Početna » Fun » Web »

Amerika želi "Internet u senci"

 
Amerika želi
Web | dodato 13.06.2011.
Detalji

Inicijativa Obamine administracije na neki je način nova podrška u odbrani slobode govora i razvoja demokratije.

 
 

Sjedinjene Američke Države (SAD) razvijaju tehnologije za zaobilaženje cenzure Interneta.

Admnistracija Baraka Obame finansira razvoj "Interneta u senci" i sistema mobilne telefonije, piše "Njujork tajms".
U globalnim nastojanjima za postizanje otvorene komunikacije učestvuju najrazličitiji nezavisni protagonisti, od informatičkih zanesenjaka u Vašingtonu, vojnih inženjera u Avganistanu do severnokorejskog disidenta koji je zakopavao kineske mobilne telefone na brdima uz granicu koje bi noću otkopavali njegovi sunarodnici u begu iz najzatvorenije države sveta, navodi list.

Inicijativa Obamine administracije na neki je način nova podrška u odbrani slobode govora i razvoja demokratije, kao što je decenijama duga praksa radijskog emitovanja programa u zemlje s autokratskim vlastima putem Glasa Amerike i drugih medija.

Poslednja incijativa, međutim, u potpunosti zavisi od stvaranju odvojenih puteva komunikacije, ističe njujorški časopis.

Projekat je uključio šarenoliku grupu koju čine diplomate, vojni inženjeri, mladi programeri i disidenti iz najmanje desetak zemalja, a njegova najsnažnija zagovornica je državni sekretar Hilari Klinton, čije ministarstvo i predvodi te napore.

"Vidimo kako sve više i više ljudi po svetu koristi Internet, mobilne telefone i druge tehnologije kako bi se njihov glas čuo kada protestuju protiv nepravde i nastoje da ostvare svoje težnje", rekla je Klintonova u odgovoru emaailom na pitanje lista o projektu.

"Postoji istorijska prilika da se napravi pozitivna promena, promena koju Amerika podržava. Tako da smo usredsređenii na to da im pomognemo da to učine, da im pomognemo da međusobno razgovaraju, da razgovaraju s njihovim zajednicama, vladama i svetom", rekla je Klinton, prenosi list.

Stejt Department finansira stvaranje nevidljive bežične mreže koja bi omogućila aktivistima da komuniciraju van nadzora vlada u zemljama kao što su Iran, Sirija i Libija.

Napori na razvoju tih tehnologija uključuju projekte za stvaranje tajnih nezavisnih mreža mobilne telefonije u stranim zemljama kao i operaciju koja se, kao u špijunskim romanima, vodi na petom spratu zgrade L ulice u Vašingtonu gde grupa mladih inženjera, koja izgleda kao garažna muzička grupa, običan neupadljiv hardver pretvara u prototip "Interneta u poslovnoj torbi", ističe list.

Finansirana sa dva miliona dolara od Stejt Departmenta torba bi mogla biti tajno prenesena preko granice i brzo omogućiti bežičnu komunikaciju na širokom području i vezu sa globalnim Internetom.

Američka nastojanja, koja se razlikuju po razmerima, cenama i sofisticiranosti, otkrivena su u desetinama intervjua, planskim dokumentima i poverljivim diplomatskim porukama do kojih je došao američki list.

SAD je, između ostalog, kako je rekao jedan američki zvaničnik, potrošio najmanje 50 miliona dolara kako bi stvorio nezavisnu mrežu mobilne telefonije u Avganistanu pomoću repetitora u zaštićenim vojnim bazama u zemlji, kako bi se talibanima uskratila mogućnost da prekidaju službene avganistanske komunikacijske servise što su, izgleda, s lakoćom činili.

Napori na razvijanju novih komunikacijskih tehnologija na zamahu su dobili otkako je egipatski predsednik Hosni Mubarak poslednjih dana svoje vladavine prekinuo internetske veze, navodi list i podsjeća da je sirijska vlada poslednjih dana takođe privremeno blokirala upotrebu Interneta koji je pomagao pri mobilizaciji demonstranata.

Uključeni u razvoj projekta, međutim, upozoravaju i na određene opasnosti, kao što je mogućnost da represivne vlade praćenjem lociraju i uhvate aktiviste koji koriste tu tehnologiju ili ih jednostavno uhvate kada pokušaju preko granice da prenesu opremu i dodaje i da drugi ocenjuju da mogući pozitivni uticaji prevazilaze rizike, prenose "Vijesti".

(FoNet) 
 
 
Za Vašu pažnju
 
16. Beogradski salon vina
16. Beogradski salon vina, biće održan 6. i 7. decembra 2019. u hotelu Hyatt Regency...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Skoro polovina Srbije na internetu

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, internet priključak ima 47,5 posto domaćinstava, a samo 1,4 posto koristi...

Skype uvodi reklame

Oglasi na Skype servisu će biti interaktivni, a korisnici će moći da ih razmenjuju i putem Facebooka i Twittera....

Stiže Google TV?

Google je već okupirao gotovo sve oblasti medija, a uskoro bi se mogao naći i na "malim ekranima"....