Početna » Kuda? » Na koncert »

John McLaughlin u Beogradu

 
John McLaughlin u Beogradu
ARHIVA
Na koncert | dodato 16.05.2008.
Detalji

Mesto održavanja: Dom sindikata u Beogradu
Vreme održavanja: 16. maj 2008
Cene ulaznica: 2500, 2800, 3000 dinara
Organizacija: Arena Beograd

 
 

Poznati gitarista Džon Meklaflin 16. maja održaće koncert u Domu sindikata, u organizaciji Arene Beograd.

Mnogi ga smatraju jednim od najuticajnijih i tehnički najboljih gitarista svih vremena.
Nastupiće sa svojim novim džez kvartetom, The 4th Dimension, u kome su, pored njega, klavijaturista Geri Hazbend (Gary Husband), bubnjar Mark Mondesir (Mark Mondesir) i basista Dominik Di Piaca (Dominique Di Piazza) umesto prethodno najavljenog Edriena Feroa (Hadrian Feraud). Edrien Fero juče ujutru povredio je prst na desnoj ruci i moraće da miruje u naredne tri nedelje, tako da će na koncertu u Domu sindikata nastupiti basista Di Piaca sa kojim je Meklaflin sarađivao dugi niz godina.

Mnogi ga smatraju jednim od najuticajnijih i tehnički najboljih gitarista svih vremena, koji je ovladao izuzetno velikim rasponom stilova i žanrova, među kojima su džez, indijska klasična muzika i fjužn. U nekim od svojih akustičih perioda takođe je koristio i elemente flamenko muzike.

Reputacija koju je stekao kao izvrstan sešn muzičar ranih 60-ih donela mu je saradnju sa grupom The Rolling Stones, Larry Corzell-om, Wayne Shorter-om i mnogim drugim muzičarima. Tokom 70-ih sarađivao je sa Karlosom Santanom, koji je, poput Meklaflina, bio učenik indijskog duhovnog vođe, Šri Činmoja. Njegov električni bend The Mahavishnu Orchestra izvodio je kompleksnu muziku koja je zahtevala tehničko savršenstvo. Bend je spajao eklektični džez i rok sa istočnjačkim i indijskim uticajima. Nakon raspada grupe Meklaflin je radio sa bendom Šakti, koji se smatra jednim od pionira muzike sveta. Godine 1979. sa flamenko gitaristom Pakom de Lusijom i džez gitaristom Larijem Korijelom (koga je ranih 80-ih zamenio Al Di Meola) osnovao je Gitarski trio, u kome su se podjednako isticali raskošni talenti sve trojice muzičara. Krajem 80-ih snimao je i nastupao sa triom u kome su pored njega bili basista Kaj Ekhart (Kai Eckhardt) i fenomenalni perkusionista Trilok Gurtu.

Njegova svestranost kao muzičara i kompozitora-aranžera još jednom je potvrđena 1986. godine, kada je komponovao Mediteranski koncert, izveden premijerno sa Filharmoniijom Los Anđelesa.

Najnoviji projekti obuhvataju muziku za balet Thieves and Poets 2003., aranžmane za klasično gitarsko izvođenje omiljenih džez standarda, trostruki edukativni DVD za improvizacije, kao i još jedan DVD gitarskih instrukcija pod nazivom The Gateway to Rhythm, i najnoviji album, Industrial Zen.

U svojoj skoro 40 godina dugoj karijeri Džon Meklaflin je snimio neverovatnih 40 albuma, i to 12 kao solista, a 29 kao član mnogobrojnih grupa i trija.

2007. godine otpočeo je turneju sa svojim novim džez kvartetom, The 4th Dimension, u kome su, pored njega, klavijaturista / bubnjar Geri Hazbend (Gary Husband), basista Ejdrien Feroud (Hadrian Feraud) i bubnjar Mark Mondesir (Mark Mondesir). 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Kad su cvetale tikve
Roman Dragoslava Mihajlovića, „Kad su cvetale tikve“ prvi put je objavljen 1968. godine i izazvao je u to vreme značajnu reakciju socijalističkog režima....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Dodir neba

Izložba Stanka Janjuševića...

Faithless u Areni

Popularni dance sastav na sopstveni zahtev se vraća u Srbiju, i to 22. marta ove godine....

Nordijski dani u Beogradu

Popularni nordijski dizajn, muzika i hrana, ali i uspešan ekonomski i socijalni model, neki su od sadržaja predstojećih ...