Početna » Fun » Web »

Kako izabrati pravu lozinku

 
Kako izabrati pravu lozinku
Web | dodato 30.07.2010.
Detalji

Dobra lozinka nije ona koja se teško pamti, već ona koja se teško “provaljuje”. Zato lozinka treba da bude rečenica sa dosta reči koja sadrži i znakove interpunkcije,piše “Forbs” (Forbes).

 
 

Istaknuti istraživači iz oblasti internet bezbednosti dali su nekoliko savete u vezi sa biranjem prave lozinke za nalog.

Imajte na umu da dok koristite besplatan internet u kafiću, ili ga možda “kradete” komšiji, neko vam može provaliti šifru.
Treba da bude laka za pamćenje
Dobra lozinka nije ona koja se teško pamti, već ona koja se teško “provaljuje”. Zato lozinka treba da bude rečenica sa dosta reči koja sadrži i znakove interpunkcije,piše “Forbs” (Forbes).

Često je menjajte
Lozinke treba menjati u zavisnosti od važnosti informacija koje treba da obezbede. Nalozi koji se odnose na podatke o, recimo, novcu treba da budu zaštićeni “jakom” lozinkom koju treba često menjati i nikada ne ponavljati istu lozinku.

Slobodno “pogrešite”
Izbegavajte fraze kao što je “Biti, ili ne biti”, koje možemo pročitati na drugim mestima. Slobodno namerno napišite neku reč pogrešno i samim tim će biti dosta teže da vam otkriju lozinku.

Bez ličnih podataka
Pri sastavljanju lozinke treba izbegavati reči i brojeve koji su nam dragi - imena ljubimaca, dragih osoba, majčino devojačko prezime... Takve informacije mogu biti lako dostupne velikom broju ljudi preko društvenih mreža.

Izokrenite slova
Ako baš morate na papiru da zapišete lozinku, ispremeštajte slova ili dodajte neke cifre. Tim jednostavnim potezom ćete sprečiti zloupotrebu.

Svaki nalog treba da ima drugačiju lozinku
S obzirom na to da nemamo jedan isti ključ od stana, kola i kancelarije, tako ne treba da imamo istu lozinku za više naloga. Ako svaki nalog bude imao svoju lozinku, a jedan od njih bude “hakovan”, bar nećete onome ko je to učinio dati mogućnost da zloupotrebi i sve vaše ostale naloge.

Dodajte broj
Ako jevaša lozinka neka rečenica obavezno dodajte broj na kraju, tako ćete je učiniti jedinstvenom.

Izbegavajte besplatni bežični internet i ne kradite tuđ
Imajte na umu da dok koristite besplatan internet u kafiću, ili ga možda “kradete” komšiji, neko vam može provaliti šifru.

Obezbedite lozinku
Važno je obezbediti lozinku i učiniti je dostupnom bliskim prijateljima i porodici u slučaju da dođe do nekog tragičnog događaja.

Zamenite slova brojevima
Neki ljudi, u nadi da će im lozinke biti bezbednije, zamenjuju slova brojevima i obrnuto. Tako oni, umesto “zamene” kucaju “zam3n3”. Međutim, to baš i ne funkcioniše uvek, jer i softver može da zameni slova i omogući hakeru da vam provali lozinku. Zato, ako već menjate slova, nemojte uvek koristiti isti broj za isto slovo. Dakle, neka bude “zam3n7”. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Osama - Kasaba u Njujorku
Živopisna i ekspresivna priča o odrastanju, prijateljstvu, ljubavi i ratu u formi romana......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Facebook kupio izraelski Snaptu

Facebook je objavio kupovinu izraelske kompanije Snaptu specijalizovane za razvoj mobilnih aplikacija....

Facebook će biti "telefonski imenik"?

Nedavno se podigla prašina oko privatnosti podataka korisnika na Facebooku. Izgleda da je prošlo dovoljno vremena, pošto s...

Pazi se crnih automobila

Ako voziš crni automobil, vodi računa - statistički si izložen najvećem riziku od saobraćajne nezgode, pokazalo je istr...