Početna » Fun » Web »

Jedna žica menja sve

 
Jedna žica menja sve
Web | dodato 18.02.2010.
Detalji

U petak je svečano otvorena Zimska olimpijada u Vankuveru. Pored dve nedelje uživanja za sve ljubitelje belih sportova, ove Igre donose i jednu zanimljivu tehnološku novinu, na sličan način na koji su prošlog leta u Pekingu.

 
 

U Kanadi je primenjen ne toliko očigledan, ali ništa manje revolucionaran koncept.

Naime, umesto odvojenih mreža za prenos podataka, glasa i video signala, sada će sve ove potrebe opsluživati jedna masivna mreža bazirana na internet protokolu.
U petak je svečano otvorena Zimska olimpijada u Vankuveru. Pored dve nedelje uživanja za sve ljubitelje belih sportova, ove Igre donose i jednu zanimljivu tehnološku novinu, na sličan način na koji su prošlog leta u Pekingu promovisani servisi za pružanje potrebnih informacija na osnovu lokacije posetilaca i mogućnost prenosa bukvalno svih sportskih dešavanja putem Interneta.

Naime, umesto odvojenih mreža za prenos podataka, glasa i video signala, sada će sve ove potrebe opsluživati jedna masivna mreža bazirana na internet protokolu.

Prevedeno na konkretan primer, slikovito se prednost ovakvog pristupa može opisati na sledeći način. U prošlosti, da bi bio ispunjen zahtev neke delegacije ili TV stanice za dodatnih 10 telefonskih linija, ekipa inženjera je trebalo da izvrši intervenciju na licu mesta, obezbedi i poveže priključke, možda čak i da razvuče nove žice.

Sada je tih 10 linija automatski raspoloživo na bilo kom mestu gde postoji standardni mrežni priključak (obratite pažnju na statističke podatke u nastavku teksta). Izbegnuto je dupliranje kablova, promena podešavanja i reorganizacija kapaciteta vrši se veoma jednostavno i daljinski, a procena je i da uvođenje jedinstvene "žice" za sve kanale komunikacije i prenosa podataka smanjuje broj potrebnog tehničkog osoblja za više od 35 procenata.

Naravno, kao deo jedinstvenog sistema obezbeđen je i WiFi koji je dostupan čak i duž skijaških staza. Tako sada reporteri snimljene fotografije mogu istog momenta da pošalju u redakciju, bukvalno pre nego što takmičar dođe do cilja.

Jedina druga neophodna mreža je ona za mobilnu telefoniju, gde su takođe učinjeni dodatni napori na obezbeđenju potrebnih resursa i tehnoloških inovacija. Tako su upotrebljeni repetitori koji se napajaju solarnim ćelijama i ne zahtevaju posebne generatore, što je još jedan veliki napredak ka idealnom rešenju u kome čovečanstvo koristi sve blagodeti savremenih informacionih tehnologija, uz istovremenu brigu o zaštiti planete i energetskoj efikasnosti. (izvor: http://www.blic.rs ) 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Sveti Trifun 2020.
Manifestacija "Sveti Trifun 2020", uz podršku Udruženja vinara Beograda......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

The Art Book

Izložba dečijih radova...

Mobilni se sve više prodaju

Svetska prodaja mobilnih telefona u prvom ovogodišnjem tromesečju je porasla za 17 odsto u odnosu na isti period lane....

Najpouzdaniji laptopovi

Najpouzdaniji laptopovi i dalje dolaze iz kompanija Asus, Toshiba i Sony, rezultat je istraživanja kompanije Sqare Trade....