Početna » Fun » Hi-tech »

Ponestaje internet adresa

 
Ponestaje internet adresa
Hi-tech | dodato 25.01.2010.
Detalji

Internet će do 2011. ostati bez mesta za nove veb adrese. Trenutno je slobodno samo 10 odsto adresa po aktuelnom protokolu IPv4, zbog čega se predlaže uvođenje novog protokola IPv6.

 
 

Na ovo je upozorila Organizacija za numeričke resurse, službeni predstavnik pet regionalnih internetskih registara.

Internet Protokol verzije 6 (IPv6) je naslednik IPv4, a i jedan i drugi određuju način stvaranja i dodele internet adresa.
Internet će do 2011. ostati bez mesta za nove veb adrese. Trenutno je slobodno samo 10 odsto adresa po aktuelnom protokolu IPv4, zbog čega se predlaže uvođenje novog protokola IPv6.

Internet Protokol verzije 6 (IPv6) je naslednik IPv4, a i jedan i drugi određuju način stvaranja i dodele internet adresa. Svaku IP adresu predstavlja niz brojeva, kojima se za korišćenje daje lako pamtljivo i jednostavno ime, na primer blic.rs. IPv4 koristi 32-bitne adrese, što znači da je njihov konačni broj ograničen na 4.294.967.296 jedinstvenih adresa. Stručnjaci predviđaju da bi IPv4 svoje resurse za stvaranje novih adresa mogao da iscrpi do 2011. godine.

Tek 17 odsto od 610 upravnih i obrazovnih organizacija u Evropi, na Bliskom istoku i u Aziji, prema istraživanju Evropske komisije, prešlo je na novi protokol. U studiji koju je 2008. godine sproveo Google, navedeno je da protokol IPv6 ima manje od jedan odsto udela u otvaranju novih adresa u bilo kojoj zemlji. Stručnjaci tvrde da je prelazak na IPv6 relativno jednostavan, ali skup, i za firme i za provajdere, jer je potrebno da se osigura kompatibilnost starog softvera i hardvera s novim protokolom. (Izvor: http://www.blic.rs )Pogledaj i:

internet

,

IPv6

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
ARZAMAS
„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Zaštiti svoju WLAN konekciju

Svi računari koji se danas prodaju raspolažu priključkom za bežični internet....

Google+ osuđen na propast

Stiv Jegi, jedan od inženjera kompanije Google koji se često oglašava u javnosti, napisao je prilično oštru kritiku na r...

Znate li šta je Google Wallet?

Google Wallet je sistem koji će korisnicima omogućiti da robu i usluge plaćaju tako što će približiti telefon uređaju ...