Početna » Kuda? » Na koncert »

Return to Forever

 
Return to Forever
ARHIVA
Na koncert | dodato 26.06.2008.
Detalji

Mesto održavanja. Beogradska arena
Vreme održavanja: 6 jul 2008 god.
Cena karata: 2300, 2500, 2800 i 3000 dinara

 
 

Krajem šezdesetih godina dvadesetog veka električni bendovi Majlsa Dejvisa poslužili su kao osnova za nekoliko bendova-pionira u džez fjužn muzici.

Return to Forever su startovali 1972. sa istoimenim debi-albumom kao kvintet koji je okupio Čik Korija
Među njima je bio i legendarni Return to Forever Čika Korije, koji je bio aktivan od 1972. do 1977. godine u tri različite postave.

2008. godine, nakon pauze od 25 godina, ovaj vrhunski džez-rok sastav, ovoga puta kao moćni kvartet, ponovo je na sceni i na radost obožavalaca kreće na veliku letnju turneju po Evropi i Americi u klasičnoj postavi: Korija (Chick Corea) na klavijaturama, Al Di Meola na gitari, Stenli Klark (Stanley Clarke) na basu i Leni Vajt (Lenny White) na bubnjevima. Return to Forever nastupiće u Beogradskoj areni 06. jula 2008.

Return to Forever su startovali 1972. sa istoimenim debi-albumom kao kvintet koji je okupio Čik Korija, sastavljen od Džoa Ferela na flauti i saksofonu, Airto Moreire na bubnjevima i udaraljkama, Florom Purim kao vokalom, i Stenlijem Klarkom na basu – jedinim članom RTF koji je svirao u sva tri izdanja benda. Kasnije, te iste godine, objavili su svoj drugi album, Light As A Feather, koji se smatra jednim od najboljih zvučnih zapisa ovog benda. Na njemu su i Korijini klasici poput Spain, 5oo Mles High, i Captain Marvel.

Godine 1973. kada su Airto, Farel i Flora napustili RTF, Korija je napravio novu postavu i krenuo da istražuje čvršći rok-džez fjužn. Uvedena je električna gitara, i postavljena na sredinu frontalnog dela bine, odmah uz Koriju i njegove električne kalvijature. Gitarista na prvom od 4 albuma koja je ovaj kvartet snimio bio je Bil Konors, koji je ubrzo napustio bend i otpočeo solo karijeru. Zamenio ga je 1974. devetnaestogodišnji Al Di Meola, hard-roker, kome je ovo bilo prvo iskustvo te vrste. On se pojavljuje na preostala tri albuma, i pokazao se kao integralni dao benda. Iako je bubnjar Stiv Ged prvobitno pristao da bude u bendu, zamenjen je Lenijem Vajtom, pobornikom fanka, koga je Korija poznavao sa svirki sa Bič Bojsima. Klark je ostao na mestu basiste, i vremenom razvio svoj jedinstveni stil sviranja bas gitare. Ova postava se smatra zlatnom postavom RTF koja je snimila tri popularna albuma: 1974. – Where Have i Known You Before, 1975 .- No Mystery nagrađen Gremijem, i 1976. – Romantic Warrior, koji je postao najprodavanija ploča RTF.

Treća, konačna verzija benda RTF obuhvatala je Klarka, Farela koji se vratio, bubnjara Gerija Brauna i pevačicu Gejl Moran. Kao pojačanje, Korija je doveo i četiri duvača. Grupa je 1977. snimila album Musicmagic i bila na turneji tokom cele godine, a materijal sa turneje objavljen je kao album. (Beogradska arena)



 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Put pod noge - 42. Međunarodni beogradski sajam turizma
Pod sloganom „Put pod noge“ od 20. do 23. februara 2020. godine u halama Beogradskog sajma...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Oriflame čarobno klizalište

Drugu godinu za redom Arena Beograd u saradnji sa opštinom Novi Beograd organizuje u vreme zimskog školskog raspusta Orifla...

Slađa ipak peva u Areni

Denserka Slađana Delibašić nastupiće na festivalu „Volim devedesete“ koji se 8. oktobra održava u beogradskoj Areni....

Upoznajte Sleša

Želite da upoznate gitarskog superstara Sleša?! Jelen Live vam pruža jedinstvenu priliku da uzmete autogram od svog omilje...