Početna » Fun » Vikend automobil »

Ugasi motor na semaforu

 
Detalji

Svakog dana prosečan vozač provede bar 10 minuta čekajući na semaforima.

 
 

"Ključ je u tvojim rukama - Ugasi motor ako stojiš duže od 30 sekundi", slogan je akcije kojom će aktivisti "Bels pokreta" obeležiti Dan planete Zemlje.

Za jedan minut rada automobila u mestu potrebna je ista količina goriva kao i za jedan pređen kilometar.
Pored podele informativnog materijala, akcija ima za cilj i prikupljanje podrške za inicijativu za postavljanje satova koji odbrojavaju trajanje crvenog svetla na semaforu, naglašeno je u saopštenju.

Za jedan minut rada automobila u mestu potrebna je ista količina goriva kao i za jedan pređen kilometar, ističu aktivisti i ukazuju da se više goriva potroši ako auto radi u mestu duže od 30 sekundi nego pri ponovnom paljenju.

Čekajući na semaforu sa upaljenim motorom, svaki pojedinac potroši mesečno oko 25 litara goriva a sagorevanjem jednog litra goriva oslobađa se oko 2,5 kilograma ugljendioksida.

Da bi se neutralisala količina ugljendioksida koju samo jedan automobil godišnje proizvodi čekajući na semaforima potrebna su 3,5 odrasla drveta. štedeći električnu energiju i gorivo čuvamo planetu i kućni budžet, kažu u "Bels pokretu".

Aktivisti "Bels pokreta" (Bells) najavili su da će u četvrtak u periodu od 13 do 15 sati na Terazijama (prolaz kod Nušićeve) organizovati štand na kojem će informisati vozače o tome koliko mogu da smanje emisiju ugljen dioksida i uštede goriva ako ugase motor automobila na semaforu. (Tanjug)Pogledaj i:

automobili

,

auto

,

semafor

,

gorivo

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Opel Insignia sa najmodernijim IntelliLux LED® Pixel svetlima
Nova adaptivna IntelliLux LED® Pixel svetla sada imaju 84 LED elementa po jednom faru...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Jaguar XK 75 - proslava godišnjice

"Jaguar" ove godine proslavlja 75. godišnjicu....

Premijera Audi A6

Pogledajte sta je Audi spremio za novi model A6....

"KIA optima" - srednje klase

Na nedavno završenom Sajmu automobila u Njujorku "KIA" je predstavila novu limuzinu iz niže srednje klase, pod nazivom "opt...