.

Davaj, davaj LADU!
Do 1997. godine taj automobil sklapan je na britanskom ostrvu, gdeje dobio ironičan nadimak "konzerva na točkovima".

Proizvodnja ovog simbola jeftinih automobila iz osamdesetih godina biće obnovljena u naredne dve godine, ali će ovog puta produkcija poznatog "narodnog automobila" bivšeg SSSR-a biti potkrepljena novcem i iskustvom francuskog "Renoa".

Potpredsednik "Renoa" Stiv Norman je rekao da je "Britanija bila jedno od malobrojnih tržišta na kojima je 'lada' imala uspeha", pa smatra da je došlo vreme da se na njega vrati.

Proizvođači obećavaju da će nova verzija "lade" biti među najjeftinijim automobilima na britanskom tržištu (koštaće manje od 5.000 funti), pa bi mogla da potisne neke jeftine japanske i južnokorejske brendove, veoma uspešne u Britaniji.

U borbi za tržište jeftinih automobila u Britaniji pobedu će, međutim, najverovatnije odneti indijska kompanija "Tata" sa svojim najjeftinijim vozilom na svetu - modelom "nano", čija je osnovna cena 1.500 funti (2.200 dolara).

Britanska verzija "nanoa", koja mora da zadovolji više standarde bezbednosti od indijskih, pojaviće se iduće godine i koštaće oko 4.500 funti (6.600 dolara).

Kineska kompanija "Kineski zid" (The Great Wall) takođe planira plasman jeftinog modela "hover5" na britansko tržište, preko dilerske mreže "Daihacu".

Iako je članak u "Dejli Mejlu" propraćen brojnim karikaturama i anegdotama o ruskoj "konzervi na točkovima", završava se u veoma optimističnom tonu, uz podsećanje da je, kao i "lada", češka "škoda" niz godina bila predmet podsmeha, sve dok je koncern "Folksvagen" nije kupio i pretvorio u jedan od najomiljenijih i najtraženijih brendova u Evropi. (Tanjug) 
 
 
Za Vašu pažnju
 
64. Međunarodni beogradski sajm knjiga
Beogradski sajam knjiga, 64. po redu, uz učešće oko 500 izlagača, održan je od 20. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Pismo=Glava“. ...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Predstavljamo Auris ideju prostora

Dizajniran po sistemu « iznutra ka spolja », Auris je nova ideja Toyote, kojom se unutrasnji prostor i udobnost maksimalno ...

Anđelina Džoli: Bred je savršen tata

Iako su se svetski mediji u poslednje vreme bavili njenom postporođajnom depresijom i navodnim zategnutim odnosima sa Bredom...

Mercedes-Benz SLK 2008

Nova generacija Mercedes-Benz SLK, svojim izrazajnim dizajnom i snaznim motorom vrlo jasno usmerava paznu na dinamicnost i sp...