Početna » Fun » Web »

Windows 8 RTM “procurio” na internet

 
Detalji

Windows 8 će se u prodaji pojaviti 26. oktobra, u dve verzije - Windows 8 i Windows 8 Pro.

 
 

Konačna kopija Windowsa 8 “procurila” je u četvrtak na internet, samo dan nakon što je Microsoft saopštio da je novi operativni sistem spreman za isporuku.

Verzija nazvana Windows 8 Enterprise N, što označava da je namenjena korisnicima u Evropi, pojavila se na više BitTorrent veb lokacija. Posle početne nedoumice da li se radi o legalnoj verziji Windowsa, više korisnika koji su je preuzeli ostavili su svoje komentare u kojima su naveli da je u pitanju legitimna verzija Windowsa koja funkcioniše na njihovim računarima. Drugi korisnici, pak, postavljali su snimke ekrana kako bi dokazali da je u pitanju ispravna verzija Windowsa 8.

Kopija Windowsa 8 koja je “procurila” je na engleskom jeziku. Radi se o verziji koja se ne podiže i instalira sama, već korisnik mora da snimi medij (DVD ili USB disk) sa koga se Windows instalira. Uputstva koja objašnjavaju tu proceduru su postavljena na nekim veb lokacijama za razmenu datoteka, ali se mogu naći i na drugim mestima na internetu.

Windows 8 N nema Media Player i distribuiraće se u evropskim zemljama na osnovu odluke koju su donela antimonopolska tele Evropske unije, nakon što je 2004. godine presuđeno da Microsoftova praksa uključivanja tog programa u Windows ne omogućava fer konkurenciju na tržištu.

“Curenje” verzija Windowsa koje samo što nisu objavljene je i ranije bilo uobičajeno. Primera radi, pre tri godine dok se očekivao izlazak Windowsa 7, piratizovane verzije su se redovno pojavljivale na internetu – od “alfa” verzije koju je Microsoft namenio isključivo programerima (“procurela” u oktobru 2008), do verzije “kandidat za objavljivanje” (Windows 7 Release Candidate), koja se pojavila na internetu dve nedelje pre njenog zvaničnog pojavljivanja.

Tokom razvoja Windowsa 8, Microsoft je uglavnom uspeo da izbegne “curenje” verzija operativnog sistema, mada se verzija na kineskom jeziku pojavila na internetu krajem maja, tri dana pre nego što je kompanija zvanično počela da isporučuje verziju “kandidat za objavljivanje” (Release Candidate, RC).

Microsoft je ranije praktikovao da upozorava korisnike da ne instaliraju piratizovane kopije dolazećeg operativnog sistema, zbog opasnosti da su inficirane zlonamernim kodom, međutim ovog puta je to upozorenje izostalo.

Zvanična verzija Windowsa 8 će moći da se preuzme već od 15. avgusta, kada će Microsoft omogućiti da verziju nazvanu “spremna za isporuku proizvođačima računara” (release to manufacturing, RTM) preuzmu članovi mreža TechNet i MSDN.

Kompanije koje su uključene u Microsoftov sistem pretplate Softversko osiguranje (Software Assurance) i kompanije koje su članovi Microsoftove partnerske mreže, moći će 16. avgusta da preuzmu svoju kopiju Windowsa 8.

Izvor: B92, Micro 
 
 
Za Vašu pažnju
 
16. Beogradski salon vina
16. Beogradski salon vina, biće održan 6. i 7. decembra 2019. u hotelu Hyatt Regency...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Prestanak podrške za grupu Windows

Pristižući rokovi za prestanak podrške (End of Support) za Windows XP SP2, Windows Vista RTM i Windows 2000 Professional, ...

Raste popularnost video sajtova

Broj korisnika koji gledaju cele filmove preko Interneta udvostručen je između septembra 2008. i septembra 2009. godine....

Microsoft Srbija pomaže deci u Svratištu

Kompanija Microsoft Srbija pomaže deci u Svratištu......