Početna » Fun » Web »

Internet pretraga nije uvek relevantna

 
Detalji

Internet je čudo!

 
 

Glavni problem opštih Internet pretraživača, kao što je Google, je taj što korisnici pronalaze željeni rezultat samo u 50 odsto slučajeva.

Izjavio je profesor Računarskog fakulteta u Beogradu Stevan Milinković.
Milinković je na seminaru o Internet tehnologijama za pronalaženje informacija namenjenom predstavnicima štampanih i elektronskih medija, rekao da postoji "gomila" neželjenih rezultata, koja "zatrpava" prave rezultate pretraživanja, upozoravajući da postoje firme koje manipulišu rezultatima Internet pretraživača za pojedinačne ključne reči i zloupotrebljavaju ih.

U poslednje vreme "svežina" informacija dobijenih putem Interneta postaje kritična, jer se njihov obrt nekada merio u nedeljama, a sada u sekundama, kazao je on.

Problem predstavlja i ogroman broj stranica koje uopšte nisu indeksirane u Googleu ili u drugim opštim pretraživačima, rekao je Milinković, ističući da je svega tri odsto informacija na kompletnom Internetu vidljivo.

Milinković je prisutne novinare, pored opštih, odnosno horizontalnih Internet pretraživača, upoznao i sa principima i detaljima rada vertikalnih Internet pretraživača, koji su specijalizovani za pronalaženje određenih vrsta sadržaja, dodajući da kod te vrste pretraživača nema potrebe da se naknadno "klikne" na link da bi se došlo do potrebnih sadržaja.

Kao sve atraktivnije i korišćenije pretraživače, Milinković je naveo i pretraživače u realnom vremenu, "P2P" pretraživačima, ali i socijalne mreže (Facebook, Twitter, MySpace) koje mogu da budu "neverovatan" izvor bitnih informacija.

On je, međutim napomenuo da korisnici prilikom pronalaženje informacija putem socijalnih mreža treba da budu pažljivi i koriste određene filtere i načine pretraživanja.

Milinković je govorio i o prikupljanju informacija putem pretraživanja blogova, napominjući da oni beleže stalni rast i trenutno ih ima oko 60 miliona na Internetu. (Tanjug) 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Google koristi 75 odsto korisnika

Analitičari smatraju da je Google zabeležio najveći rast zahvaljujući tome što vrtoglavom brzinom dodaje nove mogućnost...

"Rajski" uslovi za rad u Google-u

Zaposleni u Google-ovom centru u Londonu od sada mogu da rade "kao u svojoj dnevnoj sobi", na stolicama za ljuljanje ili meka...

Kad mačke dremaju...

Osamnaest miliona pregleda na YouTube kanalu za pet dana - mama mačka koja "grli" svog mališana....