Početna » Fun » Web »

Internet koristi svaki drugi Srbin

 
Detalji

Istraživanje je Stratedžik marketing sproveo u aprilu, telefonskom anketom kojom je obuhvaćen reprezentativni uzorak od 2.034 ispitanika.

 
 

Svaki drugi stanovnik Srbije koristi Internet, a svaki četvrti ima profil na društvenoj mreži Facebook.

Navucen si na Facebook?
"U Srbiji 52 odsto ukupne populacije povremeno upotrebljava Internet, dok taj procenat među mladima od 12 do 29 godina iznosi 91 odsto", rekla je na konferenciji za novinare predstavnica Stratedžik marketinga Jasna Milošević.

Ona je rekla da među starijima iznad 66 godina, samo je pet odsto onih koji koriste taj medij, a više od polovine građana, odnosno 51 odsto ima pristup Internetu kod kuće, od čega ga dve trećine koristi svakodnevno.

Istraživanja su pokazala da televizija i dalje ostaje glavni izvor informisanja građana, ali da se na drugom mestu nalazi Internet. Od ukupne populacije, 77 odsto se informiše putem televizije, 13 odsto putem Interneta, sedam odsto iz dnevnih novina, dva odsto sa radija, dok preostali procenat odlazi na one koji nemaju dodira sa medijima.

Među mlađom populacijom koja je odrasla uz digitalnu tehnologiju i ima od 12 do 29 godina, veći je procenat upotrebe Interneta u informisanju. Čak 29 odsto mladih se informiše putem Interneta, 60 odsto to čini putem televizije, a sedam odsto iz dnevnih novina.

U okviru mlade populacije, 68 odsto njih je navelo da koristi Internet svaki dan. Taj procenat je niži kada se uzme uzorak iz celokupnog stanovništva Srbije, koji iznosi 36 odsto.

Istraživački tim Stratedžik marketinga je naveo da TV pre svega koriste građani iznad 66 godina starosti, sa osnovnom školom i iz seoskih sredina, dok Internet najpre koriste mladi, sa fakultetskim obrazovanjem i iz gradskih sredina.

"Internet postaje primarni izvor informisanja", rekla je Milošević i dodala da se taj medij na prvom mestu koristi za "surfovanje", odnosno pretraživanje informacija, a zatim čitanje vesti, slanje pošte i za socijalne mreže.

Prvi na listi omiljenih sajtova korisnika Interneta u Srbiji su Youtube, Facebook i Google.

Među mladima, čak 76 odsto njih je aktivno na Facebooku, a broj prijatelja na toj socijalnoj mreži varira u zavisnosti od godina, pa tako tinejdžeri imaju od 500 do 800 prijatelja jer, za razliku od starijih, prihvataju pozive za prijateljstvo i ljudi koje ne poznaju.

Facebook korisnici su ulogovani na toj mreži oko tri sata dnevno, a aktivni oko sat i 45 minuta, pokazalo je istraživanje Stratedžik marketinga.

Žene provode više vremena na toj društvenoj mreži od muškaraca, a mladi se češće "loguju" i ćaskaju na Facebooku od populacije starije od 40 godina.

Tinejdžeri takođe intenzivno "četuju", odnosno ćaskaju na Internetu.

Za razliku od socijalnih mreža, blog i kupovina preko Interneta još nisu tako popularni u Srbiji, jer tek šest odsto građana tvrdi da ima sopstveni blog, dok je svaki deseti "onlajn" kupac.

Istraživanje je Stratedžik marketing sproveo u aprilu, telefonskom anketom kojom je obuhvaćen reprezentativni uzorak od 2.034 ispitanika starijih od 12 godina.

U drugom istraživanju, koje je ta agencija uradila u okviru istog projekta, metodom lice u lice, na uzorku od 533 građana iz urbanih sredina koji redovno koriste Internet, procenat onih koji koriste Internet svaki dan iznosi 66 odsto. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
64. Međunarodni beogradski sajm knjiga
Beogradski sajam knjiga, 64. po redu, uz učešće oko 500 izlagača, održan je od 20. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Pismo=Glava“. ...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Chrome 5 brz, Opera brža

Nova beta verzija Chrome pretraživača za Windows gotovo je pet puta brža od prethodne stabilne verzije, ali zaostaje za Op...

Moravska noć

Restoran Moravska noć se nalazi na 30 metara od Velike Morave, pored samog železničko-drumskog mosta koji spaja obale Svil...

New Media Summit – Digitalna agenda

Prvi samit posvećen novim medijima je okupio preko 200 stručnjaka za medijsko, marketinško i IT poslovanje iz Srbije, regi...