Početna » Fun » Web »

Pejpal "sigurno" dolazi u Srbiju

 
Pejpal
Web | dodato 07.09.2011.
Detalji

Pogledaj još i ...
http://www.paypal.com/

 
 

Najpoznatiji posrednik za internet plaćanje na svetu Pejpal ipak će doći u Srbiju, navode u Upravi za digitalnu agendu.

Precizan datum kada će se to desiti ne može da se odredi jer bi kamen spoticanja mogli da budu naši propisi, koji ne stimulišu internet poslovanje.
Ovaj servis naveo je i Srbiju u spisku zemalja u kojima će biti dostupan od 24. septembra, ali se na brojnim forumima navodi da je ova kompanija navodno saopštila da je u pitanju "greška" i da nemaju nameru da ove godine dođu u Srbiju.

Slobodan Marković iz Uprave za digitalnu agendu kaže da će Pejpal sigurno doći u Srbiju.

"Budući da taj plan sa tarifama i dalje stoji na njihovoj internet stranici, znači da planiraju da u narednom periodu uspostave svoje usluge i kod nas. Tačan datum znaju samo oni i ne verujem da će to važiti baš od 24. septembra. Kao i u većini zemalja, pretpostavlja se da će najpre omogućiti da građani Srbije plaćaju i kupuju preko interneta, a tek naknadno i da naše firme plasiraju svoje proizvode preko njih", objašnjava Marković.

On ističe i da ne postoje nikakva zakonska ograničenja za uvođenje Pejpala, ali se slaže da su potrebne određene olakšice, kao što su carinske i administrativne, kako bi sistem jednostavnije funkcionisao.

"Budući da je Pejpal posrednik i da sav novac najpre odlazi na njegov račun, a tek onda na račune firmi, naši građani ne otvaraju račune u inostranstvu niti se njihov novac direktno sliva na račune iz inostranstva", zaključuje Marković.

Ipak, Zoran Torbica iz Centra za razvoj interneta smatra da Pejpal neće doći u Srbiju sve dok ne bude izmenjen određeni paket propisa. "Kod nas je elektronska trgovina na zaista primitivnom nivou i nijedna multinacionalna kompanija neće da posluje u tim uslovima", napominje Torbica.

Vlasnik kompanije Komtrejd Veselin Jevrosimović ističe da bi oblast elektronske trgovine trebalo da bude liberalizovana.

"U ministarstvima su dosta propisa unapredili i pripremili značajne olakšice, a prvi rezultati mogu se očekivati već sredinom septembra. To će otvoriti prostor da se normalno trguje preko interneta, da se poveća obim ljudi koji prodaju i kupuju elektronskim putem, te sigurno i da servis kakav je Pejpal dođe u Srbiju", navodi Jevrosimović.


Da bi Pejpal došao u Srbiju neophodne su izmene u sledećim oblastima:
1. Carine - podizanje limita uvoza i izvoza
2. Poreza i knjigovodstva - podsticaji u početnom periodu poslovanja, omogućavanje samozapošljavanja...
3. Uprave - povezivanje državnih institucija
4. Plaćanja - obavljanje bankarskih poslova elektronskim putem, uklanjanje ograničenja za otvaranje računa kod finansijskih institucija u inostranstvu... 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Kad su cvetale tikve
Roman Dragoslava Mihajlovića, „Kad su cvetale tikve“ prvi put je objavljen 1968. godine i izazvao je u to vreme značajnu reakciju socijalističkog režima....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Microsoft zvanično preuzeo Skype

Microsoft kupio Skype za 8,5 milijardi dolara....

YouTube bez neprihvatljivih sadržaja

Internet sajt za razmenu video sadržaja "Jutjub" (YouTube) objavio je da uvodi novu funkciju "Sejfti mod" (Safety Mode), koj...

Dani berbe grožđa u Vršcu

Svake godine pa i ove u Vršcu zadnjeg dana vršačke berbe grozđa održava se i karneval grozđa. U karnevalskoj povorci su...