Početna » Fun » Web »

Dobro je imati profil na FB-u

 
Dobro je imati profil na FB-u
Web | dodato 09.03.2011.
Detalji

Pogledaj jos i ...
http://www.fb.com

 
 

Svi oni sati koje prosečan korisnik provede uređujući svoj profil, tagujući fotografije i menjajući statuse na Facebooku su samo neopisivo gubljenje vremena?

Izgleda da nije baš tako - rezultati novog istraživanja pokazali su da vreme koje provedemo na Facebooku nije uludo utrošeno.
Vreme koje posvetite "onlajn" strani svoje ličnosti pozitivno utiče na samopouzdanje, kaže profesor Džefri Henkok sa Katedre za komunikacije Kornel univerziteta, prenosi "Dejli mejl".

"Za razliku od ogledala koje nam pomaže da uočimo sopstvene mane, Facebook u prvi plan ističe pozitivne osobine", kaže Henkok.

"Ipak, nije u pitanju samoobmana, već prosto pozitivan pristup samome sebi", dodaje on.

O čemu se radi? Kada biraju, na primer, fotografije koje će postaviti na svoj profil, ljudi se obično trude da one budu atraktivne, a na sličan način se i prilikom kreiranja profila korisnici trude da prezentuju pozitivnu verziju svoje ličnosti.

To kasnije ima pozitivan uticaj na samopouzdanje korisnika, pokazali su rezultati eksperimenta u kojem je učestvovalo 63 studenata sa Kornela.

Ispitanici su bili podeljeni u tri grupe, a od njih se očekivalo da reše desetak testova, kojima bi bio procenjen nivo njihovog samopouzdanja.

Prva grupa upitnik je popunjavala nakon tri minuta provedena na Facebooku, druga grupa odgovarala je na pitanja ogledajući se, dok ispitanici iz treće, kontrolne grupe nisu imali na raspolaganju ništa što bi moglo da im podstakne samopouzdanje.

Ispostavilo se da ispitanici iz "Facebook grupe" imaju mnogo više samopouzdanja od onih koji su na raspolaganju imali ogledalo i studenata iz kontrolne grupe.

"Skloni smo tome da Internet automatski proglašavamo 'velikim zlom', ali sada imamo eksperimentalni dokaz da postoji prilična psihološka dobrobit od Facebooka. Ako ljudima dozvolite da se predstave u pozitivnom svetlu, oni sebe počinju da doživljavaju na sasvi drugačiji način, i raste im samopouzdanje, svest o sopstvenoj vrednosti", zaključuje Henkok. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Etno selo Babina Reka
Etno selo Babina Reka se nalazi u lazarevačkoj opštini u sklopu sela Trbušnica......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Dan .RS domena - 10. mart

Dan Internet domena Srbije - DIDS2011. biće obeležen jednodnevnom konferencijom 10. marta u Privrednoj komori Srbije, kao t...

Severna Koreja - Twitter i YouTube

Kada se govori o Severnoj Koreji obično se kaže da je to "izolovana" zemlja, odsečena od sveta....

Twitter sve popularniji van SAD-a

Twitter je osnovan u Sjedinjenim Američkim državama (SAD), ali ima više članova van u ostalim delovima sveta....