Početna » Fun » Web »

Google testira alternativu za ActiveX

 
Detalji

Paket nazvan Native Client objavljen je kao softver otvorenog koda. Još uvek je u ranoj fazi razvoja, ali Google kaže da bi eventualno mogao da pomogne u kreiranju Web programa koji bi se izvršavali brže i pružali osećaj pravih aplikacija za stone računare.

 
 

Softver još uvek ne radi s Microsoftovim Internet Explorerom, ali podržava Google Chrome, Firefox, Safari i Operu.

Podrška za Internet Explorer pojaviće se eventualno kasnije.
Kompanija Google je početkom ove nedelje predstavila novi softver koji će programerima Weba omogućiti da pišu moćnije programe, jer će raditi direktno sa operativnim sistemom umesto da se izvršavaju kroz Web čitač. Paket nazvan Native Client objavljen je kao softver otvorenog koda. Još uvek je u ranoj fazi razvoja, ali Google kaže da bi eventualno mogao da pomogne u kreiranju Web programa koji bi se izvršavali brže i pružali osećaj pravih aplikacija za stone računare.

Native Client se može koristiti, na primer, da ubrza razmenu slika na Webu, jer korisnici mogu da ih doteruju ne napuštajući lokaciju na kojoj se nalaze. Moderni personalni računari u stanju su da izvršavaju milijarde instrukcija u sekundi, a današnje Web aplikacije mogu da pristupe samo deliću te računarske snage, smatra Google.

Google ne očekuje da će se softver odmah široko koristiti. Native Client je istraživačka tehnologija tako da nam je cilj da je izložimo svima koji se bave istraživanjem, bezbednošću i otvorenim kodom, kako bismo čuli njihove komentare i predloge, poručili su Googleovi inženjeri. Native Client je sličan Microsoftovoj tehnologiji ActiveX, ali će se pored Windowsa izvršavati i na operativnim sistemima Linux i Mac OS. Ima izvesnih sličnosti i sa Adobeovom tehnologijom Alchemy.

Pojedini poznavaoci smatraju da Google očito želi da iznađe načine da preuzme još više kontrole nad stonim računarom, čitačem Weba i sadržajima korisnika. Native Client im izgleda kao drugi način da se uđe u njihove računare i iskoristi što je više moguće njihovih resursa. Po njima, ne radi se o tome može li se to izvesti, već treba li to raditi. Google tvrdi da Native Client nije zamena ni za kakvu postojeću tehnologiju, već veruje da se uz njegovu pomoć i uporedo s drugim tehnologijama mogu praviti aplikacije koje omogućavaju bogatiji i dinamičniji doživljaj.

Softver još uvek ne radi s Microsoftovim Internet Explorerom, ali podržava Google Chrome, Firefox, Safari i Operu. Podrška za Internet Explorer pojaviće se eventualno kasnije.

Google je da bi obezbedio Native Client napravio bezbedno okruženje (tzv. „jamu s peskom“, eng. sandbox) u kome će analizirati kôd u bezbednosnom smislu, kako bi ostatak operativnog sistema zaštitio od zlonamernog kompromitovanja. (M.V.) (mikro.co.yu)Pogledaj i:

google

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Korešpodencija
Korešpodencija - je rađena prema tekstu Borislava Pekića, čiju dramatizaciju je radio Borislav Mihajlović Mihiz, a sve to u režiji Gorčina Stojanovića koji je u Zvezdara teatru prvi put režirao pre 20 godina....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Pogodak. rs prestaje sa radom

"Krstarica" i "Google" od 1. septembra više neće za konkurenta imati domaćeg pretraživača "Pogodak.rs", jer ova internet...

Google otkriva epidemiju gripa

Pored standardnih indikatora nadolazeće epidemije gripa poput uobičajenih simptoma kao što su pojačani kašalj, temperatu...

Google odustaje od Windowsa

Google polako odustaje od primene "Majkrosoftovog" operativnog sistema Windows u svojim kompjuterima....