Početna » Fun » Web »

Facebook će biti "telefonski imenik"?

 
Detalji

Pogledaj jos i ...
http://www.fb.com

 
 

Nedavno se podigla prašina oko privatnosti podataka korisnika na Facebooku. Izgleda da je prošlo dovoljno vremena, pošto se to pitanje ponovo otvara.

Bura se posle nekog vremena stišala, a kako će javnost reagovati ovaj put ostaje da se vidi.
Facebook je u utorak, u pismu Kongresu, objavio da njihovi planovi koji podrazumevaju odobravanje pristupa "trećoj strani" ličnim podacima korisnika, kao što su broj telefona ili adresa, napreduju.

U pismu upućenom kongresmenima Edvardu Markiju i Džou Bartonu, koji su ranije izrazili zabrinutost zbog planova Facebooka da odobri pristup ličnim podacima korisnika, zvaničnici kompanije ponovili su obećanje da će odluku o tome da li će privatni podaci biti stavljeni na raspolaganje programerima koji razvijaju aplikacije, ili čak nekim drugim sajtovima, donositi isključivo korisnici.

Edvard Marki ranije je rekao da "privatne informacije moraju biti zaštićene, da Facebook ne bi postao telefonski imenik".

Ipak, ne deluje kao da Facebook planira da ozbiljno "skreše" ambiciozan plan u vezi sa razmenom informacija.

"Mi još nismo odlučili kada ćemo i da li ćemo odobravati pristup brojevima mobilnih telefona i adresama korisnika", navodi se u pismu. "Sada procenjujemo da li i na koji način možemo da poboljšamo vidljivost zahteva za dobijanje dozvole za pristup kontakt informacijama korsnika. Takođe, razmatramo i mogućnost dodatnog informisanja i edukacije samih korisnika na tu temu."

Facebook je ranije već izazvao ozbiljan revolt korisnika kada su gotovo preko noći promenjena bezbednosna podešavanja, tako da su uputstva postala previše komplikovana za prosečnog korisnika.

Bura se posle nekog vremena stišala, a kako će javnost reagovati ovaj put ostaje da se vidi.

"Facebook polako zagreva vodu, a mi smo žabe. Dok primetimo da nas 'koža peče' biće kasno, a naša privatnost biće nepovratno izgubljena", kaže Helen Popkin, ekspert MSNBC-ja za telekomunikacije.

"Ovo je uobičajena taktika kompanije Facebook: najavite neki potez, pa odluku povučete pod parolom 'naša greška', pa je sprovedete u delo čim se prašina slegne", kaže ona.

Ipak, nije sve tako crno. A nije naročito ni komplikovano, i podpredsednik kompanije Facebook za globalne komunikacije Eliot Šrag je u jednoj stvari potpuno u pravu: "Ako ne želite da Facebook deli vaše lične podatke, nemojte da ostavljate lične podatke na Facebooku."

Kraj priče. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
64. Međunarodni beogradski sajm knjiga
Beogradski sajam knjiga, 64. po redu, uz učešće oko 500 izlagača, održan je od 20. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Pismo=Glava“. ...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Windows 8 RTM “procurio” na internet

Konačna kopija Windowsa 8 “procurila” je u četvrtak na internet, samo dan nakon što je Microsoft saopštio da je novi ...

I Twitter dobija reklame

I Twitter dobija kratke reklamne poruke koje će biti ograničene na 140 karaktera....

Pejpal "sigurno" dolazi u Srbiju

Najpoznatiji posrednik za internet plaćanje na svetu Pejpal ipak će doći u Srbiju, navode u Upravi za digitalnu agendu....