Početna » Fun » Web »

"Epl" prešišao "Majkrosoft"

 
Web | dodato 02.06.2010.
Detalji

"Epl" je bio na rubu bankrota kad je 1997. ali se od tada transformisao iz proizvođača računara "Mekintoš" (Macintosh).

 
 

"Epl" (Apple) je po tržišnoj vrednosti pretekao "Majkrosoft" (Microsoft) i postao najveća svetska kompanija u sektoru tehnologije.

Sve je moguce
Tržišna vrednost "Epla" trenutno iznosi 222,1 milijardu dolara prema "Majkrosoftovih" 219,2 milijarde dolara, što "Epl" takođe čini drugom po vrednosti kompanijom u SAD iza naftnog giganta "Ekson mobila" sa tržišnom vrednosti od 278,6 milijardi dolara, prenela je agencija Blumberg.

Izvršni direktor "Epla", Stiv Džobs, izjavio je prošlog meseca da je zahvaljujući velikoj tražnji uređaja iPhone profit u drugom tromesečju tekuće poslovne godine gotovo udvostručen, dok su prihodi povećani za 49 odsto.

Ti rezultati ne obuhvataju prihode od prodaje miniprenosivog računara iPad, koji je pušten u prodaju posle završetka drugog kvartala.

Zamena kompanija na vrhu tehnološkog sektora u SAD odražava promenjivu sreću koju su imala ta dva preduzeća. "Majkrosoft", najveći svetski proizvođač softvera, nije imao previše uspeha u proširenju poslovanja izvan operativnog sistema Windows na druga tržišta, uključujući mobilne telefone, pretraživanje interneta i konzole.

Sa druge strane, "Epl" je bio na rubu bankrota kad je 1997. Džobs preuzeo rukovodeću poziciju, ali se od tada transformisao iz proizvođača računara "Mekintoš" (Macintosh) u trendsetera na polju potrošačke elektronike, izbacivši na tržište muzički plejer iPod 2001. godine, telefon iPhone 2007. i računar iPad ove godine. (Tanjug)Pogledaj i:

apple

,

macintosh

,

iphone

,

ipad

,

ipaq

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
64. Međunarodni beogradski sajm knjiga
Beogradski sajam knjiga, 64. po redu, uz učešće oko 500 izlagača, održan je od 20. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Pismo=Glava“. ...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Neki to ne vole vruće - iPad

Nekoliko korisnika iPada podnelo je kolektivnu tužbu protiv kompanije "Eple" (Apple) zbog pregravanja tog njihovog uređaja....

iPad zasenio "mekove"

Kompanija "Epl" (Apple) prodala je u SAD dva puta više tablet računara iPad, nego kompjutera "mek"....

Korisnici "Epl"-a žrtve špijunaže?

"Eplovo“ svojevoljno tumačenje pravila o zaštiti podataka postalo je predmet političkih diskusija u Nemačkoj....