Početna » Fun » Web »

Cenzura i na Vikipediji

 
Cenzura i na Vikipediji
Web | dodato 07.07.2009.
Detalji

Rode je, srećom, nešto kasnije uspeo da pobegne i stranica koja mu je posvećena na Vikipediji je deblokirana, a priča o cenzuri obelodanjena.

 
 

Da bi spasli život jednog reportera, dva njujorška dnevnika tražila su od odgovornih onlajn enciklopedije Vikipedija da blokiraju pristup stranici o otetom reporteru.

Posle neprekidnog brisanja informacije o Rodeovoj otmici, njen autor se žalio upravi Vikipedije.
Odgovorni u Vikipediji pristali su da cenzurišu sve informacije vezane za novinarevu otmicu sve do njegovog oslobođenja, prenele su agencije.

Novinar „Njujork tajmsa” Mikel Rode otet je u novembru u Avganistanu, ali je njegovo kidnapovanje držano u tajnosti na zahtev dnevnika, kako bi mogućnost da ostane u životu što manje bila ugrožena.

Pošto je većina listova pristala da ne pominje slučaj, njegova otmica je mogla da ostane u relativnoj tajnosti.
Tajnost je bila relativna pošto je vest o otmici objavila avganistanska štampa, nakon koje je jedan korisnik interneta želeo da je objavi na Vikipediji.

Informaciju na Vikipediji u više navrata izbrisao je jedan novinar „Tajmsa” za koji je Rode takođe radio.
Posle neprekidnog brisanja informacije o Rodeovoj otmici, njen autor se žalio upravi Vikipedije. Njujorški listovi su onda morali da traže direktno od onlajn enciklopedije da blokira pristup stranici u vezi s novinarom kako bi se izbeglo veće širenje vesti o njegovoj otmici koju su izveli talibani.

Rode je, srećom, nešto kasnije uspeo da pobegne i stranica koja mu je posvećena na Vikipediji je deblokirana, a priča o cenzuri obelodanjena.

Mnogi korisnici intereneta pozdravili su Vikipedijinu autocenzuru, ocenjujući da viši interes ponekad nalaže kršenje slobode izražavanja. (Tanjug)
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Crna kutija
Koliko poznajemo one najbliže sa kojima i pored kojih živimo? Šta je istina, a šta tajna?...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Google Chrome unapređen i brži

Od samog početka, kada se pojavio na tržištu internet pretraživača, Google Chrome je pokazao svoj izuzetan potencijal i ...

Yahoo predstavio alat za beleške

Usluga Yahoo Search Pad, koja je dostupna u vidu beta verzije još od februara meseca, zvanično je predstavljena ovih dana....

Virtuelni provod na Exitu

Exit vas poziva na uzbudljiv virtuelni obilazak jednog od najboljih muzičkih festivala u Evropi. Od ponedeljka 29. marta, na...