Početna » Fun » Vikend automobil »

Nove tablice čekaju pravilnik

 
Detalji

Još se ne zna tačan datum za početak izdavanja novih registarskih tablica i saobraćajnih dozvola, iako je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prošle nedelje najavio da će zamena oznaka i dokumenata početi uskoro.

 
 

Kako kažu u MUP-u, izdavanje novih registarskih tablica počeće tek nakon donošenja i početka primene novog Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila.

Nove registarske tablice biće rađene po evropskim standardima, a na njihovoj levoj strani biće plavo polje u kome treba da bude oznaka države Srbije (SRB).
Još se ne zna tačan datum za početak izdavanja novih registarskih tablica i saobraćajnih dozvola, iako je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prošle nedelje najavio da će zamena oznaka i dokumenata početi uskoro.

Zamena starih za nove registracije i dozvole trebalo je da počne još sredinom 2008. godinem ali se njihovo izdavanje stalno odlagalo. Za "Blic nedelje" u MUP-u su još dodali da će novi pravilnik o registraciji biti donet u roku popisanom novim Zakonom o bezbednosti u saobraćaju na putevima.

Primenom novog pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, nove registarske tablice izdavaće se u upravnom postupku nakon upisa vozila u jedinstveni registar vozila, zajedno sa novom saobraćajnom dozvolom i registracionom nalepnicom – kažu za naš list u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Kako saznajemo, stare registarske tablice važiće do isteka roka naznačenog u saobraćajnoj dozvoli, tako da će vlasnici vozila zameniti stare tablice novim prilikom produženja važnosti registracije. Međutim, ukoliko vozač prvi put registruje automobil, nakon upisa vozila u jedinstveni registar vozila, vlasniku će biti izdate nove tablice, saobraćajna dozvola i registraciona nalepnica.

Za vozila koja su upisana u registar i za koja su izdate registarske tablice i saobraćajna dozvola, umesto dosadašnjeg produženja važenja registracije vozila, izdaje se registraciona nalepnica kao dokaz da vozilo može da učestvuje u saobraćaju u određenom roku – kažu za naš list u MUP-u.

Kako trenutno nije poznato kada će vozači početi da zamenjuju stare tablice i saobraćajne dozvole, tako nije poznato ni koliko će ova zamena koštati. Cena novih registarskih tablica, saobraćajne dozvole i registracione nalepnice utvrdiće se uredbom Vlade o visini naknada za usluge koje pruža MUP.

Nove registarske tablice biće rađene po evropskim standardima, a na njihovoj levoj strani biće plavo polje u kome treba da bude oznaka države Srbije (SRB). Planirano je da na tablicama bude crveni štit sa belim krstom i četiri ocila, ispod kog će ćirilicom biti ispisana oznaka registarskog područja. Međutim, registarska oznaka će biti ispisana i latinicom.
I nova saobraćajna dozvola će drugačije izgledati, kako kažu u MUP-u, ličiće na kreditnu karticu i imaće dimenzije 54 sa 86,5 milimetara, a podaci će biti ispisani na srpskom i engleskom jeziku.

Tablice će izrađivati Zavod za izradu novčanica i kovanog novca. U ZIN-u će takođe izrađivati i registarske nalepnice, koja će se lepiti na prednje vetrobransko staklo vozila, a koja će sadržati podatke o vozilu, datumu isteka registracije i druge elemente. (Izvor: http://www.blic.rs )Pogledaj i:

tablice

,

automobil

 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Spirra - prvi korejski superautomobil

Punih devet godina Korejci su radili na svom prvom superautomobilu....

Opel Astra - „Automobil godine 2016.“

Nov Opel Astra je „Automobil godine 2016.“, što znači da je osvajač jednog od najrenomiranijih priznanja u automobilsk...

Kako "ford" čuva srce svog vozača

Američki proizvođač automobila "Ford" planira da uvede u svoja vozila sistem koji će omogućiti stalno praćenje srčanog...