Početna » Fun » Web »

Conficker - prvoaprilska šala ili ne?

 
Detalji

Pojedini tvrde da će virus biti veoma uporan i da će u najmanju ruku uticati na protok na mreži.

 
 

Stručnjaci širom sveta pomno prate razvoj situacije povodom pretnje informatičkim virusom nazvanim Conficker koji je trebalo da počne da deluje od 1. aprila.

Zasad, međutim, strahovanja da bi Conficker mogao da izazove haos pokazala su se neosnovana.
Opasni virus je trebalo prvo da zahvati istočni deo zemljine kugle i da se polako širi ka zapadu.

„Avioni neće padati, a internet se neće raspasti”, izjavio je Pol Ferguson, stručnjak za informatičke pretnje u kompaniji Trend Micro.

„Velika je nepoznanica šta će uraditi oni koji se kriju iza Confickera. Sa toliko računara pod njihovom kontrolom, stvar je dosta zastrašujuća. Jednim klikom miša, mogli bi da narede šta god požele hiljadama mašina”, kazao je on.

Zasad, međutim, strahovanja da bi Conficker mogao da izazove haos pokazala su se neosnovana. Stručnjaci ipak smatraju da treba sačekati najmanje nedelju dana da bi se videle prave razmere Confickerovog napada.

Pojedini tvrde da će virus biti veoma uporan i da će u najmanju ruku uticati na protok na mreži.

Američka kompanija Microsoft, čiji je softver jedina meta ovog virusa, već je obećala nagradu od 250.000 dolara onom ko pomogne da se otkriju njegovi tvorci.

Conficker, poznat i pod imenom Downadup virus sposoban da se reprodukuje, koristi mreže ili računare čiji sistemi za odbranu od virusa nisu obnovljeni u skorije vreme.

Virus je programiran da danas mutira i da postane gotovo nezaustavljiv. To je počeo da radi kada su neki zaraženi računari prešli na današnji datum, 1. april.

Grupa stručnjaka koja prati aktivnosti na Internetu u Aziji i Evropi saopštila je, dok je u Americi tek započinjala noć, da virus ne radi ništa drugo osim da jača.

Programiran da pod kontrolu stavi 250 Internet sajtova na dan, danas je počeo da pravi dnevne liste od 50.000 sajtova, dostižući oko 500 sajtova na dan, kažu stručnjaci.

Virus, prisutan u blizu dva miliona računara u svetu, zasad još nije dobio specifične instrukcije.

„Negde postoji napunjen pištolj koji čeka da neko povuče obarač”, upozorio je Ferguson.

Američka federalna policija (FBI) saopštila je juče da radi sa ministarstvom unutrašnje bezbednosti i drugim američkim agencijama na identifikaciji Confickera i ublažavanju njegovog dejstva.

FBI je upozorio građanstvo o potrebi preduzimanja svih neophodnih mera radi zaštite kućnih i poslovnih računara.

Conficker, otkriven prvi put u novembru 2008, može da inficira računare putem Interneta ili USB-a. Jednom instaliran, virus gradi odbranu koju je teško probiti.

Virusi mogu da kradu podatke ili da preuzmu kontrolu zaraženih računara, pretvarajući ih u „zombi” mašine, članove tzv. „botnet-a”, mreže opasnih računara u službi informatičkih pirata. (Tanjug)
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
ARZAMAS
„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Naredni Windows bez Internet Explorera

Evropska komisija nezadovoljna je odlukom američke kompanije Microsoft da sledeću verziju najpopularnijeg operativnog siste...

Google mobile Gmail 2.0

Ova aplikacija uključuje neke od sledećih opcija: upravljanje višestrukim nalozima ( lako prebacivanje sa Gmail-a na druge...

Google i Yahoo ne odustaju od saradnje

Internet pretraživači Google i Yahoo dostavili su američkom ministarstvu pravde novu verziju svog sporazuma o podeli rekla...