Početna » Kuda? » Na koncert »

Veče barokne muzike na Kolarcu

 
Veče barokne muzike na Kolarcu
ARHIVA
Na koncert | dodato 12.11.2009.
Detalji

Mesto održavanja koncerta: Zadružbina Ilija M. Kolarca, Beograd
Vreme održavanja koncerta: 16. novembar 20009. god. u 20h
Ulaz slobodan

 
 

Dve kantate na početku programa komponovane su u razmaku od nekoliko godina. Oba teksta favorizuju zaljubljenu Medeju, koja u trenutku prevare biva gurnuta u gnevnu osvetu.

Medeja je izvanredan primer baroknog karaktera: ona je dionizijska figura koja simboliše kako haos tako i preobilje.
Ansambl Amarilis i pevačica Stefani d'Ustrak sačinili su ovaj program sa željom da ožive Medejin strastveni karakter, koji privlači tragedijom prevarene žene i slepom okrutnošću u osveti.

Medeja je, međutim, i zastrašujuća čarobnica. Tako se na programu našla i Lilijeva lirska tragedija iz 1675, koja prikazuje ovu dodatnu dimenziju njenog karaktera. Kvinoltov libreto zapravo iznosi na svetlost dana njenu demonsku prirodu. Ovaj francuski pogled na mit postavljen je uporedo sa venecijanskim, u Đanetinijevom delu Medeja u Atini iz 1675. godine. Ovo delo do sada nije publikovano i izvodi se kao svetska premijera.

Medeja je izvanredan primer baroknog karaktera: ona je dionizijska figura koja simboliše kako haos tako i preobilje. Njen zavodnički i fascinirajući lik omogućava rad na tri nivoa: legende, mita i dubokog univerzalnog ljudskog aspekta. Unuka Okeana po majčinoj liniji i Sunca po očevoj, sveštenica boginje noći Hekate, Medeja je čvrsto povezana sa prirodnim elementima koji teku kroz njen krvotok.

"U njoj ćete naći more, zemlju, gvožđe, vatru, bogove i muze", govori nam Seneka. Predstavljanje dosada neobjavljivanih dela zajedno sa Kleramboo vom najpoznatijom kantatom, omogućava duboko uronjavanje u Medejin univerzum, i daje mogućnost za novo muzičko sagledavnje mita.

Ansambl "Amarelis" je danas jedan od najorignalnijih baroknih ansambala u Evropi. Dobro su poѕnati po svom prefinjenom zvuku i izvanrednoj intrumentalnoj tehnici.Publika je uvek iznova oduševljena koncertima ovog ansambla koje redovno hvale nacionalna i međunarodna štampa.

Prošle godine su objavili deseti kompakt disk pod nazivom Gnevna Medeja sa solistkinjom Stefani d'Ustrak. Nastupaju u koncertnim dvorana i na festivalima u Francuskoj, Švajcarskoj, Vel. Britaniji, Holandiji, Belgiji, Latinskoj Americi, Kanadi, Senegalu.

Redovno se pojavljuju u programima France Musique i Radio Classique, a BBC i kanal Mezzo su snimali nekoliko njihovih koncerata. Amarilis je ansambl koji radi pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu Republike Francuske. Mecosopran Stefani d'Ustrak je diplomirala solo pevanje na Konzervatorijumu u Lionu kao i dramski umetnost na Konzervatorijumu u Renu.

Laureat je nagrade Bernak kao i Victoires de la Musique 2002. godine. Sa istim uspehom nastupa na koncertima , u baroknoj i klasičnoj operi kao i u opereti. Strastveni temperament joj je stvorio veliki ugled i kod publike i kod kritike.Pogledaj i:

barokno vece

,

kolarac

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Opel Insignia sa najmodernijim IntelliLux LED® Pixel svetlima
Nova adaptivna IntelliLux LED® Pixel svetla sada imaju 84 LED elementa po jednom faru...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Nezaboravni jazz dueti

U organizaciji Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije, 11. aprila 2010. u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije ...

Bryan Ferry - Sa sinom na sceni

Arena Beograd nastavlja da iznenađuje publiku. Posle gostovanja Stinga u emisiji “Veče sa Ivanom Ivanovićem” koje je b...

Martha Masters

Martha Masters (SAD) studirala je kod Manuela Barueka na Konzervatorijumu Pibodi, a takođe je studirala kod Skota Tenanta i ...