Početna » Kuda? » Na koncert »

Jadranka Stojaković

 
Jadranka Stojaković
ARHIVA
Na koncert | dodato 02.09.2008.
Detalji

Mesto održavanja: SKC, beograd
Vreme održavanja: 12. septembar 2008. god. u 21h

 
 

Na turneji po Evropi (el. bass, gitara, vokal) ostaje do 1971. godine. Po povratku u Sarajevo, radi kao kompozitor i izvođač u sarajevskom "Kamernom teatru 55".

Sarađuje sa grupom Bijelo dugme (Ima neka tajna veza, Čekala sam). Zapaženi uspesi sa baladama "Sve smo mogli mi","Što te nema" u saradnji sa Rajkom Dujmićem (Novi fosili).
Jadranka Stojaković je rođena u Sarajevu, gde je diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti 1981. godine Po završetku srednje škole za primenjenu umetnost, 1986. godine odlazi u Nemačku pridružujući se Jazz grupi ujaka tromboniste. Ubrzo sledi nastup na izboru za pesmu Evrope. Od 1972. redovno učestvuje na festivalima bivše Jugoslavije, komponuje za dečiji i dokumentarni program RTV Sarajevo.

Sarađuje sa grupom Bijelo dugme (Ima neka tajna veza, Čekala sam). Zapaženi uspesi sa baladama "Sve smo mogli mi","Što te nema" u saradnji sa Rajkom Dujmićem (Novi fosili). Kao kantautorka često nastupa na večerima.

Od 1981. organizuje koncerte uz samostalne izložbe likovnih radova. U maju 1984. Učestvuje na festivalu u Japanu, u kom 1988. godine potpisuje ugovor sa Toshiba EMI. Realizuje sedam albuma, pet singl CD-a u saradnji sa muzičarima Japana, Evrope i Amerike.

Komponuje za komercijalni, video game, dokumentarni, i dramski program nacionalne TVNHK. Nastupala je sa filharmonijskim orkestrom za dokumentarni program NHK TV "Rimsko carstvo".

Godine 2002. osniva grupu "Space lab" sa kojom nastupa na otvaranju ART centra "Esplande" u Singapuru (akustika+ elektronika + video) koristeći i tradicionalne instrumente Balkana i Japana upotrebljavajući melodične motive i improvizaciju , što biva definisano kao kombinacija akustike i alternative.

Sarađivala je sa:

Sakamoto Ryuichi (producent, piano), Miroslav Tadić (gitara), Walter Quintus (producent, violina), Mark Naussef (bubnjevi), Michael Godard (tuba), Howard Levy (bluz harmonika), Kido Natsuki (električna gitara), Yasuhiro Kobayashi - Coba (accordion), Yoshiko Sakata (biwa), Duncan C. Macfarlane (producer), Grupa tradicionalnih udaraljki "Kodo", Takagi Inaba (koto), Ryozan Sakata (shakuhachi), 2007. godine "Songlines" UK World Music časopis realizuje kompilacijskki CD "Top of the world" (deset najboljih etno pesama) na kojem je uvrštena nova verzija pesme "Što te nema" u saradnji sa japanskim muzičarima Kido Natsuki i Naoki Kita.

Od 2002. češće nastupa sa japanskom grupom muzičara na festivalima u Evropi (Marselj Francuska, festival Lent u Sloveniji, Baščaršijske noći u Sarajevu, Bellingham USA). 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Put pod noge - 42. Međunarodni beogradski sajam turizma
Pod sloganom „Put pod noge“ od 20. do 23. februara 2020. godine u halama Beogradskog sajma...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Zvonimir Đukić - Đule

U susret koncertu grupe Van Gogh, koji će se održati 28.11.2009. u Beogradskoj Areni, razgovarali smo sa frontmenom Đuleto...

Goran Karan 2012.

Populrani vagabundo, održaće i ove godine tradicionalni koncert u Beogradu na Dan žena, i to u Domu Sindikata sa početkom...

Izložba Wim Janssena

U trodimenzionalnim kompjuterskim dizajnerskim okruženjima, kako bi se uštedelo na vremenu, predmeti se mogu crtati kao gra...