Početna » Fun » Web »

Google testira alternativu za ActiveX

 
Detalji

Paket nazvan Native Client objavljen je kao softver otvorenog koda. Još uvek je u ranoj fazi razvoja, ali Google kaže da bi eventualno mogao da pomogne u kreiranju Web programa koji bi se izvršavali brže i pružali osećaj pravih aplikacija za stone računare.

 
 

Softver još uvek ne radi s Microsoftovim Internet Explorerom, ali podržava Google Chrome, Firefox, Safari i Operu.

Podrška za Internet Explorer pojaviće se eventualno kasnije.
Kompanija Google je početkom ove nedelje predstavila novi softver koji će programerima Weba omogućiti da pišu moćnije programe, jer će raditi direktno sa operativnim sistemom umesto da se izvršavaju kroz Web čitač. Paket nazvan Native Client objavljen je kao softver otvorenog koda. Još uvek je u ranoj fazi razvoja, ali Google kaže da bi eventualno mogao da pomogne u kreiranju Web programa koji bi se izvršavali brže i pružali osećaj pravih aplikacija za stone računare.

Native Client se može koristiti, na primer, da ubrza razmenu slika na Webu, jer korisnici mogu da ih doteruju ne napuštajući lokaciju na kojoj se nalaze. Moderni personalni računari u stanju su da izvršavaju milijarde instrukcija u sekundi, a današnje Web aplikacije mogu da pristupe samo deliću te računarske snage, smatra Google.

Google ne očekuje da će se softver odmah široko koristiti. Native Client je istraživačka tehnologija tako da nam je cilj da je izložimo svima koji se bave istraživanjem, bezbednošću i otvorenim kodom, kako bismo čuli njihove komentare i predloge, poručili su Googleovi inženjeri. Native Client je sličan Microsoftovoj tehnologiji ActiveX, ali će se pored Windowsa izvršavati i na operativnim sistemima Linux i Mac OS. Ima izvesnih sličnosti i sa Adobeovom tehnologijom Alchemy.

Pojedini poznavaoci smatraju da Google očito želi da iznađe načine da preuzme još više kontrole nad stonim računarom, čitačem Weba i sadržajima korisnika. Native Client im izgleda kao drugi način da se uđe u njihove računare i iskoristi što je više moguće njihovih resursa. Po njima, ne radi se o tome može li se to izvesti, već treba li to raditi. Google tvrdi da Native Client nije zamena ni za kakvu postojeću tehnologiju, već veruje da se uz njegovu pomoć i uporedo s drugim tehnologijama mogu praviti aplikacije koje omogućavaju bogatiji i dinamičniji doživljaj.

Softver još uvek ne radi s Microsoftovim Internet Explorerom, ali podržava Google Chrome, Firefox, Safari i Operu. Podrška za Internet Explorer pojaviće se eventualno kasnije.

Google je da bi obezbedio Native Client napravio bezbedno okruženje (tzv. „jamu s peskom“, eng. sandbox) u kome će analizirati kôd u bezbednosnom smislu, kako bi ostatak operativnog sistema zaštitio od zlonamernog kompromitovanja. (M.V.) (mikro.co.yu)Pogledaj i:

google

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Put pod noge - 42. Međunarodni beogradski sajam turizma
Pod sloganom „Put pod noge“ od 20. do 23. februara 2020. godine u halama Beogradskog sajma...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Google nagrađuje najbolje ideje

Povodom deset godina od svog osnivanja, najpopularniji Internet pretraživač Google najavio je da će pokloniti 10 miliona d...

Google prevodilac u telefonima

Google je uveo novu funkciju za svoj operativni sistem Android 1.6 koja omogućava snimanje teksta pomoću fotoaparata....

YouTube video klipovi i do 15 minuta

Najpopularniji sajt za video materijale YouTube omogućio je korisnicima da ubuduće postavljaju snimke u trajanju do 15 minu...