Početna » Fun » Web »

Kinezi napravili lažni Google

 
Kinezi napravili lažni Google
Web | dodato 29.01.2010.
Detalji

U Kini se pojavila kopija najvećeg svetskog Internet pretraživača "Gugl" (Google), koji je pre dve sedmice zapretio da će se povući iz te zemlje zbog sajber napada i obaveze da cenzuriše pretraživanje.

 
 

U zemlji čuvenoj po kopijama poznatih svetskih brendova, uključujući odeću slavnih kreatora, lance kafeterija i DVD izdanja, pojavila se i kopija "Gugla" - "Guđe" (Goojje), objavio je dnevnik "Henan".

Naziv kineskog pretraživača - "Guđe" predstavlja igru reči: "đe" na kineskom znači "starija sestra", dok "gle" (poslednji slog u reči "Google") znači kao "stariji brat".
U Kini se pojavila kopija najvećeg svetskog Internet pretraživača "Gugl" (Google), koji je pre dve sedmice zapretio da će se povući iz te zemlje zbog sajber napada i obaveze da cenzuriše pretraživanje.

Naziv kineskog pretraživača - "Guđe" predstavlja igru reči: "đe" na kineskom znači "starija sestra", dok "gle" (poslednji slog u reči "Google") znači kao "stariji brat". "Sestra bi bila vrlo srećna kada bi brat odustao od ideje o odlasku i ostao", navedeno je na veb-sajtu kineskog pretraživača.

"Gugl" je pre dve sedmice zapretio da će se povući iz Kine i zatvoriti predstavništvo u toj zemlji, posle "sofisticiranih sajber napada" čije su glavne mete bili borci za ljudska prava.

Američka kompanija nije za napade direktno optužila Peking, ali je poručila da više "nije spremna da filtrira pretragu u Kini", mada to i dalje čini.

Pretraživanje preko "Guđea" daje slične rezultate kao preko "Gugla", što pokazuje da i ovde postoji cenzurisanje sadržaja koje kineske vlasti smatraju osetljivim, piše Rojters.

Prema izveštaju "Henana", "Guđe" je tvorevina jedne studentkinje iz provincije Guangdong, na jugu Kine. (izvor: http://www.blic.rs )Pogledaj i:

google

,

goojje

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Osama - Kasaba u Njujorku
Živopisna i ekspresivna priča o odrastanju, prijateljstvu, ljubavi i ratu u formi romana......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Pazite šta stavljate na FB profil

Vodite računa šta vaš profil na društvenoj mreži govori o vama, da ne biste morali da pribegavate ekstremnim merama kao ...

Hakeri "rat bez prestanka"

Nedavni napadi na Google podstiču brigu o bezbednosti Interneta, jer se skrivaju iza naizgled bezopasnih priloga uz i-mejl p...

"Gugl" priznao greške u servisu "baz"

Kompanija "Gugl" priznala je danas da je nedovoljno testirala servis za druženje na internetu "baz", pre nego što ga je akt...