Početna » Fun » Vikend automobil »

Brazil veće tržište od Nemačkog?

 
Detalji

Brazil ima oko 206 miliona stanovnika, a Nemačka 82 miliona.

 
 

Brazil bi već ove godine mogao da nadmaši Nemačku i postane četvrto po veličini tržište automobila na svetu.

Da li postoji Brazile.de?
Brazil bi već ove godine mogao da nadmaši Nemačku i postane četvrto po veličini tržište automobila na svetu, pošto su banke smanjile kamate i olakšale uslove kreditiranja.

Lakši pristup kreditima u najvećoj privredi Južne Amerike povećao je broj potencijalnih kupaca za više od 50 procenata, piše agencija Blumberg Gvida Vildoza o analizi istraživača "IHS global insajta" i "J.D. pauera".

"Brazil je tržište u usponu, a Nemačka je zrelo tržište", kaže Džej Šuster, izvršni direktor "J.D. pauera" za istraživanja.

Brazil je nezavisna zemlja svega 64 godine, dok je nemački pronalazač Karl Benc dobio patent za prvi automobil 1886. godine.

Nemačka, zemlja "Folksvagena" i "Dajmlera", bila je u poslednjoj deceniji treće po veličini tržište autmobila na svetu, posle SAD i Japana, pre nego što ih je sve nadmasila Kina, koja se sada nalazi na liderskoj poziciji.

U Brazilu je prošle godine prodato 3,1 milion vozila, u poređenju sa četiri miliona u Nemačkoj, prema podacima "J.D. pauera". Ove godine prodaja vozila u Brazilu, procenjuje se, porašće na 3,4, a u Nemačkoj će pasti na tri miliona.

Pad prodaje u Nemačkoj posledica je ukidanja vladinih subvencija koje su kupcima novih vozila obezbeđivale 2.500 evra ako predaju stari automobil. Vlada je uvela sistem "staro za novo" u januaru 2009. kako bi podstakla tražnju, uporenu od avgusta 2008. zbog krize.

IHS procenjuje da bi Nemačka ponovo mogla da se vrati na četvrto mesto naredne godine, pošto se stabilizuje potražnja posle iskuljučivanja sistema podsticajnih mera, dok "J.D. pauer" smatra da će Brazil ostati na četvrtoj poziciji i posle 2010.

Prodaja putničkih automobila i lakih komercijalnih vozila u Brazilu je u martu skočila na oko 275.000 jedinica, pri čemu su najveće isporuke zebeležili "Folksvagen", "Fijat" i "Dženeral motors."

Unapređenje brazilske prodaje vozila rezultat je povoljnih kredita, smatra Vildozo i podseća da je kamatna stopa pre dve godine bila 37 procenata sa rokom raćanja od 36 meseci, a da je sada pala na oko 25 odsto, s rokom vrahanja od 80 meseci. Procene su stručnjaka da sada 16 odsto Brazilaca može da sebi priušti nova kola, prema 10 ranije. (Tanjug) 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Kad su cvetale tikve
Roman Dragoslava Mihajlovića, „Kad su cvetale tikve“ prvi put je objavljen 1968. godine i izazvao je u to vreme značajnu reakciju socijalističkog režima....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Mercedes-Benz CLS 63 AMG

Uzivajte u galeriji fotografija......

Klarksonov dubler profesionalni vozač

Izvor blizak stanici BBC kaže da Džeremija Klarksona, jednog od trojice voditelja emisije "Top Gir", u većini testova na s...

Počeo sa radom novi portal

Portal KudaPoAuto.com omogućava oglašavanje polovnih i novih vozila....