Početna » Fun » Vikend automobil »

EKOauto 2019. godine u Srbiji - Toyota Corolla 1.8 Hybrid

 
Detalji

- Troškovi održavanja su niski, nudi velike uštede u gorivu, kao i nisku emisiju CO2 i može da podnese do 50 osto ukupnih svakodnevnih relacija.

- Svi osnovni modeli sada su dostupni sa izborom od dva hibridna pogonska sistema. Jedan od njih sastoji se od klasičnog SUS motora zapremine 1,8 litara koji razvija snagu od 122 KS, koji nudi sve odlike četvrte generacije hibridnog sistema

 
Žiri i laureatiLukić - TrivanToyota Corolaekoauto 2019Lukić - Trivan
 

Proglašenje automobila sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu i dodela posebnih priznanja za očuvanje životne sredine koje je odražano na Beogradskom sajmu u okviru pratećeg programa 54. Međunarodnog salona automobila.

Ključni kriterijumi, u pogledu životne sredine, zajedno sa težinskim koeficijentima, po značaju su: potrošnja goriva (30%), emisija štetnih materija (30%), mogućnost reciklaže (20%), buka (10%), zapremina motora (5%) i snaga motora (5%).
Polazeći od činjenice da zaštita životne sredine postaje sve veća i vidljivija, posebno uzimajući nastojanje naše države da doprinese razvoju i unapređenju zaštite životne sredine i očuvanju prirodnih resursa, kroz promociju ekološki prihvatljivih saobraćajnih sredstava na tržištu Republike Srbije, Privredna komora Srbije, Agencija za zaštitu životne sredine, Agencija za bezbednost saobraćaja, Centar za motorna vozila AMSS, Centar za promociju održivog razvoja i kompanija Metro Market organizovali su osmu godinu za redom izbor za automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu - EKOauto godine u Srbiji.

Manifestacija EKOauto godine u Srbiji treba da doprinese:
- podizanju svesti građana o očuvanju prirodnih resursa,
- manje štetnom uticaju automobila na životnu sredinu i čoveka od već postojećih na tržištu,
- pozitivnom uticaju na korisnike/građane da osim uobičajenih elemenata za kupovinu automobila (dizajn, cena, i sl.), razmatraju i aspekte zaštite životne sredine (potrošnja, emisija štetnih materija, reciklabilnost, materijali i dr.),
- potrebi da se razmišlja o celokupnom životnom ciklusu automobila - ne samo o upotrebi, već i o fazi projektovanja i proizvodnje (upotreba materijala, potrošnja energije...), kao i o fazi post-upotrebe (reciklaža, opasne supstance),
- dodatnom podsticanju proizvođača i uvoznika da se u ponudi, i na domaćem tržištu, nađu „ekološki podobni“ automobili,
- društveno odgovornom ponašanju i etičkom poslovanju.

U konkurenciji se našlo dvanaest novih modela automobila iz aktuelne produkcije: BMW 3 Series, Citroen C4 Cactus, Ford Focus, Honda CR-V, Kia Ceed, Mercedes-Benz A-Class, Opel Combo, Peugeot 508, SEAT Arona, Suzuki Jimny, Toyota Corolla i Volvo S60.

Ključni kriterijumi, u pogledu životne sredine, zajedno sa težinskim koeficijentima, po značaju su: potrošnja goriva (30%), emisija štetnih materija (30%), mogućnost reciklaže (20%), buka (10%), zapremina motora (5%) i snaga motora (5%).

U skladu sa proklamovanim ciljem izbora automobila sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu da se promoviše etičko ponašanje i podizanje svesti o potrebi za očuvanjem prirodnih resursa, zaštita životne sredine i korporativna odgovornost žiri je i ove godine dodelio posebno priznanje koje je pripalo Stalnoj konferenciji gradova i opština (SKGO) za organizovanje akcije „Dan bez automobila u gradovima i opštinama“ u okviru Evropske nedelje mobilnosti kojom se podstiču alternativni vidovi saobraćaja u odnosu na motorizovane čime se smanjuje korišćenje putničkih automobila i poboljšavaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka. Prošlogodišnja tema kampanje bila je kombinovanje različitih vidova prevoza pod sloganom "Kombinuj i kreći se" u koju se uključilo više od 2.600 gradova i opština iz 50 država sa više od 250 miliona stanovnika.

U ime SKGO, nagradu je od Dušana Stokića primio Miodrag Gluščević, šef Odeljenja za komunalna pitanja, urbanizam i životnu sredinu SKGO. Pored gospodina Gluščevića, dodeli nagrade prisustvovali još i Klara Danilović, Ljubinka Kaluđerović, Jana Pavlović i Miloš Obradović.

Toyota Corolla 1.8 Hybrid


Toyota je je već dugo globalni lider u automobilskoj industriji. Hibridna tehnologija, koja ujedno obuhvata i znanje stečeno kroz proizvodnju ekološki prihvatljivih vozila tokom dugog niza godina, postavljena je od strane Toyote kao ključna tehnologija u automobilskoj industriji za zaštitu životne sredine u XXI veku.

Od lansiranja prve generacije Priusa 1997. godine, Toyota je postepeno ugrađivala hibridnu tehnologiju i u ostale modele – od kompaktnog Yarisa do nove Corolle.

Potpuno nova Corolla zrači dinamičnijim izgledom, donoseći i potpuno novi hibridni pogon sa funkcijom samopunjenja tako da nova generacija najprodavanijeg Toyotinog modela u čitavoj automobilskoj industriji označava i početak Toyotine strategije dvostrukih hibrida. 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

NS Koncert godine 2011!

Pored 11 već potvrđenih grupa, učesnika ovogodišnjeg NS Koncerta godine (Hype, Lude Krawe, Zbogom Brus Li, Dža ili bu, D...

Najbolji enterijer automobila

Wards Auto je objavio rezultate godišnjeg izbora za najbolji enterijer automobila....

EKOauto godine u Srbiji

U nastojanju da se doprinese razvoju i unapređenju zaštite životne sredine i očuvanju prirodnih resursa......