Početna » Kuda? » Na koncert »

Koncert grupe Kal

 
Koncert grupe Kal
ARHIVA
Na koncert | dodato 11.03.2009.
Detalji

Mesto održavanja: klub Fest, Zemun
Vreme održavanja: 13. mart 2009. god. od 23h
Cena ulaznice: 400 dinara

 
 

"Kal" je mlad sastav, sa rokenrol stavom, iniciran plesnim ritmovima i ukorenjen u balkanskom bluzu.

Dve godine nakon veoma uspešnog debi albuma pred nama je novo izdanje najfurioznijeg urbanog romskog benda sa ovih prostora - album Radio Romanista.
Definitivno najveći world-music sastav sa ovog podneblja - grupa "Kal" održaće promociju svog novog, drugog po redu albuma po imenu Radio Romanista.

Svojim duhom, imaginacijom, sposobnošću spajanja raznorodnih zvukova i odbijanjem da sviraju po "folklornim" pravilima, "Kal" su uspeli da se nametnu kao deo balkanske ciganske tradicije i kao romski kulturni aktivisti za dvadesetprvi vek. Grupu "Kal" – što na jeziku Roma znači "crno" - osnovala su braća Ristić, Dušan i Dragan, kao odgovor na predrasude i stereotipe sa kojima se Romi inače suočavaju. Želeli su da kroz "Kal" pomešaju uticaje tradicionalne balkanske ciganske muzike sa savremenom muzičkim pravcima.

Dve godine nakon veoma uspešnog debi albuma pred nama je novo izdanje najfurioznijeg urbanog romskog benda sa ovih prostora - album Radio Romanista. "Kal" su uspešno izbegli "zamku" drugog albuma prevashodno iskoristivši iskustvo stečeno na preko stotinu koncerata koje su odsvirali širom Evrope i u Americi, nastupajući i sa takvim veličinama poput Gogol Bordello.

Upravo to iskustvo reflektovano je na Radio Romanista "ubrizgavanjem" dodatne energije u osnovni zvuk benda dolazeći do tačke koja predstavlja jedan hibridni žanr popularno nazvan "Rock'n'Rroma". Reč je zapravo o tome da su "Kal", ostavši verni nasleđu iz kojega potiču, potpuno samosvesno iskoristili uticaje muzika koje čine današnji zvučni ambijent, od rocka, hip hopa, pa do različitih oblasti tzv World Music-a.

U nekim momentima, slušajući Radio Romanista, mogli bismo čak zaključiti da slušamo romski punk, toliko žestine uneto je u pojedine pesme, a gostovanje etablirane hip hop zvezde Marcella i sastava Vrelo, jedne od najvećih nada srpske scene, samo potvrđuje prethodnu tezu da "Kal" sopstvene korene preispituje kroz žanrove koji obeležavaju njihovu svakodnevicu.

S druge strane, tu su i sofisticirani lirski momenti gde romska duša progovara kroz kristalne glasove Florentine Sandu (poznate po radu sa Fanfare Ciocarlia) i Jelene Marković (iz čuvene familije koja je iznedrila Bobana i Marka, kraljeve balkanske trube). Kompletan utisak zaokružuju zvučni zapis najvišeg standarda (Studio Barba) kao i produkcija koju je u Istanbulu uradio Mike Nielsen (poznat po radu sa Jamiroquai, The Cure itd.).Pogledaj i:

koncert

,

kal

,

klub fest

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Put pod noge - 42. Međunarodni beogradski sajam turizma
Pod sloganom „Put pod noge“ od 20. do 23. februara 2020. godine u halama Beogradskog sajma...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Taš klub - RnB - 04.05.2008.

Uživajte u galeriji fotografija...

Održan Tuborg Green Fest

Drugi po redu Tuborg Green fest, održan je sinoć u Beogradskoj areni kada su nastupili E-Play, Cypress Hill, Franz Ferdinan...

Glenn Miller orchestra u Beogradu

U prepunoj dvorani Sava centra sinoć je nastupio svetski poznati orkestar Glena Milera, pod dirigentskom palicom čuvenog Vi...