Početna » Fun » Vikend automobil »

Vozili smo Opel Astru 11. generacije

 
Detalji

• Do 200 kg je lakša sa ultramodernim motorima
• Kompaktnije dimenzije, više komfora u unutrašnjosti
• Nova generacija IntelliLink sistema
• Inteligentno IntelliLux LED® matrix osvetljenje
• Tehnologije asistencije vozaču na premijum nivou
• Ergonomska AGR sedišta sa funkcijama masaže i ventilacije - „Wellness“ 2.0

 
Opel AstraOpel AstraOpel AstraOpel AstraOpel AstraOpel AstraOpel AstraOpel AstraSložena instrument tablaIndikator odstojanjaNavi 900 IntelliLink® obezbeđuje elemente visoke tehnologijeČitač saobraćajnih znakovaPriključak za slušalice i USBProstrana središnja konzola i naslon za ruke povećavaju komfor.R 4.0 IntelliLink® deo je standardne opreme u gotovo svakoj novoj AstriUpozornje o boćnim mrtvim tačkamaWellness AGR sedište za vozačaIntelliLux LED® matrix farovi se podešavaju automatskiFarovi se sastoje od 16 zasebnih LED elemenataReaguju na druga vozila isključivanjem pojedinih LED elemenataOpel Astra - Zadnja svetla
 

Nova Astra je, po redu, čak 11. generacija Opelove kompaktne klase.

Astra je u razdoblju 1991. do 2015. drugi najprodavaniji automobil u Evropi, što dovoljno govori o njegovoj popularnosti.
Od 1934. godine pa do 1984. u šest generacija proizvedeno je 12 miliona Kadetta, i isto toliko naslednika ovog modela, Astre, od 1991. do danas u pet generacija. Astra je u razdoblju 1991. do 2015. drugi najprodavaniji automobil u Evropi, što dovoljno govori o njegovoj popularnosti.

Nova Astra je zasnovana na potpuno novoj, lakoj arhitekturi, i pogonjena je ekskluzivno najnovijom generacijom motora, obezbeđujući krajnje modernu konektivnost i Opel OnStar servisnu asistenciju. Astra je nastavija Opelovu tradiciju uvođenja naprednih komponenti u nižu srednju klasu, koje su prethodno bile dostupne isključivo u višim segmentima automobila.

„Nova Astra je do 200 kg lakša u odnosu na prethodni model. Spoljne dimenzije su se smanjile ali su u isto vreme prostranost i komfor unutar kabine značajno poboljšani. Ispod haube, pronaćićete isključivo agregate najnovije generacije. Brojne tehnologije i sistemi asistencije iz viših segmenata su unapredili komfor i bezbednost za Astrine putnike, s tim što Opel OnStar sistem povezivanja i servisne asistencije, remek delo integracije pametnih mobilnih telefona i revolucionarno, adaptivno IntelliLux LED ® matrix osvetljenje, vode glavnu reč.

Po jedan član potpuno novog portfolija kada su motori u pitanju, nalazi se ispod haube svake nove Astre, sa izlaznom snagom u rasponu od 70 kW/95 ks do 147 kW/200 ks. Svi benzinski i dizel motori radne zapremine od 1,0 do 1,6 litara imaju tri zajedničke stvari: kombinuju vrhunsku efiasnost sa izuzetnim odzivom i uglađenim radom – nova generacija Opelovih turbo dizela s razlogom nosi naziv „bešumni dizeli“.

Nova Astra sa 1,4 litarskim aluminijumskim benzincem (74 kW/100 ks) ispod haube, dostupna je po ulaznoj ceni od oko 14.000 evra, i troši tek 4,2 litre benzina na 100 kilometara u kombinovanom ciklusu. S druge strane, potpuno novi 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo svoju premijeru ima upravo u novoj Astri. Ova četvorocilindarska jedinica je dostupna u dva nivoa snage, sa 92 kW/125 ks ili 110 kW/150 ks. U zavisnosti od nivoa snage, potrošnja goriva može biti redukovana na 4,9 litara na 100 kilometara. Sledeći je 1.6 ECOTEC Direct Injection Turbo sa 147 kW/200 ks. Model sa 1.6 CDTI motorom je dostupan u tri nivoa snage, od 70 kW/95 ks do 100 kW/136 ks.

Tri tipa menjača su dostupna za novu Astru: petostepeni i šestostepeni manuelni, automatizovana Easytronic 3.0 menjačka kutija i šestostepeni automatik sa niskim stepenom trenja. Šestostepena automatska transmisija je dostupna u kombinaciji sa 1,4 litarskim turbo benzincem (110 kW/150 ks) i 1,6 litarskim CDTI (100 kW/136 ks).

