Početna » Fun » Hi-tech »

Opel prosiruje solarne krovne elektrane

 
Detalji

Na izgradnji krovnih elektrana sarađuju Grad Rüsselsheim, Tauber Solar, krovopokrivačke kompanije i dobavljači.

 
 

Opel proširuje svoju inicijativu promovisanja obnovljivih izvora energije gradeći solarne minielektrane na krovu svojih fabrika u Rüsselsheimu i Kaiserslauternu.

Zajedno sa solarnom elektranom smeštenom na krovu Opelovog postrojenja u španskom gradu Zaragozi, Opel trenutno ima najveću mrežu solarnih krovnih elektrana u Evropi.
Zajedno sa partnerima, kompanijama Tauber-Solar i SOLON SE, Opel će iskoristiti ukupno 13 megavata Sunčeve energije, smanjujući tako emisiju ugljen-dioksida fabrike u Rüsselsheimu za 7.500 tona godišnje.

Radovi na solarnim modulima koji će zauzimati čak 225.000 kvadratnih metara počeli su u julu; prvi paneli biće postavljeni krajem jeseni. Opel je sklopio partnerstvo sa kompanijom Tauber-Solar-Energie i Wärmetechnic GmbH kako bi izgradio solarnu elektranu u Rüsselsheimu i sa kompanijom SOLON Investments GmbH koja će se brinuti za planiranje, nabavku komponenti i rad elektrane.

Zajedno sa solarnom elektranom smeštenom na krovu Opelovog postrojenja u španskom gradu Zaragozi, Opel trenutno ima najveću mrežu solarnih krovnih elektrana u Evropi. Opelovi projekti korišćenja solarne energije nastaviće da se implementiraju i dalje u fabrici u Kaiserslauternu, a njegovi stručnjaci za energetiku razmatraju mogućnost izgradnje krovnih solarnih elektrana i u drugim Opelovim fabrikama u Evropi.

„Naše iskustvo sa prvom solarnom krovnom elektranom u Zaragozi bilo je sasvim pozitivno pa smo odlučili proširiti program. Sledećim korakom naše solarne inicijative pokazaćemo predanost u korišćenju obnovljivih izvora energije i ekološki prihvatljivoj mobilnosti“, rekao je predsednik Opelovog nadzornog odbora Carl-Peter Forster na svečanosti otvaranja kojoj je prisustvovao i premijer pokrajine Hessen, Roland Koch.

Prvi simbol ove Opelove solarne inicijative već se može videti ispred kuće Adama Opela: takozvani Solarni pokretač – fotogalvanski sistem koji se rotira oko dve ose, usmerujući solarne ćelije prema sunčevim zracima bez obzira na doba dana kako bi se maksimalno iskoristila Sunčeva svetlost.

Na izgradnji krovnih elektrana sarađuju Grad Rüsselsheim, Tauber Solar, krovopokrivačke kompanije i dobavljači. Tauber ima bogato iskustvo sa solarnom energijom i elektranama. „Puno je krovova koji bi se mogli iskoristiti za dobijanje energije od Sunca. Nadamo se da ćemo ovim projektom poslati jasnu poruku: preko planskog smanjenja emisije ugljen-dioksida možemo pomoći našoj planeti, a uz malo pameti i našim džepovima“, rekao je Leonhard Haaf, glavni direktor Tauber Solara.

Anke Hunziger, članica izvršnog odbora SOLON-a, izjavila je: „Ovaj projekt pokazuje sve prednosti fotogalvanske energije: struja će se proizvoditi upravo tamo gde je potrebna. Drago nam je što je Opel deo promocije obnovljivih izvora energije. Sigurni smo da će ovo biti primer svima koji žele da znaju više o pametnom korišćenju velikih ravnih krovova.“
Solarne elemente i tehnologiju njihovog montiranja daje SOLON Investments, dok će planiranje i upravljanje projektom odraditi Tauber. Solarne ćelije, koje su inače nemačke proizvodnje, vrhunske su efikasnosti.

Efikasnost SOLON-ovih modula i pametni koncept fotogalvanskih ćelija znače optimalno korišćenje najveće moguće iskoristive površine.
Očekuje se da će pogon u Rüsselsheimu proizvoditi 12,35 miliona kilovat sati energije dobijene od Sunca. Sva neiskorišćena struja, na primer ona proizvedena vikendima ili tokom drugih dana kada fabrike ne rade, preusmeriće se u lokalnu strujnu mrežu.

„Za nas ova solarna inicijativa objedinjuje tri ključna elementa. Efikasna je, predstavlja ekološki prihvatljiv izvor energije i inovativni korak prema ekološkoj, zelenoj mobilnosti“, rekao je Forster iz Opela.
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Etno selo Babina Reka
Etno selo Babina Reka se nalazi u lazarevačkoj opštini u sklopu sela Trbušnica......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Microsoft Kinect pušten u prodaju

Microsoft je u četvrtak lansirao na američko tržište novi sistem za upravljanje konzolom Xbox 360 - Kinect, koji omoguća...

Logitech bežični zvučnici

Savršeni pratioci prenosnih računara, najnoviji zvučnici kompanije Logitech koriste naprednu tehnologiju koja omogućava n...

Apple predstavio novi MacPro

Kompanija Apple je predstavila nove modele računara iz serije Mac Pro, koji imaju za 50 odsto bolje performanse u odnosu na ...