Početna » Fun » Web »

Internet proterao televizuju

 
Internet proterao televizuju
Web | dodato 18.09.2008.
Detalji

Mladi bi voleli da u dnevnim novinama i magazinima manje bude političkih tema, a više informacija o gradskim dešavanjima, humora, saveta, priča o poznatim ličnostima.

 
 

Mladi od 15 do 25 godina najmanje tri puta nedeljno koriste kompjutere, mobilne telefone i Internet.

Istraživanje je obuhvatilo kvantitativnu anketu na reprezentativnom uzorku populacije u Srbiji, starije od 15 godina i kvalitativne podatke sa šest fokus grupa održanih u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.
Televizijski program sve je manje atraktivan mladima, zbog čega slobodno vreme provode na Internetu, pokazalo je istraživanje agencije Strategic Marketing.
„Mladi od 15 do 25 godina najmanje tri puta nedeljno koriste kompjutere, mobilne telefone i Internet. Za prikupljanje informacija 88 odsto ispitanika koristi televiziju, preko dnevne štampe informiše se šest odsto, dok po tri odsto ispitanika u tu svrhu koristi radio ili Internet”, rekla je rekla je na konferenciji za novinare Jasna Milošević Đorđević iz Strategic Marketinga.
Istraživanje je obuhvatilo kvantitativnu anketu na reprezentativnom uzorku populacije u Srbiji, starije od 15 godina i kvalitativne podatke sa šest fokus grupa održanih u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.
Pokazalo se da čak 89 odsto ispitanika televiziju gleda svaki dan, a da tek 37 odsto njih svaki dan sluša radio, koji je prema mišljenju mladih zastareli mediji. Dnevne novine svakodnevno čita 34 odsto gradjana, među kojima najviše visoko obrazovna muška populacija koja živi u Beogradu i u ostalim urbanim sredinama.
Mladi bi voleli da u dnevnim novinama i magazinima manje bude političkih tema, a više informacija o gradskim dešavanjima, humora, saveta, priča o poznatim ličnostima...
Istraživanja su pokazala i da 30 odsto populacije u Srbiji, starije od 15 godina, koristi Internet, da ga 15 odsto njih koristi svakodnevno, kao i da su to najpre najmlađi stanovnici gradova i urbanih sredina. U svom stanu čak 82 odsto populacije ima pristup Internetu, dok na poslu, školi i fakultetu pristup ima 54 odsto građana.
Internet se najčešće koristi za slanje i primanje pošte (60 odsto ispitanika), pretraživanje informacija (58 odsto), preuzimanje muzike (49 odsto), razgovor na četovima (33 odsto), dok samo osam odsto građana Internet koristi za plaćanje.
Društvene, socijalne internet mreže, na kojima se povezuju sa svojim prijateljima koristi 31 odsto ispitanika, a najpopularniji sajtovi među mladima su Facebook i MySpace.
„Mladi smatraju da će spajanjem Interneta i mobilnih telefona u jedan svima dostupan komunikacioni kanal protok informacija biti brži, ali i da će to uticati na otuđenost između ljudi”, zaključila je Đorđevićeva.
Istraživanje „Mediji i nove tehnologije među mladima u Srbiji” naručila je nevladine organizacije IREX, a projekat je finansijski podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). (Tanjug)Pogledaj i:

internet

,

televizija

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Osama - Kasaba u Njujorku
Živopisna i ekspresivna priča o odrastanju, prijateljstvu, ljubavi i ratu u formi romana......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Tvorac Facebooka negativac?

U filmu "Društvena mreža“, koji će se u bioskopima naći od oktobra, Mark Cukerberg (26) prikazan je kao bezobzirna osob...

Microsoft zvanično preuzeo Skype

Microsoft kupio Skype za 8,5 milijardi dolara....

Šta se večeras daje na Facebooku?

Warner Brothers je prvi holivudski studio koji će distribuirati filmove putem Facebooka, a prvi film koji će u okviru nove ...