Ipak, izuzetna efikasnost koju nudi nova Astra nije vezana samo za inovativne tehnologije koje se tiču pogona. Zahvaljujući krajnje modernim metodama proizvodnje i visokokvalitetnim materijalima, ona dostiže izvrstan nivo kvaliteta, što takođe ima pozitivan uticaj na ukupne troškove vlasništva, a to je domen gde nova Astra postavlja standarde u svojoj klasi.
Izdašni servisni intervali od 30.000 kilometara, najduži u segmentu, igraju isto tako važnu ulogu kao povoljne premije osiguranja i redukovana potrošnja goriva.

Uzor za jedanaestu generaciju Opelovog kompaktnog modela bio je vizionarski Monza Concept, predstavljen na Salonu automobila u Frankfurtu 2013. On je pružio uvid u to šta možemo da očekujemo od Opelovih budućih modela. U zavisnosti od modela i nivoa opreme, biće do 200 kilograma (najmanje 120 kilograma) lakša u odnosu na prethodni model. Potpuno nova arhitektura vozila igra glavnu ulogu u redukciji mase.

Dizajn nove Astre jasno oslikava efikasnost kao osnovnu vrednost ovog automobila.
Evolucija Opelove filozofije dizajna „Gde se vajarstvo susreće sa nemačkom preciznošću“ obezbeđuje lakšu, atletski izražajniju pojavu. Sa ukupnom dužinom od 4,37 metara, gotovo je 50 milimetara kraća od modela kojeg nasleđuje, dok je širina redukovana za pet milimetara na 1,81 metar (ne računajući spoljnje retrovizore). Visina je takođe smanjena, i to za 2,5 centimetra na oko 1,48 metara. Međuosovinsko rastojanje Astre jeste skraćeno za dva centimetra, ali je kabinski prostor povećan. U kombinaciji sa novokreiranim sedištima, putnici pozadi mogu da očekuju dodatnih 35 milimetara prostora za noge, čime se na viši nivo podiže komfor prilikom putovanja, kao i osećaj prostornosti. Takođe, vozač može da uživa u dodatnih 22 milimetra u pojasu glave.

Kada je reč o prednjem delu, Opelov dizajnerski tim je želeo da novu Astru učini što je moguće širom, da joj podari dinamičan i niži stav. Opelova „munja“, integrisana u centru hromirane pregrade na masci hladnjaka, kao i karakteristična „sečiva“ koja se pružaju ka zadnjem delu, obezbeđuju momentalnu prepoznatljivost Astre kao člana Opelove porodice. Doterana prednja svetla, koja izgledaju dinamično i sportski, glatko se ulivaju u masku hladnjaka, formirajući na taj način karakterističnu grafiku.

Enterijer nove Astre ponovo daje punu podršku Opelovoj filozofiji dizajna. Graciozno oblikovane forme su sjedinjene sa premijum materijalima i jednostavnom funkcionalnošću: prekidači i kontrolni uređaji su redukovani na apsolutni minimum, podržavajući na taj način efikasnost i lakoću upotrebe, koje su suštinske karakteristike nove Astre. U centru pažnje enterijera nove Astre je nagrađivani IntelliLink sistem. Pozicija ovog sistema je pažljivo odabrana da bi se u isto vreme osigurala idealna preglednost monitora,
kao i laka dostupnost i upotreba.

Svi novi modeli se pridržavaju sledećeg principa: Opel demokratizuje tehnologije i inovacije iz viših segmenata, Opel čini inovacije dostupnijim. Dobar primer predstavlja konektivnost.

Nova generacija Astre je prvi Opelov model koji će biti dostupan sa Opel OnStar sistemom od samog lansiranja. Sistem personalne povezanosti i servisne asistencije je „anđeo čuvar“ 365 dana u godini, dostupan jednostavnim pritiskom na dugme. Ukoliko se vazdušni jastuk aktivira, Opel OnStar će biti automatski upozoren i kontaktiraće službu za hitne slučajeve. Pored toga, OnStar će novu Astru pretvoriti u 4G LTE mobilni Wi-Fi izvor. Do sedam uređaja, od pametnih mobilnih telefona do tableta, mogu simultano da se povežu.

Dodatno, dve verzije nove generacije IntellLink info-zabavnog sistema će proslaviti svoju premijeru u novoj Astri. Po prvi put, IntelliLink će uvesti svet pametnih mobilnih telefona u automobil preko Apple CarPlay i Android Auto funkcija. Svaki od ova dva sistema je baziran na stvarima na koje se korisnici pametnih mobilnih telefona najčešće oslanjaju.

Inteligentno IntelliLux LED ® matrix osvetljenje u novoj Astri je još jedan apsolutni novitet i vrhunska bezbednosna mera. Revolucionarni, potpuni LED matrix farovi nove generacije obezbeđuju vožnju sa dugim svetlima bez zaslepljivanja van urbanih oblasti, i biće po prvi put dostupni u novoj Astri, kada je reč o kategoriji kompaktnih automobila. Sastojeći se iz 16 LED segmenata, po osam sa svake strane vozila, novi LED matrix sistem automatski i konstantno prilagođava dužinu i distribuciju svetlosnog snopa u svakoj saobraćajnoj situaciji. Kada kamera detektuje izvor svetlosti iz dolazećeg ili odlazećeg saobraćaja, individualne LED diode iz relevantne zone se deaktiviraju, jednostavno „izrezavši“ zonu oko vozila. Ostatak puta i njegovo okruženje ostaju jasno osvetljeni. Sa ovim stepenom preciznosti i prilagodljivosti, LED matrix svetla podižu tehnologiju osvetljenja na novi nivo.

Pored Opel OnStar i IntelliLux LED ® sistema, oba jedinstvena za C segment, vlasnici Astre mogu da očekuju čitav niz bezbednosnih sistema, sistema asistencije vozaču, kao i sistema koji doprinose komforu, koji su uobičajeni u višim kategorijama vozila, ali se ističu u nižoj srednjoj klasi. Nova generacija Opel Eye prednje kamere, koja takođe ima premijeru u novoj Astri, obezbeđuje značajna poboljšanja: asistencija prepoznavanja saobraćajnih znakova (Traffic Sign Assist) sada kombinuje slike bazirane na kameri sa informacijama iz ugrađenog navigacionog sistema u cilju isporučivanja još preciznijih preporuka vozaču što se tiče rute. Upozorenje neželjenog izlaska iz vozne trake (Lane Departure Warning) je usavršeno sistemom asistencije održavanja vozne trake (Lane Keep Assist) sa automatskom korekcijom upravljanja u slučaju da vozač nenamerno izađe iz vozne trake. Funkcije vezane sa održavanje bezbedne razdaljine u odnosu na vozila ispred su takođe poboljšane. Upozorenje prednjeg sudara (Forward Collision Alert), koje alarmira vozača u vezi sa potencijalnim opasnostima, sada se odlikuje reflektivnim LED diodama u vetrobranu pored zvučnog signala i svetleće ikone. Ukoliko vozačeva reakcija na upozorenje nije odgovarajuća, sistem pojačava kočenje (Integrated Brake Assist) ili automatski zaustavlja vozilo (Autonomous Emergency Braking), na taj način doprinoseći izbegavanju ili umanjenju intenziteta sudara pri relativno niskim brzinama (iznad 8 km/h i ispod 80 km/h – pri brzinama ispod 40 km/h, može čak izvesti potpuno kočenje). Dodatni sistem upozoravanja koji poboljšava bezbednost putem LED ikona i akustičnog signala je upozorenje „mrtvog ugla“ (Side Blind Spot Alert). Reč je o funkciji koja koristi ultrasonične senzore u cilju prepoznavanja prepreka sakrivenih od vidnog polja vozača u radijusu od 3 metra sa svake strane i iza automobila.

Tempomat sa limiterom brzine podiže komfor na još viši nivo, obezbeđujući da se brzina uvek kreće u okviru vrednosti koje je zadao vozač. Napredna asistencija pri parkiranju (Advanced Park Assist) čini parkiranje mogućim jednostavnim pritiskom na dugme, dok se zadnja kamera (Rear View Camera) aktivira onog momenta kada se ručica menjača nađe u poziciji za vožnju unazad.

Novodizajnirana, testirana i sertifikovana AGR (Kampanja za zdravija leđa) ergonomska sedišta takođe predstavljaju izvanrednu komponentu. Ona nastavljaju Opelovu tradiciju sjajnih, ergonomskih sedišta, a sada dolaze sa dodatnim poboljšanjima što se komfora tiče. Nova Astra će u ponudi imati sedišta za vozača podesiva u 18 smerova. Ona poseduju funkcije masaže, ventilacije i podešavanja lateralne podrške, što je jedinstvena kombinacija u C segmentu vozila. Putnici na zadnjoj klupi takođe mogu da očekuju bolji komfor nego ranije: pored dodatnog prostora u pojasu nogu, dva bočna grejana sedišta su dostupna kao opcija.

Potpuno nova Opel Astra je samim tim ne samo lakša, aerodinamičnija, agilnija i efikasnija nego ikada; ona je takođe bezbednija, komfornija i modernija. To je Opelov put u budućnost.
Pogledaj i:

opel

,

astra

,

11 generacija

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Utopljena duša
Sudbina Vladislava Petkovića Disa, ukletog pesnika, višegodišnja je inspiracija Aleksandra Jugovića....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Opel se vraća u moto-sport

Proizvođač automobila iz Riselshajma može se pohvaliti dugom i uspešnom tradicijom u popularnim sportovima....

Opel Insignia: Premijera u Londonu

Potrošnja goriva, emisija ugljendioksida i dinamika vožnje uspevaju da iskoriste efikasnost aerodinamike koja je usavršena...

Bajaga - Opelov brend ambasador

Opel predstavio novog brend ambasadora - Bajagu...